Årets matentreprenör - ett pris på 20 000 kronor för den lokala maten

Priset går till den entreprenör, organisation eller företag som på ett framgångsrikt, sunt och ekonomiskt hållbart sätt producerat, tillverkat eller marknadsfört den lokala maten. Länsförsäkringar Bergslagen delar tillsammans med LRF Konsult ut priset på 20 000 kronor.

God lokalt producerad mat är ett viktigt inslag för att göra besök i våra län till en upplevelse. Det genererar också många arbetstillfällen och skapar ett levande landskap. Dessa företagare och organisationer lever i en tuff bransch och är väl värda att uppmärksammas. Därför delar Länsförsäkringar Bergslagen tillsammans med LRF Konsult ut priset Årets matentreprenör i Västmanlands och Örebro län.

Årets matentreprenör i Västmanland 2018

Grattis till Ängsöfiskarn!

Den 25 april fick Ängsöfiskarn ta emot priset som Årets matentreprenör i Västmanland 2018. Detta skedde på ACC under en fullspäckad dag för att öka medvetenheten om maten vi äter och hur den påverkar vår omgivning, vår miljö och vårt klimat. Med sitt genuina intresse för Mälarens miljö har Ängsöfiskarn inte bara utvecklat sin verksamhet, utan även metoder för ett skonsamt fiske. De har även skapat ett populärt utflyktsmål som varje år lockar många besökare till länet.

-   2018 års vinnare har med en otrolig beslutsamhet och stort engagemang visat att det går att utveckla en verksamhet i harmoni med både miljön och med ett hållbart fiske som ledord, säger Per Anderz Eldenfalk, försäljningschef på Länsförsäkringar Bergslagen.

Tidigare vinnare - Västmanlands län

Priset delades ut första gången 2011 och har sedan dess haft sex vinnare av Årets matentreprenör i Västmanland:

 • 2011: Lennart Westerdal, Gröna Hagars Kött
 • 2012: Inga-Lena Eriksson, Färna Herrgård
 • 2013: Nibble Gårdsgris
 • 2014: Leif Skanevall, Åsby Kött & Vilt/Utvärdhuset Måns Ols
 • 2015: Fredrik och Susanne Esseen, Stora Ekeby Säteri
 • 2016: Najib Rezai, Kärrbo prästgård
 • 2017: Skeppshandelns Stenugnsbageri
 • 2018: Ängsöfiskarn

 

Årets matentreprenör i Örebro län 2019

Bredsjö Mjölkfår AB tog hem priset!

Fredagen den 31 januari 2019 utsågs för femte gången Årets matentreprenör i Örebro län. Bredsjö Mjölkfår AB tog hem priset för sin unika ostproduktion.

Juryns motivering:
”I över 30 år har de byggt upp en verksamhet som årligen lockar runt 30 000 besökare. Genom att kombinera erfarenhet med nyfikenhet har de arbetar fram ett välsmakande hantverk. Tålmodigt har de hållit fast vid sin profession och deras produkter är den enda svenskproducerade på marknaden. De har även lyckats med det svåra att framtidssäkra sin verksamhet och mixar nu erfarenhet med en yngre nyfiken och idérik generation. Det ska bli spännande att följa.”

Tidigare vinnare - Örebro län

Priset delades ut första gången 2015 och har sedan dess haft fyra vinnare av Årets matentreprenör i Örebro län:

 • 2015: Katrinelund Sjökrog
 • 2016: Bageriet LOKAL i Kumla
 • 2017: Adam Arnesson, Jannelunds Gård
 • 2018: Davide Lindqvist & Rickard Ekbom, Wadköpings marknad
 • 2019: Bredsjö Mjölkfår AB

 

Kontakta oss

Har du frågor om matpriset?

Länsförsäkringar tillsammans med LRF Konsult delar ut matpriset i Västmanland och Örebro län. Om du har frågor om utmärkelsen, nomineringen eller prisutdelningen, kontakta oss gärna.