Så slipper du skadedjur i sommar

Möss, myror och getingar i och kring villor och stugor – det finns sätt att slippa skadedjuren. Experten Ulf Skoglund och hans kollegor vid LV Västerbotten utför varje sommar hundratals skadedjurssaneringar och kan knepen som förhindrar ovälkommet besök.

närbild på geting

Envisas getingarna att störa dig varje gång du har ställt fram middagen på uteplatsen eller har myrorna återigen invaderat ditt hem? Då är du inte ensam. Varje sommar utför LF Västerbotten omkring 1 000 skadedjurssaneringar i länet.

Ulf Skoglund är expert inom skadedjur och med drygt 20 års erfarenhet av skadedjursbekämpning vet han hur man bäst förebygger uppkomsten av oönskade gäster.

– Möss, myror och getingar tillhör de vanligaste uppdragen under somrarna. Under ett så kallat getingår kan antalet saneringar bli betydligt fler, säger han men påpekar samtidigt att majoriteten av alla djur och insekter har ett viktigt syfte att fylla:

– Insekter kan upplevas irriterande och i vissa fall även obehagliga – men de är viktiga för vår planet. Till exempel getingar hjälper till genom att äta skadeinsekter, samt i viss mån även pollinera. Om du inte besväras av ett getingbo brukar jag rekommendera att det får vara kvar eftersom getingar är ett nyttodjur, säger Ulf Skoglund.

Ulf Skoglund

Getingar har följt ett regelbundet mönster: Ett år med många getingar följs vanligtvis av ett år med färre getingar. Detta mönster har gått att följa under en lång tid – tills för något år sedan då skadedjursteknikerna rustade för ett stort antal getingsaneringar – men utfallet blev det motsatta. Riktigt varför det blev så är inte helt fastställt och förklaringarna kan vara många.

– En avgörande faktor för getingar är vårvädret. En lång, torr och kall vår kan bidra till färre getingar eftersom det finns mindre mat för dem, medan ett varmare och fuktigare väder gynnar getingar och andra insekter. I dagsläget är det för tidigt att säga hur vädret har påverkat getingarna, säger Ulf Skoglund.

Oavsett om detta blir en getingsommar eller inte går det att förebygga förekomsten av getingbon. Ulf Skoglund uppmanar villa- och fritidshusägare att kontrollera sina fastigheter efter uppkomsten av getingbon.

– Titta under takfoten, vinden, förrådet och i trädgården. På våren och försommaren har boet inte hunnit bli större än en pingisboll. Då är de enkla att avlägsna själv, säger han och fortsätter:

– Mindre och lättåtkomliga bon kan du ta bort med hjälp av en dammsugare eller med en insektsspray. Det är också bra om du gör detta på kvällstid när det är svalare. Kylan gör nämligen att getingarna blir slöa.

Så kan du förhindra uppkomsten av getingbon:

  • Täta hål och springor på husets utsida – det minskar getingarnas förutsättningar att hitta bra boplatser.
  • Förse ventilationer och öppningar med insektsnät.
  • Hitta drottningen och avliva om det är möjligt. Det minskar risken för att getingarna ska etablera samhällen och växa sig stora under sommaren.
  • Plocka bort små bon så tidigt på säsongen som möjligt. Har boet vuxit sig större än en pingisboll bör du vidta försiktighetsåtgärder.

För att slippa att bli störd av getingar under middagen kan en getingfälla vara en bra lösning.

– Det finns en myt som säger att man ska hänga upp en brun papperspåse för att lura getingarna att tro att det redan finns ett bo där. Folk gör detta eftersom de tror att det skrämmer bort getingar från att etablera sig – men det är en myt och det fungerar inte. Jag har utfört flera saneringar i hem där de har haft en papperspåse hängande, säger Ulf Skoglund.

Så gör du en egen getingfälla:

  • Ta en plastflaska
  • Klipp av den ungefär en tredjedel från toppen
  • Vänd överdelen av flaska upp och ned och sätt den i bottendelen
  • Tejpa ihop dem ordentligt
  • Ladda fällan med något sött som lockar getingarna, exempelvis saft.
  • Ställ eller häng getingfällan en bit ifrån uteplatsen så getingarna inte besvärar er när ni sitter ute.

Rekordår för möss?

Möss och myror är ett annat vanligt besvär för villa- och fritidshusägare i Västerbotten. Under 2020 nådde antalet saneringar av möss rekordnivåer i Sverige enligt statistik från Anticimex.

Bortsett från att möss kan upplevas obehagliga kan de också orsaka stora skador i fastigheter. Ulf Skoglund rekommenderar därför fastighetsägare att säkra genomföringar och springor i huset samt hålla husgrunden fri från högt gräs, vedförvaring och buskar.

– Möss känner sig inte trygga om det inte finns någonstans att gömma sig. Se därför till att städa undan bråte eller annat skräp från gården.

– Fågelmatning är en stor anledning till att du får problem med möss i en fastighet. Matar du fågel – matar du möss. Vill du mata fåglar ska de ske på ett betryggande avstånd från huset. Kontrollera också att din kompost och soptunna är hela och täta och undvik att lämna mat framme.

– Detsamma gäller egentligen om du vill undvika myror inomhus: Håll rent och lämna inte mat framme. Se till att täta under altan- och ytterdörren så att myrorna inte kan ta sig in. Skulle du trots allt invaderas av myror kan du testa att placera ut en myrdosa eller – i förlängningen och om det är riktigt allvarligt – ringa till oss, avslutar Ulf Skoglund.

Vill du läsa mer om hur du kan förhindra skadedjur? Här hittar du fler skadeförebyggande tips!

Blir du inte kvitt skadedjuren?

Du som har din villa eller ditt fritidshus försäkrat hos oss kan få hjälp med sanering av bostadsohyra och skadedjur. Skadedjur kan till exempel vara aktiva getingbon, levande myror, råttor och möss.

Här kan du läsa mer om vilken hjälp du kan få genom din försäkring