ISK – Investeringssparkonto

Med ett ISK är det enkelt och smidigt att spara i fonder och aktier. Om du redan är kund kan du enkelt öppna ett konto på Mina sidor.

Kostnadsfritt att öppna konto
Köp, sälj och byt när du vill
Enkelt att spara i hållbara fonder

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Enkelt och smidigt sparande

Ett ISK är ett konto där du kan spara i fonder, aktier och andra typer av värdepapper.

Ett ISK är ett sparande som passar för alla åldrar, även för pensionssparande. Du kan månadsspara eller göra engångsinsättningar och du kan flytta dina pengar mellan olika sparformer inom ditt ISK utan att du behöver betala någon extra skatt. 

Om du redan är kund hos oss kan du öppna ett ISK-konto direkt när du loggat in på Mina sidor. För att kunna öppna ett ISK behöver du vara bankkund hos oss.

Bli bankkund

Så här kommer du igång

1. Öppna ett ISK

Du kan enkelt öppna ditt investeringssparkonto via Mina sidor eller appen. Det är gratis att starta ett ISK-sparande och du väljer själv om du vill investera pengarna i fonder, aktier eller andra värdepapper. 

2. Investera dina pengar

Vet du redan vilka fonder eller aktier du vill investera i är det bara att sätta igång. Vill du ha förslag på vad du kan investera i har vi både Aktiva placeringsförslag och placeringsförslag med hållbarhetsinriktning som kanske kan intressera dig. Är du nybörjare eller bara inte vill fundera så mycket kan du istället välja någon av våra Bekväma fonder, där du väljer risknivå och så sköter fondförvaltarna resten. 

3. Sätt upp en sparplan

I ditt ISK kan du sätta upp en sparplan så att både dina engångsinsättningar och regelbundna överföringar automatiskt investeras i de fonder du har valt. Du kan även ta hjälp av Sparnavigatorn i appen för att sätta ett sparmål som passar dig och se hur dina investeringar kan utvecklas.

Varför är det bra att investera pengarna på ditt ISK?

En fördel med att investera pengar är att de har möjligheten att växa, genom avkastning. Du skattar även på ditt ISK en gång per år, istället för att deklarera vid varje vinst eller förlust.

Men pengar som du har på ditt ISK som inte är investerade kan inte växa, eftersom du inte får någon avkastning på dem. De riskerar till och med att minska när den årliga skatten dras i samband med deklarationen.

Därför kan det vara en bra idé att investera pengarna som du har på ditt ISK.

Ta ut pengar från ditt ISK

Vill du ta ut pengarna från ditt ISK kan du enkelt sälja ditt innehav på Mina sidor eller i appen. När ordern är genomförd hamnar pengarna på ditt ISK, men inte investerade. Därifrån kan du flytta pengarna, som redan är skattade, till ditt vanliga konto.

Enkelt när du ska deklarera

Du kan köpa, sälja och byta hur ofta du vill och slipper deklarera och beskatta enskilda vinster, istället betalar du skatt på en schablonintäkt som räknas ut på ditt sparande varje år.

Schablonintäkten för ditt ISK beräknas utifrån värdet på dina tillgångar och insättningar som du gör under året (kapitalunderlag), som sedan multipliceras med statslåneräntan plus 1 % procent. Som lägst kan schablonintäkten vara 1,25 procent av kapitalunderlaget.

Vi rapporterar schablonintäkten till Skatteverket varje år, så vi sköter skatteuträkningen åt dig. Men du kan också göra en egen kontroll.

Så här gör du en egen kontroll

Insättningsgaranti

Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.

Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Utöver beloppet om 1 050 000 kronor kan insättare få ersättning för vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, avgångsvederlag, försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor.

Avgifter ISK

Vid aktiehandel är courtageavgiften lika som för aktiehandelstjänsten (se prislista) och vid fondsparande är förvaltningsavgiften lika som för direktsparande i fonder.

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Vanliga frågor och svar

  • Ja, du kan enkelt sälja ditt innehav på Mina sidor eller i appen. När ordern är genomförd hamnar pengarna på ditt ISK, men inte investerade. Därifrån kan du flytta pengarna till ditt vanliga konto.

    När du tar ut pengarna från ditt investeringssparkonto är det kostnadsfritt och pengarna är redan skattade.


    Hjälpte det här svaret dig? 501 av 917 har fått hjälp av svaret