Kackerlacka
Förebyggande åtgärder / Vad kan jag göra?
Kackerlackor tar sig in i våra fastigheter och hem i princip på två sätt.
Det ena är från angränsande lokaler eller lägenheter.
- Täta därför rörgenomföringar, hål och springor där kackerlackor har möjlighet att gömma sig.
Det andra och troligen det vanligaste sättet är via bagage eller produkter och varor som vi tar in i våra hem och lokaler.
- Använd väskor som går att försluta säkert och håll dem stängda under utlandsresor.
- Skaka ur alla plagg som skall packas ned inför hemresan.
- Gå igenom bagage från utlandsresor som du känner dig osäker på, innan du packar in i skåp och garderober.
- Var uppmärksam när du packar upp matvaror och andra produkter från små importbutiker och privatimport
Kackerlackor är mycket svårbekämpade med preparat som finns att köpa för allmänheten. När man tror sig vara fri från skadedjur kommer nya angrepp från de äggkapslar som klarar sig undan bekämpningen. Kontakta därför direkt vid upptäckt Länsförsäkringar Gotland så får du professionell hjälp.
Även vid professionell bekämpning får man ha tålamod. Troligen behövs flera behandlingar och det kan ta några månader innan problemet är löst.
- Förvara mat i väl förslutna behållare eller plastpåsar. Gäller även mat till husdjur.
- Håll rent från matrester och spill.
- Låt inte odiskade köksgeråd och porslin stå över natten. Gäller även husdjursmat och vattenskålar.
- Förvara kompost och avfall i förslutna kärl.
Fakta om Kackerlacka
Det finns tusentals arter av kackerlackor men endast ett fåtal som vi brukar få problem med inomhus. Kackerlackor har ofta vingar men flyger mycket sällan. Vingarna är inte alltid fullt utvecklade på alla arter och kön. Parningen styrs till stor del av doftsignaler och resulterar efter en tid i en äggkapsel som placeras på någon mörk och skyddad plats. Tyska kackerlackan avviker dock genom att bära sin kapsel tills ungarna (nymferna) kryper fram ur de kläckta äggen. Nymferna liknar de vuxna insekterna men har inga vingar.
Kackerlackor är allätare och äter både torra, blöta, färska och ruttnande matvaror, vid matbrist kan de t.o.m. ge sig på läder-, ylle-, linne-, och pappers- produkter. Får kackerlackorna chans att föröka sig och blir många orsakar de unken lukt, förstörelse av livsmedel, risk för bakterie- och smittspridning. De är riktiga överlevare, äter det mesta och man har hittat fossila släktingar som levde för ca.360 miljoner år sedan, vilket gör dem till det äldsta skadedjur vi har.
Kackerlackorna är nattaktiva, ljusskygga och trivs i varm och fuktig miljö. De enda två som klarar av vårt nordiska utomhusklimat är en till södra Sverige nyinvandrad och ovanlig art som saknar svenskt namn (8-11mm) och Skogskackerlackan (6-11mm) som lever naturligt ända upp i Lappland. Den kommer ibland av misstag in i våra hem och utgör inget problem då den snart dukar under av uttorkning, dessutom klarar den inte av att föröka sig inomhus.
Den Tyska kackerlackan, till höger på bilden (12-16 mm) som är vanligast, kan däremot förekomma i stora mängder inomhus när de får fotfäste. Den trivs bäst i fuktiga utrymmen såsom kök och badrum. Den brunbandade kackerlackan (10-15 mm) ofta kallad TV-kackerlacka på grund av sin förkärlek för varma platser inte sällan i en TV eller annan värmealstrande elektronik. Den klarar även torra utrymmen och kan etablera sig i hela huset.
Den lite större Orientaliska kackerlackan, till vänster på bilden, (25-30 mm) och Amerikanska kackerlackan (28-44 mm) är lite ovanligare och har inte fullt så snabb reproduktion. Amerikanska Kackerlackan har lite svårt att överleva i vårt torra inomhusklimat medan den orientaliska klarar lite svalare temperaturer än övriga.