Fyra frågor om sparande

Josefine Netsman är privatrådgivare på Länsförsäkringars kontor i Bollnäs. Här är fyra vanliga frågor om sparande – och hennes svar.

 1. När ska man börja spara?

  Det generella rådet är att börja spara så snart som möjligt. Det ger dig större ekonomisk marginal och utrymme för både oförutsedda utgifter och framtidsdrömmar.

 2. Hur ska jag tänka?

  Vi pratar ofta om sparande i tre delar:

  1. En buffert för till exempel renoveringar eller ett dyrt tandläkarbesök. Tänk gärna minst två månadslöner före skatt.
  2. Ledighet och pension. Hur vill du fortsätta leva när du blir pensionär? Hur stor del av den bruttolön du har i dag tror du att du behöver?
  3. Resor, drömmar, frihet. Ett sparande för att klara större, roliga utgifter i framtiden.
 3. Hur mycket behöver jag spara varje månad?

  Det beror naturligtvis på hur din situation ser ut. Det finns några tumregler:

  • Spara tio procent av din bruttolön och bygg först upp din buffert.
  • Börja sedan tänka på långsiktigt sparande. Att fortsätta med buffertsparande är viktigt men du kan då även börja spara pengar till pensionen. Fem procent av lönen är ett bra riktmärke för pensionssparandet. När du har buffert kan du kanske börja spara till det lite roligare sparandet, dina drömmar.
 4. Hur ska jag spara?

  Ett buffertsparande är bäst att spara på ett sparkonto. För långsiktigt sparande och pensionssparande finns olika lösningar, till exempel investeringssparkonto (ISK), fondkonto eller kapitalförsäkring. Våra kontor hjälper dig gärna. Det finns även bra digitala hjälpmedel i vår app och på vår webbpalts.

Foto, Josefin Netsman