Fem frågor om vattenskador
Jens är byggnadstekniker på Länsförsäkringar Gävleborg och har sett många olika skador på fastigheter. Inte minst vattenskador. Han har många, många gånger fått frågor som rör vattenskador.
-
Hur mycket kommer en skada att kosta mig som privatperson?
- Det är alltid jättesvårt att säga. Det varierar helt enkelt från skada till skada, eftersom vi allt som oftast har ett ålderavdrag att ta hänsyn till enligt våra villkor. Sedan har ju varje kund en självrisk också. Men är man noga med att sköta om sitt hus och gör renoveringar allteftersom så undviker man ofta stora kostnader.
-
Vad ska jag tänka på när jag ska renovera mitt badrum eller kök?
- Att alltid följa dagens branschregler är en bra början. Sedan kan man även ringa till oss och fråga om lite tips och råd om man är osäker. Det är det ganska många som gör och det uppskattar vi. Hos Länsförsäkringar Gävleborg finns en gedigen kunskap. Men mitt generella råd är att börja med branschreglerna och fråga alltid efter ett intyg av firman som utför jobbet när det kommer till just badrum. Gör gärna ett skriftligt avtal om du anlitar hantverkare. Det hjälper till att undvika oklarheter och missförstånd, vilket är bra för alla parter.
-
Finns det några speciella regler jag ska tänka på vid renovering?
- Som sagt: håll dig uppdaterad om branschreglerna. Gå gärna in och läs på GVK, Svensk Våtrumskontroll, när det gäller badrum (www.gvk.se) och även Säker Vatten AB (sakervatten.se). Handlar det om kök föreslår vi alltid att det ska finnas täta bottnar under diskmaskin, kyl och frys och även i eller under diskbänksskåpet. Det gör att man undviker de vanliga droppläckagen som kan ske i köket.
-
Vad ska jag tänka på när jag ska göra en fastighetsaffär?
- Oavsett om du ska köpa eller sälja, så se till att det är en överlåtelsebesiktning gjord innan. Det underlättar för dig som köpare/säljare om det skulle dyka upp några problem i efterhand.
-
Vilka är de vanligaste skadorna i hemmet?
- De vanligaste skadorna som år efter år toppar statistiken är vattenskador, framförallt i badrum och kök. Det tål att tänkas på. men titta gärna närmare på våra skadeförebyggande sidor - där får du mer tips och stöd.