Så laddar du säkert
Solceller, elbilar, elskotrar, elcyklar, ja listan är lång på fordon och prylar som går på batterier och behöver laddas. Förr var det småprylar som gick på batteri men behoven för att ladda större batterier hemma har ökat och därmed ökar även riskerna. Vår skadeförebyggare Rikard Larsson svarar på frågor om laddning och solceller.
Vad skulle du vilja lyfta som absolut det viktigaste att tänka på när det gäller batteriladdning?
– Ladda inte bilen i ett vanligt vägguttag. Installera en laddbox för laddning. Vanligt vägguttag ska användas endast i absoluta nödfall.
Behöver jag tänka på något särskilt när jag försäkrar en elbil?
– Nej, vår vanliga bilförsäkring gäller även för elbilar. Vår bilförsäkring ger ett brett skydd för elbilar och laddhybrider. Vi bärgar till exempel om batteriet laddat ur när du är ute och reser. Din maskin- och elektronikförsäkring ersätter för skador på både elmotorn och batterifunktionen.
Vilka är de vanligaste frågorna du får om solceller?
– För solceller är det vilka solceller man ska välja, om de passar på alla tak och hur försäkringen gäller. När det gäller vilka panelerna man väljer har vi ingen åsikt, men däremot har vi krav på att regelverk på montage och installation följs. Solceller ska inte monteras på tak med kortare kvarvarande livslängd än solpanelernas förväntade livslängd (cirka 30 år). Det är också viktigt att takets konstruktion klara montage av solceller.
– För privat villaförsäkring och fritidshusförsäkring ingår försäkringsskydd för solceller medan företags- och lantbrukskunder behöver skaffa en tilläggsförsäkring för att solcellsanläggningen ska ingå i försäkringen. Om man installerar solceller på en ekonomibyggnad så är det ett hårdare regelverk för installationen.
Hur är det med cyklar och sparkcyklar som är batteridrivna – vad är viktigast att tänka på där?
– Ladda alltid under uppsikt och framför allt inte när du sover. Om det är möjligt ladda i garage eller liknade. Var observant så batteriet inte har några synliga skador.
Vilka är dina bästa tips för elladdning?
- Anlita ett installationsföretag registrerat hos elsäkerhetsverket, bygg inga egna lösningar. Kontrollera installatören på elsäkerhetsverkets webbsida.
- Var noga att följa tillverkarens anvisning för montage och installation till exempel placering av batterier, snö- och vindlastberäkningar för solpaneler.
- Montera inte batterilager i närheten av utrymningsväg utan gärna i ett uppvärmt garage eller liknande.
- Ta in flera offerter, den billigaste är kanske inte bäst. Begär referenser.
- Se till att få dokumentation med information om egenkontroller och anvisningar, snö- och vindlastberäkningar
- Ladda inte i vanligt eluttag, de är inte avsedda för långvarig laddning.
- Skydda gärna laddboxen med ett överspänningsskydd (åskskydd), då skyddar du både laddboxen och bilens elektronik.
- Du bör ladda elsparkscyklar, elcyklar och hooverboards under uppsikt (när du är vaken), gärna i ett garage eller liknande.