Fem tips för att stoppa de okända brandfarorna i ditt hem

Att vitvaror som diskmaskiner, torktumlare och tvättmaskiner fattar eld är inte så vanligt, men om det händer kan det få stora konsekvenser. – Ofta används de här vitvarorna när du inte är hemma och då upptäcker du inte branden förrän det är försent, säger Daniel Ekdahl, chef sakskador på Länsförsäkringar Västerbotten.

Diskmaskiner orsakar uppskattningsvis 50 bränder per år - med risk för ett helt nedbrunnet hus.

Diskmaskinen kan förstås även börja läcka och orsaka vattenskador, men att den även kan orsaka en brand är det inte många som tänker på.

– Oftast startar bränderna i programpanelen eller i andra elkopplingar i vitvarorna, säger Daniel Ekdahl.

Att alltid vara hemma när du kör tvätt- eller diskmaskin är därför en bra regel.

– Risken för vattenläckage är anledning nog att bara köra hushållsmaskinerna när du är hemma, då upptäcker du om något går snett och kan begränsa skadorna betydligt. Detsamma gäller förstås om den skulle börja brinna, säger Daniel.

En del bränder beror på bristande skötsel, där torktumlaren är ett exempel. Alla vitvaror behöver rengöras ibland, men allra viktigast är filtret i torktumlaren eftersom luddet kan täppa till luftcirkulationen och leda till överhettning.

Glöm inte att rengöra bakom kyl och frys!

– Runt kompressor och kylslingor på kyl och frys kan det också samlas damm och i värsta fall bli så tätt att det börjar brinna av värmen från kompressorn, så gör ditt bästa för att hålla rent bakom kyl och frys. Särskilt viktigt nu i värmeböljan, då kyl och frys går på högvarv. Var också uppmärksam på kondensvatten som kan rinna ut under kyl/frys och orsaka vattenskador på golvet. Ett underlägg skyddar golvet och kostar bara några hundralappar, avslutar Daniel.

Tipsen för att undvika brand:
• Kör bara maskiner när du är hemma och vaken
• Rengör filtret i torktumlaren efter varje användning
• Håll rent bakom kyl och frys.
• Dammsug gärna runt kompressor och kylslingor (kyl och frys)
• Ha en brandvarnare, en 6 kg pulversläckare och en brandfilt hemma.

Kontakt:
Daniel Ekdahl, chef sakskador, Länsförsäkringar Västerbotten, daniel.ekdahl@LFvasterbotten.se, 070-677 92 95.

  Närhet skapar trygghet. Länsförsäkringar Västerbotten är ett lokalt och kundägt bolag med Västerbotten som enda marknad. Vår filosofi är enkel – vi ägs av våra kunder och vi vill finnas nära dem och förstå deras behov. Vi erbjuder ekonomisk service med tjänster kring bank, försäkring och fastighetsförmedling under ett och samma tak. Våra kontor finns i Umeå, Skellefteå och Lycksele, vi har nära 150 000 kunder och över 200 medarbetare. Tillsammans med våra kollegor i de övriga 22 länsförsäkringsbolagen bildar vi en rikstäckande bolagsgrupp med ett av Sveriges starkaste varumärken.

Se alla pressmeddelanden