Följ med på ett Trygghetsbesök
Beatrice besöker Robert och Clara för ett Trygghetsbesök
Vårt klimat håller på att förändras. Glaciärer smälter, havsnivåer höjs och intensiva extremväder så som extremhetta, torka, skyfall med mera blir allt vanligare. Även vi i Sverige, och Gävleborg, drabbas allt oftare, men det finns positiva initiativ som inger hopp.
- En viktig del i mitt dagliga arbete är att åka ut och besöka nya villaförsäkringskunder. Under besöket, som vi kallar trygghetsbesök, berättar jag mer om skador som villaägare ofta råkar ut för. Jag ger även tips på vad man själv kan göra för att för att undvika skador, säger Beatrice Hagström, skadeförebyggare vid Länsförsäkringar Gävleborg.
Det är fredag förmiddag och Beatrice ska den här gången besöka Robert Hillblom och Clara Englund. De har alldeles nyligen köpt sitt allra första hus.
- Om jag lyckas förhindra att skador uppstår så är det bra för kunden, men också för miljön, säger Beatrice.
En av de vanligaste skadorna idag är vattenskador. Varje år drabbas, bara i Gävleborg, 900 hushåll av någon form av vattenskada. Det här innebar att vattenskador årligen leder det till 270 ton koldioxidutsläpp i Gävleborg. Det är mer än vad 450 bensinbilar släpper ut under ett år*.
- Koldioxidutsläppen i det här fallet beror främst på att det som skadats måste rivas, saneras, torkas och bytas ut. Detta kräver tillverkning och transporter som släpper ut koldioxid, säger Beatrice.
Skador uppstår ofta i köket
Fokus under besöket ligger på vatteninstallationer i kök och våtrum, brandskydd och inbrottsskydd.
- Vi börjar med köket – det är ofta där som skador uppstår, säger Beatrice.
En av de vanligaste orsakerna är läckage från kopplingar och rörledningssystem. Det kan uppstå inne i ett diskbänksskåp, i anslutning till diskmaskin, kyl och frys med mera.
- Då kan det vara bra att veta att det finns enkla åtgärder som hjälper om olyckan är framme. Vattenlarmet fungerar ungefär som en brandvarnare, men reagerar på vatten i stället. Det visar snabbt små läckage och förebygger effektivt vattenskador, säger Beatrice.
En vattenskada kan leda till omfattande skador eftersom vattnet ofta hinner rinna ut och förstöra golv, väggar och möbler innan det upptäcks. Skadorna kostar dessutom både pengar och tid.
- Som nybliven husägare så känns det här med vattenskador lite läskigt, säger Robert. Därför känns det extra skönt att få tips på vad jag kan göra för att undvika dem, säger Robert.
Brandsäkra hemmet
Roberts och Claras hus är byggt i slutet av 70-talet och är 142 kvadratmeter stort. Huset har två våningar.
- När det kommer till brand så är det viktigt att tänka på utrymningsvägar. Låt säga att någon av er befinner sig på andra våningen och en brand bryter ut i köket som ligger på första våningen, hur tar ni er då ut, frågar Beatrice.
Med koll på läget och rätt utrustning går det att minska risken för brand hemma – det menar Beatrice. Har du flera våningsplan bör det finnas minst en brandvarnare på varje våning. Att skaffa en brandsläckare och en brandfilt är också en bra idé.
Efter en timme börjar besöket lida mot sitt slut.
- Jag tycker att det har varit hur bra som helst. Det tar inte särskilt lång tid och det kostar inget, säger Robert.
På frågan om han redan nu har planera på att åtgärder svarar han ja:
- Ja, vi behöva modernisera elen i huset lite – eventuellt kommer jag byta ut elskåpet. Jag skulle också vilja sätta in en ny jordfelsbrytare, säger Robert.
* (Fotnot) Enligt Transportstyrelsen släpper en bensindriven bil ut 140 gram koldioxid per körd kilometer. Kör du 1 200 mil under ett år så innebär det att du släpper ut närmare 1 700 ton koldioxid.
LF Gävleborg