Länsförsäkringar Östgöta vill skapa en idrott för alla!

47% av alla idrottsutövare i Sverige är kvinnor. 80% av sponsringen går till män. Fredagen den 25 september tog Länsförsäkringar Östgöta emot utmärkelsen FairPay silver. Det innebär att bolaget har tagit ytterligare ett steg mot jämställd fördelning av sin sponsring. Nu vill vi uppmana andra företag att gå samma väg. Under fredagseftermiddagen berättade Länsförsäkringar Östgöta tillsammans Nilla Fischer från Linköpings FC och Johan Thorén från Östergötlands Fotbollsförbund varför jämställd sponsring är så viktigt.

Isabelle Widmark
Foto: FairPay

-Det är hög tid att vi i näringslivet driver på omställningen till en jämställd idrott, där tjejer och killar ska ha samma förutsättningar. Förändring börjar med handling och näringslivet har enorma möjligheter att påverka, säger Tommy Eklöf, Hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Östgöta.

Att Länsförsäkringar Östgöta blir FairPay silver-certifierade innebär att sponsringen nu fördelas med 40% till tjejer och 60% till killar. Ambitionen är att nå guld-nivån med en helt jämställd sponsring redan under nästa år, 2021.

- Att jobba med jämställdhet och inkludering är en självklarhet för oss. Idrotten är en superkraft när det kommer till samhällsförändring och det är inom damidrotten som tillväxten finns. Detta är förstås positivt för samhället i stort men också för oss som lokalt kundägt bolag, säger Tommy Eklöf.

Länsförsäkringar Östgöta hoppas att fler i det östgötska näringslivet vill vara med och ta ställning för att sponsringen blir jämställd. I samarbete med stiftelsen FairPay, tog man första steget (FairPay brons) 2019 och är i dagsläget det enda FairPay-certifierade företaget i Östergötland.  

- Att Länsförsäkringar Östgöta nu blir FairPay silver-certifierade visar att de vill bidra till förändring på riktigt.  Det är inte bara snack utan verkstad, säger Isabelle Widmark ordförande i FairPay. Strukturella problem kräver strukturella åtgärder och vi hoppas att fler företag blir inspirerade och ser sina möjligheter att påverka utvecklingen.

Om FairPay

FairPay är en stiftelse som arbetar för att alla människor ska få idrotta på lika villkor. Stiftelsen vill att alla människor ska få utöva den idrott man är mest intresserad av och – om man vill – göra en karriär inom den, utan att könet ska avgöra om man får den möjligheten.

I det strategiska utvecklingsarbetet samarbetar FairPay med olika aktörer inom privat, offentlig och ideell sektor. En samverkan som hjälper till att åstadkomma hållbar förändring på flera olika nivåer i samhället.

Länsförsäkringar Östgöta är ett lokalt kundägt bolag som erbjuder privatpersoner och företag en helhet inom bank, försäkring och fastighetsförmedling. Visionen är att tillsammans med kunder, ägare, anställda och samarbetspartners skapa trygghet och möjligheter i Östergötland. Länsförsäkringar Östgöta är ett av 23 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag.

Se alla pressmeddelanden