Ränteprognos – räntan oförändrad i turbulent tid
Den 8 maj meddelade Riksbanken att de låter styrräntan vara oförändrad på 2,25 procent. Vår privatekonom, Stefan Westerberg, säger att Riksbanken har fortsatt en avvaktande position och att man inte ska förvänta sig några större förändringar i närtid – men att allt mer pekar på att räntorna sjunker senare i år.

– Beskedet i maj var väntat – att Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad. Inflationen ligger fortfarande en bra bit över Riksbankens mål på två procent. Men på senare tid har inflationsoron övergått till konjunkturoro. Världsläget är mycket osäkert. USA:s handelskrig är inflationsdrivande men kan samtidigt försvaga konjunkturen i allmänhet och fördröja konjunkturåterhämtningen i Sverige. Den fortsatta räntepausen är därför rimlig och väntad, samtidigt som allt mer pekar på att räntorna ska ner under året för att stödja ekonomin. Det skulle sänka räntekostnaderna för alla med rörlig ränta på sitt bolån, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
De rörliga bolåneräntorna har kommit ner en bra bit från toppnivåerna, och allt mer pekar på att de ska ner några ytterligare steg under 2025. Bundna räntor med flera års bindningstid påverkas i stor utsträckning av det internationella ränteläget, och utifrån dagens nivåer väntas inga markanta förändringar.
Så här påverkas din månadskostnad
Under det senaste året har Riksbanken sänkt styrräntan från 4 procent till dagens 2,25 procent. Det har i sin tur minskat de rörliga bolåneräntorna.
Bolåneräntorna har en stor inverkan på privatekonomin. Exempelvis ger en procentenhets lägre bolåneräntor så här mycket lägre räntekostnader exklusive ränteavdrag:
Bolån | Lägre räntekostnad |
1 miljon | 833 kronor |
2 miljoner | 1 667 kronor |
3 miljoner | 2 500 kronor |
4 miljoner | 3 333 kronor |
5 miljoner | 4 167 kronor |
– Att räntorna kommit ner det senaste året är välkommet. Det innebär flera tusenlappar mer i plånboken. För ett hushåll med tre miljoner kronor i rörligt bolån minskar månadskostnaden med ungefär 2 500 kronor, exklusive ränteavdrag, med en procentenhet lägre ränta, säger Stefan Westerberg.

Med de rörliga och bundna räntor vi har idag, kan det vara klokt att fundera på om du vill ha rörlig eller bunden ränta på ditt bolån. Vad du väljer beror mycket på hur du ser på risk, hur stark din ekonomi är idag och dina planer för framtiden. Det finns både fördelar och nackdelar med att ha såväl rörlig som bunden ränta.
– I dagsläget väljer de flesta svenska hushåll rörligt på bolånet. Men på senare tid har allt fler valt att binda sitt bolån. Historiskt sett har det varit billigare att ha rörligt, men med rörlig ränta blir dina månadskostnader mer oförutsägbara. Det finns därför ett stort värde att få en ökad planerbarhet i privatekonomin med bunden ränta. Det kan därför vara tänkvärt att binda en del av bolånet, säger Stefan Westerberg.
Nästa besked från Riksbanken kommer den 18 juni 2025.
Stefan Westerberg – Privatekonom
Stefan är Länsförsäkringars privatekonom och inriktar sig på frågor som rör bostadsmarknaden, sparande, pension, familjeekonomi och försäkring.