Svartmyra

Svartmyra

Förebyggande åtgärder/Vad kan jag göra?

  • Täta huset i springor och hål där myrorna kan ta sig in.
  • Städa bort spill från sötsaker som kaksmulor, läsk, saft, socker o.s.v.
  • Förslut livsmedel med täta förpackningar, speciellt viktigt under vår och försommar då problemet är som störst.
  • Håll undan vegetation som kan skapa skydd och husera bladlöss i husets omedelbara närhet.
  • Gräv bort myrsamhällen på tomten som du kan avslöja genom att följa myrstigar eller se vart de uppehåller sig
  • Se till att vattenavrinningen är bra kring husgrunden då myrorna trivs i fuktig miljö.
  • Man kan även lura myrorna att hålla sig ute genom att mata dem med en sockerlösning med vatten 50/50 i t.ex. några petflaskor som man placerar liggande utefter husgrunden.

Användning av myrdosa

Myrdosan innehåller en förgiftad sirapsliknade sockerbas vilken attraherar myrorna. De tar med sig det till samhället där myrorna äter samt matar larver och drottning med betet. Det tar vanligtvis 1-3 veckor tills myrorna är borta.

Aktivera dosan så den är verksam och placera dosan med största ytan nedåt i området där myrorna uppehåller sig. Använd fler dosor om du har flera ställen i huset där myrorna uppträder. Dosorna är verksamma upp till 4 veckor efter öppning.

Det är viktigt att hålla rent från annan föda som sötsaker, kaksmulor, läsk, saft, socker o.s.v. för att få bästa möjliga effekt. Myrorna lägger doftspår när de hittat något gott, det är därför viktigt att våttorka rent med något skurmedel innan man placerar ut myrdosorna.

Om inte dina egna åtgärder ger resultat, vänd dig till Länsförsäkringar Gotland så får du professionell hjälp.

Fakta om Svartmyra

Svartmyra är 4-5 mm och kallas även svart tuvmyra eller trädgårdsmyra. Det finns ca 70 arter myror bara i Sverige. En högsommardag kan man se svärmande bevingade svartmyror i tusental, efter parningen dör hanarna och honorna biter av sig vingarna för att etablera nya samhällen. 

Svartmyran är den som vi vanligtvis ser på besök i våra hem. De bosätter sig i jorden, där den trivs under stenar, stubbar och gärna under plattor vid hus och uteplatser där den liksom alla myror lever i samhällen. De kan också bygga sina bon i rötskadat virke och under husgrunder där de även kan övervintra frostfritt.

Svartmyrans föda består av bladlusavföring med ett finare ord även kallat honungsdagg, pollen, växtsafter och lever även av både levande och döda insekter. De visar sina kamrater till matplatserna genom doftspår och kommunikation via antennerna. Kärleken för söt föda och brist på mat i naturen gör att de ofta söker sig in i våra bostäder i sin jakt på godsaker, speciellt under vår och försommar. Detta kan upplevas som en sanitär olägenhet.