Analys av aktiemarknaden

Läs vår senaste marknadsanalys av aktiemarknaden i Sverige, Europa, USA, Japan och tillväxtmarknaderna. Ta bland annat del av var det är idé att investera just nu och vilka tillgångsslag som verkar mest intressanta.

2025-05-09

Vad betyder symbolerna?

Vädersymbolerna visar vår syn för utvecklingen för aktiemarknaderna på 24 månaders sikt.

Aktiemarknaden globalt - Tulloro påverkar marknader och global handel

Trumps nya stora tullar har fortsatt stort fokus på marknaderna. Volatiliteten på världens börser har varit hög, inte minst i april med först en stor nedgång och därefter en återhämtning när Trumps nya tullar blev pausade. Vår vy har varit att USA:s tidigare robusta och starka ekonomi i år ska bromsa in. Risker finns för en större nedgång än vad vi tidigare bedömde. Vi räknar fortsatt med att de tullnivåer som annonserats kommer att förhandlas ned, men om de kvarstår i nuvarande omfattning ökar sannolikheten för recession i USA och ytterligare nedgångar på globala börser. Planerade skattesänkningar för amerikanska företag kan delvis kompensera för de negativa effekterna av tullpolitiken. Den största osäkerheten gäller fortfarande hur handelsrelationen mellan USA och Kina utvecklas.

Även om vinstförväntningar kan behöva justeras ned så ser vi att aktievärderingarna i USA efter börsnedgången inte längre är lika ansträngda. I andra regioner, där värderingarna redan var lägre, ser vi i flera fall attraktiva nivåer.

Makroekonomiskt har bilden försvagats något jämfört med årets början Den globala ekonomin visade då tecken på återhämtning med ökande export och stigande företagsförtroende. Sedan dess har efterfrågan dämpats, vilket återspeglas i marknadsutvecklingen. Finanspolitiken blir allt viktigare som stödfaktor. Tydligt är att företag globalt har försökt att gå före tullar med ändrade handelsmönster. Amerikansk import har ökat markant under årets inledande månader för att föregå ökade tullar. Vi ser dämpad efterfråga nu en period med en mer osäker konsument och större lager osålda varor som behöver bearbetas. Finanspolitiken blir mer stödjande längre fram med troliga skattesänkningar i USA, tyska infrastruktur- och försvarsinvesteringar samt ytterligare kinesiska stimulanser. Centralbanker kan komma att sänka styrräntor härifrån.

Svenska aktier ser attraktiva ut. Värderingen är inte lika ansträngd som i USA men vi har bättre tillväxt än Europa. USA:s tidigare dominans minskar. Vi har en neutral syn på aktier överlag, med en något negativ syn på USA och svagt positiv syn på Sverige relativt sett. Småbolag och flera fastighetsbolag, som haft en svag utveckling, handlas nu till attraktiva värderingar. USA utgör runt två tredjedelar av ett globalt aktieindex. Den starkare kronan och svagare dollarn i år har missgynnat svenska sparare i utländska fonder, men framöver väntas valutaeffekten spela mindre roll.

 

Sverige - Svenska aktier bra kompromiss sett till värdering och tillväxtpotential

svagt positiv.png

Den svenska ekonomin förbättras gradvis över de kommande åren, hjälpt av att Riksbanken sänkt räntan och uppdämd efterfrågan. Hushållens köpkraft har förbättrats och bostadsmarknaden har bottnat. Men Sverige är också en liten exportberoende ekonomi som påverkas negativt om amerikanska tullar höjs. Industrin var i en positiv trend runt årsskiftet även om ett temporärt tapp i efterfrågan nu är trolig på grund av den ökade osäkerheten. Svag krona har tidigare hjälpt exporten men nu när kronan har stärkts bör bolag som importerar kunna gynnas lite extra på marginalen.

Vi är positiva till svenska aktier relativt globala aktier om än inte i samma grad som vi var innan årsskiftet. Globala risker påverkar bolagssentimentet men börsfallen har också lett till att värderingen är på mer attraktiva nivåer. Inhemskt bidrar en mer stödjande finans- och penningpolitik, jämfört med de senaste åren. Vi ser potential i småbolag, som har underpresterat större bolag. Fastighetsbolag har fallit markant men torde stå sig väl relativt andra aktier framöver. Vi förväntar inte att svenska räntor stiger påtagligt härifrån vilket är en risk för dessa bolag. Räntemarknaden prisar in en ytterligare styrräntesänkning från Riksbanken i sommar.

Europa – Tullhot och stort tyskt stimulanspaket

neutral.png

Vi är neutrala till europeiska aktier. Värderingen är måttlig men efterfrågan är ännu för svag och politiska risker finns kvar. Den europeiska ekonomin har påverkats negativt av Ukrainakriget och höga räntor. Även om fredsförhandlingar har inletts är det svårt att se hur en långsiktig lösning ska se ut. Den nya tyska regeringen har aviserat massiva investeringar i infrastruktur och försvar. Tysk statsskuld är inte särskilt hög och har råd att stötta ekonomin. Tyska aktier bör kunna utvecklas väl om tulloron minskar. Europeiska småbolag erbjuder extra låga värderingar och har historiskt överavkastat större bolag.

ECB sänker styrräntan ytterligare. Industriindikatorer och investerarsentimentet i Europa är ännu svaga men har återhämtats något. De närmaste åren bör vi få en förbättrad vinsttillväxt för flera aktiemarknader driven av ett släpande investeringsbehov och ökad efterfrågan. Vi förväntar oss en mer gynnsam miljö för europeiska aktier längre fram då bolag kan påverkas av osäkerheten i närtid.

USA – Högre värdering än andra marknader och centrum för tulloron

svagt negativ.png

Amerikanska hushåll har gynnats av tidigare finanspolitiska åtgärder. Trumps politik ser ut att ge fortsatt inhemskt stöd men kan ge ökad global friktion. Risk finns att finansmarknaderna påverkas ytterligare av politisk osäkerhet, med ökad kortsiktig volatilitet som följd. Ekonomin som varit stark de senaste åren bromsar in i år. Riskerna på nedsidan är påtagliga och allt fler reviderar ned sina tillväxtprognoser. Inflationsrisker finns men är hanterbara. Centralbanken kan sänka ytterligare men går långsamt fram då arbetsmarknaden ännu är stark.

Vi är svagt negativa till amerikanska aktier även om vi ser positiv, men måttlig, avkastning. På kort sikt är riskerna dock betydande. Värderingen har kommit ned men är hög relativt andra aktiemarknader. Företag är i allmänhet välkapitaliserade och en robust arbetsmarknad ger stöd åt hushållens konsumtion torts ökad osäkerhet. Efterfrågan dämpas men ekonomin undviker en större kris, vilket innebär att vinster växer ytterligare. Skulle en kris materialiseras bör den vara kortare än historiska kriser. Politiska risker finns och vi kan få snabba sentimentskift på marknaderna, åt båda håll. Dollarns försvagning i år har förstärkt börsnedgången för en svensk sparare.

Japan – Japanska aktier drogs med i börsoron

neutral.png

Den japanska centralbanken har gått lite på tvärs med andra centralbanker och stramat åt sin penningpolitik, vilket bidragit till yenens förstärkning. De har nu flaggat för en paus med ytterligare ränteförändringar. Japanska aktier har haft en svag utveckling hittills i år och drogs med nedåt när de globala börsfallen accelererade.

Trots en ekonomisk återhämtning efter pandemin står Japan inför långsiktiga strukturella utmaningar, som en åldrande befolkning och hög statsskuld. Företagen har dock stora tillgångar och regeringen har genomfört flera reformer som ska stötta investeringar.

Vi har en neutral syn på japanska aktier. Värderingen är rimlig. Japanska aktier är underägda bland internationella investerare, men den japanska ekonomin står fortsatt inför stora utmaningar. För svenska investerare kan en yenförstärkning mildra ett börsfall, såsom skedde i augusti 2024.

Tillväxtmarknader – Låga värderingar men Kina dras in i handelskrig

svagt positiv.png

Vi är svagt positiva till aktier på tillväxtmarknader, måttliga räntenivåer globalt hjälper efterfrågan och dollarn är inte lika stark som tidigare. Tillväxtmarknader erbjuder strukturellt högre tillväxt än mogna ekonomier och är relativt lågt värderade. Kinas återhämtning har varit trög, men flera stimulanspaket har lanserats sista året, vilket hjälpt börsen. Trump har infört extra höga tullar mot Kina som svarat med höga mottullar. Förhandlingar har påbörjats om nivån på tullar.

Global världshandel har varit dämpad sista två åren men har varit i en återhämtning sista halvåret. Vi kan se en paus närtid då företag troligen bromsar nyinvesteringar. Politisk oro samt tullar slår mot vinster men många bolag är också bra på att styra om sin produktion över tid. Världen lär överleva det här handelskriget med.

En placering i tillväxtmarknader ger störst exponering mot Kina, Indien, Sydkorea, Taiwan och Brasilien. Även om ländernas aktiemarknader som helhet följer global konjunktur så är korrelationen mindre än inom mer utvecklade länder, vilket bidrar till att balansera risker i en aktieportfölj. Ryssland är exkluderad från tillväxtmarknadsindex sedan mars 2022. 

Skriven av:

Profilbild för Sebastian Hallenius

Sebastian Hallenius

Fondförvaltare
Profilbild för Erik Gerestrand

Erik Gerestrand

Fondförvaltare och Investeringsstrateg