Miljö
Länsförsäkringar Västerbottens miljöarbete
Hållbarhet - Ett långsiktigt ansvarstagande
I allt som Länsförsäkringar Västerbotten arbetar med står hållbarhetsfrågan i fokus. Frågan är väl integrerad i den dagliga verksamheten. Hållbarhet betyder för oss ett långsiktigt ansvarstagande inom en mängd frågor som berör oss alla; miljöansvar, ekonomiskt, socialt och etiskt ansvar. Målet är att vår verksamhet ska bedrivas på ett sådant sätt att kommande generationers möjligheter till ett gott liv inte äventyras.
Arbetet med att minska antalet skador samt minska effekterna av redan inträffade skador ger en stor positiv miljöeffekt. En viktig del i vårt miljöarbete är därför att sprida den kunskapen till kunder och leverantörer. Med ett lokalt engagemang och med många små åtgärder bidrar vi till ett mer ekologiskt och hållbart samhälle.
Så arbetar vi med miljöfrågor
Alla företag påverkar miljön. Länsförsäkringar Västerbotten måste också minska sin negativa miljöpåverkan. Det vi kan göra är till exempel att köra bil mindre, använda förnybar el och minska på pappersanvändningen. Inom dessa områden har vi satt upp mål och följer kontinuerligt upp förbättringarna.
När det gäller bilkörning i tjänsten har vi en positiv trend. För varje år kör vi lite mindre. Vi använder videomöten och andra lösningar för att minska resandet mellan kontoren, och vi har blivit bättre på att planera våra resor och samåka när det är möjligt.
Vi köper in förnybar el till alla våra kontor och gör vårt bästa för att inte slösa med energin i onödan. Vi mäter miljöpåverkan från el, värme och vatten.
En annan utmaning handlar om våra papper. Pappersanvändningen internt minskar men vi är långtifrån nöjda. Vi vet att du som kund ofta får alldeles för mycket papper från oss och det är något som vi är på väg att ändra på. Du kan t ex få fakturor och försäkringsvillkor digitalt från oss - en tjänst som succesivt byggs ut.
Länsförsäkringsgruppens miljöarbete
Vårt bidrag till ett ekologiskt och hållbart samhälle
Länsförsäkringars arbete med att minska antalet skador och minska effekterna av redan inträffade skador ger en stor positiv miljöeffekt. Vi vill sprida den kunskapen till kunder och beskriva vilka andra åtgärder som Länsförsäkringar bidrar med för att minska miljöpåverkan. Vi påverkar och vägleder våra kunder, leverantörer och andra intressenter så att de tar största möjliga hänsyn för att inte påverka miljön negativt. Vi samverkar med andra aktörer för att vi vill driva miljöfrågan framåt.
Miljö finns med i alla delar av verksamheten
Miljöarbete inom länsförsäkringsgruppen kan delas in i följande områden:
- Förebygga skador
Varje skada innebär miljöpåverkan i form av energiförbrukning, sanering, transporter, materialanvändning och avfall. - Reparation av fastigheter
Länsförsäkringar ställer höga kvalitetskrav i samband med skadereparationer av fastigheter och bostäder. Dialog förs med företag kring byggmetoder, återvinning och materialval. - Reparation av bilar
Länsförsäkringar har tagit fram en certifiering av bilverkstäder där miljö- och kvalitetskrav ställs vid skadereparation. De flesta länsförsäkringsbolag anlitar certifierade bilverkstäder. - Ökad kunskap
Länsförsäkringar ger tips och råd till kunder, hantverkare och entreprenörer för att minska risk för skador. - Investeringar
Som kund hos Länsförsäkringar kan du välja att investera i miljöinriktade fonder. - Länsförsäkringars fokusområden
Natur-, vatten-, brand- och motorskador har störst miljöpåverkan och är Länsförsäkringars fokusområden i det skadeförebyggande arbetet.
Miljö- och kvalitetssäkring vid reparationer
Vår certifiering är ett program för miljö- och kvalitetscertifiering av de bilverkstäder vi anlitar. Syftet är att säkerställa att de levererar med bästa möjliga kvalitet och miljöhänsyn.
Vi styr till exempel våra leverantörer att om möjligt använda begagnade delar vid reparation och att plastdetaljer i första hand lagas istället för att bytas, vilket innebär mindre miljöpåverkan. Verkstäderna ska även definiera mätbara miljömål som följs upp varje år.
Miljö- och kvalitetscertifierat företag
Samarbete med Godsinlösen
Länsförsäkringar samarbetar med Godsinlösen och andra lokala företag som specialiserar sig på återbruk och återvinning av skadat gods. För dig som är kund innebär det snabbare hantering och hjälp att bli av med skadat gods, och för vår del ger det sänkta skadekostnader och miljöriktig hantering.
Se film om vårt hållbarhetsarbete
Nyhetsbyrån Reuters i London producerar en serie filmer där bolag från hela världen beskriver hur de i sin verksamhet stöttar FNs globala hållbarhetsmål. Vi blev tillfrågade om att delta och tackade ja.
Miljöutmaningar
Globala och lokala miljöfrågor
Klimatförändringarna, kemikaliespridning och tillgången till rent vatten är exempel på globala miljöfrågor. Klimatförändringarna kan påverka vår livsmedelsförsörjning och med naturlagarna följer att kemikaliespridningen påverkar oss oavsett om de sprids här eller någon annanstans.
I Sverige har vi problem med luftkvalitén i storstäderna och övergödning av sjöar och hav. Självklarheter som skog, fåglar och fisk kan snabbt försvinna om vi inte följer lagar och regler och gärna gör lite till.
Vi är med och gör skillnad
Sverige har antagit FNs 17 globala mål om hållbar utveckling. Målen som ska vara uppnådda 2030 inkluderar flera mål kring klimat och miljö. För att målen ska uppnås måste myndigheter, statliga och privata företag, organisationer och civilsamhället samarbeta.
Länsförsäkringar samarbetar med olika parter i samhället och vill vara med och göra skillnad.
Klimatförändringar
- För oss i Sverige kan klimatförändringarna innebära ökade rasrisker och fler översvämningar i dagvattensystem och byggnaders källare. Det kan bli fler insekts- och svampangrepp på både hus och grödor som länsförsäkringsgruppen försäkrar.
- Flera stora globala väderhändelser påverkar återförsäkringsmarknaden som på sikt gör länsförsäkringsgruppens återförsäkring och i slutändan din försäkring dyrare.
Avfall och kemikalier
- Om det släpps ut kemikalier som naturen har svårt att bryta ner, försämras förutsättningarna för liv för människor, djur och växter. Därför ska så mycket som möjligt återvinnas.
- I bygg- och rivningsmaterial finns en hel del miljöskadliga ämnen i form av kemikalier. Ämnen som idag är förbjudna kan dyka upp vid rivning efter en brand- eller vattenskada. Det kan vara fogmassor, plastmattor och kablar som innehåller mjukgörare, asbest i bjälklag, freoner i ledningar, PCB i fogmassor och flamskyddsmedel i isoleringsmaterial.