Höga vattenflöden - så skyddar du ditt hus
SMHI har utfärdat en röd varning för Värmland med anledning av höga flöden som väntas på grund av snösmältning i kombination med regn under allhelgonahelgen.
– Marken är redan mättad av snön som kom tidigare i veckan och som nu börjar smälta. Mer regn på det gör att vattnet får svårt att rinna undan tillräckligt snabbt. Det innebär att risken för höga flöden ökar, säger Linn Umeland, riskingenjör på Länsförsäkringar Värmland.
Framför allt handlar det om att vatten kan tränga in i källare och att dagvattenledningar som kan bli fulla. Men fulla dagvattenledningar kan också leda till översvämmade vägar som innebär framkomlighetsproblem i trafiken.
– Förebyggande åtgärder kan handla om att rensa hängrännor från löv och annat skräp, undvika att förvara saker på golvet i källarutrymmen eller installera backventil på golvbrunnen i källaren. Om vatten tränger in i huset ökar risken för fuktskador, mögel och röta, men det finns åtgärder man kan vidta för att minska eventuell påverkan på sitt hus om vatten ändå skulle tränga in, säger Linn Umeland.
Om vatten tränger in i huset:
- Bryt strömmen eftersom vattnet kan vara strömförande.
- Om vattnet kommer in via golvbrunnarna – tryck in en filt eller handduk i brunnen och lägg en rejäl tyngd på minst tio kilo ovanpå.
- Torka, pumpa eller ös ut vatten så fort som möjligt.
- Se till att ha mat och vatten hemma ifall vägarna skulle bli oframkomliga.
- Kontakta Räddningstjänsten på larmnumret 112 om läget blir för besvärligt.
Om du drabbats av skada till följd av översvämning:
- Gör en skadeanmälan. Vi har avtal med firmor som kan hjälpa till att pumpa bort vatten, sanera, torka och reparera.
- Dokumentera skadorna – ta foto eller filma. Släng ingenting.
- Hyr eller köp en avfuktare och ställ den i eventuella fuktskadade utrymmena så fort som möjligt. Spara alla kvitton.
Vi på Länsförsäkringar Värmland följer utvecklingen noga och har förhöjd beredskap för att kunna hjälpa våra kunder. Vår lokala skadejour är bemannad dygnet runt.