Så skyddar du ditt företag och din pension vid en skilsmässa

Om du är företagare och ska skilja dig riskerar du att förlora hälften av både företaget och pensionen ifall du saknar äktenskapsförord. Många företag och massor av ägare och deras anställda påverkas varje år. Här är allt du behöver veta.

Trifa Chireh pensionsekonom Länsförsäkringar kontor
Foto: Länsförsäkringar

Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet, men enligt Statistiska centralbyrån har trenden har varit stigande. Samtidigt är Sverige ett land med många företag; cirka 1,1miljoner, varav 75 procent är enskilda firmor. Vid en skilsmässa kan både en enskild firma och ägandet i ett aktiebolag ligga illa till.

– Dessutom kan ditt privata pensionssparande komma att ingå i en bodelning. Därför måste du veta vilka avtal som behövs för att du ska vara trygg, säger Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh.

Risken för att företaget delas lika mellan parterna vid en separation gäller inte mellan sambos.

Företaget:

En enskild firma, och tillgångarna som hör till, ingår i en bodelning och delas lika mellan makarna vid en skilsmässa om ni inte skrivit äktenskapsförord. Detsamma gäller aktier i ett aktiebolag.

– Den ena maken måste då lösa ut sin partner för att fortsätta att äga bolaget. Finns inte de pengarna övergår hälften av själva aktierna till den andra maken. Det leder till en väldigt konstig situation - att det äkta par som har bestämt sig för att skiljas nu blir kompanjoner, säger Trifa Chireh.

Pensionssparandet:

Pensionsrättigheter består av allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande.

– Som egenföretagare pensionssparar man ofta privat och vad många inte vet är att det privata pensionssparandet brukar delas lika i boet om man saknar äktenskapsförord, samma sak gäller för annat sparande som ISK eller kapitalförsäkring, säger Trifa Chireh och fortsätter.

– Tjänstepensionen räknas också in i bodelningen om du är egen företagare då du är din egen arbetsgivare, har tjänstepension i ditt eget namn och kan råda över den själv.  Detta gäller oavsett hur affärsverksamheten går. För den som har en vanlig anställning ingår oftast inte tjänstepensionen då arbetsgivaren äger pensionsförsäkringen. Den allmänna pensionen ingår däremot inte i en bodelning. Var och en behåller sin del av den framtida pensionen.

Se alla pressmeddelanden