Elda rätt och säkert i din braskamin
En av de vanliga brandorsakerna i våra villor är skorstensbrand. För att undvika det är det viktigt att du underhåller din kamin och skorsten samt ser till att du eldar på rätt sätt. Här ger vår riskrådgivare Dennis Carlsson sina bästa tips.

Elda rätt
- Elda lagom - det blir inte varmare ju mer du eldar. En normal braskamin klarar upp till 3 kg i timmen.
- Elda med hög temperatur. Får du sot på insidan av din kamin eldar du på för låg temperatur. Det kan bero på att veden är våt eller kall eller att kaminen får för lite syre.
- Elda med torr ved. Innan du ska elda se till att veden är torr. Ta in den i god tid och spjälka upp den.
Så kontrollerar du din skorsten
- Gå upp på vinden och lägg en hand på skorstenen och känn om det är varmt.
- Använd temperaturgivare som är kopplat till larm för att enkelt få svar om det blir för varmt.
- Utöver den vanliga sotningen rekommenderar vi att göra en mekanisk rengöring av rökkanalen för att säkerställa att tjäran försvinner, förslagsvis vid din ordinarie brandskyddskontroll vart femte år.