Rut och rot ökade i 231 kommuner

Många småhusägare har passat på att renovera och bygga om huset under pandemin. En del har gjort jobbet själv, medan många även under 2021 anlitade hantverkare. Och den som inte gillade att städa, eller tyckte att det fanns roligare saker att göra än att dammsuga och skura golv, anlitade hjälp, vilket syns i siffrorna för 2021. Förra året ökade rut- och rotavdragen i 231 av landets 290 kommuner jämfört med 2020. Se i medföljande bilaga - i vilka län avdragen ökade mest. Hur mycket avdrag som gjordes per person och län och hur stora belopp som totalt gjordes per län. Kommuner kan ordnas. Skriv till lena.bivner@lansforsakringar.se

DSC08101

Totalt gjordes rut- och rotavdrag på drygt 19,2 miljarder kronor under 2021 vilket är en ökning med drygt 14 procent från föregående år och rotavdraget stod i år för den största ökningen med 16,6 procent. Det visar en genomgång som Länsförsäkringar har gjort med hjälp av statistik från Skatteverket.

Pandemin kan vara en anledning till att de populära avdragen fortsätter att öka, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar;

– Det har köpts och sålts bostäder som aldrig förr under pandemin, vilket bidragit till att fler använde möjligheten till avdrag i samband med flytt. Dessutom har renoveringar av bostäder ökat. Många har passat på att renovera sin befintliga bostad eftersom mer tid spenderades i hemmet. Möjligen kan också den inställda konsumtionen till följd av pandemin ha lett till att fler har haft råd att använda sig av hjälp i hemmet, som städning. För den som kanske behöver en extra slant för att betala en dyr elräkning ska man heller inte glömma bort att det numera går att göra avdrag för hjälp med bortforsling av begagnade möbler till andrahandsbutiker eller loppmarknader. Det blir en win-win, både för privatekonomin och genom ett bidrag till ett mer cirkulärt samhälle, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.


Fakta om vem som köper tjänster och vad det är vi köper
Rotavdraget används mer av män och det är män mellan 65 och 70 år, med högre inkomster än genomsnittet, som använder avdraget mest. Fler kvinnor än män använder istället rutavdraget. Kvinnor över 70 år samt höginkomsttagare med barn är överrepresenterade användare av dessa avdrag. Mönstren för vad kvinnor och män köper för typ av tjänster inom respektive avdrag är ganska lika och även beloppen man köper tjänsterna för. Rotavdrag har använts mest till bygg, målning och tapetsering samt VVS-arbeten. Rutavdrag har till 95 procent använts till städtjänster.

Källa; Skatteverket

3 tips till dig som vill använda rut- och rotavdrag:

  • Avdraget matchas mot hur mycket skatt du betalar så var noga med att du betalat tillräckligt med skatt under året. Övriga avdrag, som till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller ränteavdrag påverkar också eftersom avdragsutrymmet minskar. Det finns en utmärkt räknesnurra på Skatteverkets hemsida för den som är osäker.
  • Från den 1 januari 2020 finns ett krav på att arbetet ska betalas elektroniskt för att ha rätt till rut- och rotavdrag. Med elektronisk betalning avses betalning med inbetalningskort på bank eller via internetbank, kontokort, BankID eller Swish.
  • Det är viktigt att tänka på att rut- och rotavdragen sammanlagt högst får uppgå till 75 000 kr per år. För att få utnyttja rotavdraget måste du äga bostaden eller fritidshuset där arbetet utförs, till skillnad från rutavdraget. Därmed går det också att använda rutavdraget även om du hyr en bostad under kortare tid.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar. Tel. 0761-09 27 30.
Presskontakt. Tel. 08-588 418 50.

 

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden