Krypande insekter

Om du upptäcker krypande insekter hemma vill man kanske både veta lite mer vad det är för något - och vad du själv kan göra som en första åtgärd för att bli av med de objudna gästerna.

Vi har här samlat lite information om de vanligaste skadedjuren. Följ våra råd, blir du inte av med djuren kan du kontakta oss så hjälper vi dig.

När kan jag göra en anmälan?

Om du inte blir av med insekter kan du behöva hjälp. Bor du i hyreslägenhet eller bostadsrätt kontaktar du din hyresvärd eller förening som har egna rutiner för anmälan.

I annat fall kan du som är kund i Länsförsäkringar Gotland ringa till oss på telefon 0498-28 18 50.

 

Faraomyra

Faraomyran lever i mindre kolonier och livnär sig på allt från kadaver till sötsaker. Läs mer om Faraomyran.

Hästmyra

Hästmyran finns mest i barrskog. Om den väljer att bosätta sig i ett hus kan de ställa till med skada i träkonstruktionen. Läs mer om Hästmyran här.

Mjölbagge

Mjölbaggen livnär sig på mjöl- och grynprodukter torkad frukt, nötter och fågelmat och påträffas oftast i skafferiet. Läs mer om Mjölbaggen här.

Silverfisk

Ofta ser man Silverfisk kring golvbrunnar och avloppssilen i handfatet där de äter hudrester och avlagringar. Läs mer om Silverfisken.

Svartmyra

Svartmyrorna är inte farliga men kan vara nog irriterande när de kryper fram i massor på en köksbänk i sin jakt på sötsaker. Läs mer om Svartmyran här.

Tvestjärt

Tvestjärten lever under dagen på fuktiga och mörka ställen för att på natten krypa fram och leta föda. Läs mer om Tvestjärten här.

Spindel

Spindlar är inga skadedjur. Det bästa rådet är att lämna dem ifred - eller städa bort deras föda.

Läs mer om Spindel här.

Vägglus

Vägglusen kommer fram om natten och suger blod. Den kommer ofta in i våra hem via utlandsbagage eller i en begagnad säng eller möbel. Läs mer om Vägglusen här.

Husbock

Husbocken kan orsaka stora skador på trähus. Husbocken är en skalbagge och det är larverna som äter i virket. Läs mer om Husbocken här.

Kornvivel

Kornvirveln borrar hål i sädeskornet där den lägger sitt ägg. Larven lever i kornet där den äter och sedan förpuppar sig. Läs mer om Kornviveln här.

Riddarskinnbagge

Är egentligen inget skaddjur men kan under hösten samlas i stora skaror och ibland lyckas ta sig inomhus. Läs mer om Riddarskinnbaggen

Tjuvbagge

Tjuvbaggen är lik en spindel men bara 3-4 mm lång. Den är en renhållningsarbetare som kan söka föda både bland torrvaror. Läs mer om Tjuvbaggen här.