Nu ger vi fler ungdomar chansen till en god framtid
Högre närvaro, bättre betyg och fler kronobergare på universiteten. Länsförsäkring Kronoberg har gått in i ett samarbete med Neighbourhood i Växjö, för att stötta organisationens framgångsrika arbete med att ge fler ungdomar möjlighet till utbildning, jobb och personlig utveckling.
Länsförsäkringar driver en hållbarhetsdatabas, där statistik kring hållbarhet för alla landets län samlas in och analyseras. I den syns att mer än en tredjedel av de kronobergare som går ut nionde klass gör det utan godkända betyg i alla ämnen.
– Det är väldigt oroväckande eftersom det ökar risken för framtida problem med både ekonomi och psykosocial hälsa. Samtidigt som också ökar risken för att hamna i kriminalitet och missbruk, säger Beatrice Kämpe Nikolausson, vd på Länsförsäkring Kronoberg.
Fokus på läxläsning
Neighbourhood drivs av Ulriksbergskyrkan i Växjö, och är en organisation som jobbar brottsförebyggande genom att stötta ungdomar till utbildning och jobb.
– Det största och viktigaste i vårt arbete är att få ungdomar att klara skolan, därför lägger vi mycket tid ute på skolorna och på läxläsning, berättar Jonathan Ekros, verksamhetsledare och grundare.
Uppdrag ger belöningar
Verksamheten bygger på så kallad gamification. I en app, uppbyggd som ett mobilspel, samlar ungdomarna valuta genom att klara uppdrag – delta i läxläsning, gå på arbetspraktik och annat som ger utveckling och meriter. Valutan kan de sedan växla in mot belöningar, som också dessa fokuserar på en meningsfull fritid och positiv gemenskap, och på att bygga cv. Exempel kan vara gokartturnering, skidresa, övningskörning eller en truckförarutbildning. För ledarskapet står inte minst de ungdomscoacher som anställts för att guida ungdomarna till ett ordnat liv med utbildning och arbete. Och det ger tydliga resultat.
– Mycket av det vi gör kommer vi att se resultaten av längre fram, men det vi kan se redan här och nu är att många av de ungdomar som har haft det kämpigt i skolan kommer in på universitetet och förbättrar sin närvaro i skolan och sina betyg, säger Jonathan Ekros.
Bidrar med arbetstid
På Länsförsäkring Kronoberg ser vi detta som ett långsiktigt samarbete. Det första kontraktet sträcker sig över 2,5 år. Pengarna är öronmärkta för att gå till en ungdomscoach, men Marléne Blomgren Svensson, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkring Kronoberg, ser att samarbetet ska innehålla mer än så.
– Ambitionen är att vi också ska bidra med vår arbetstid. Vi kan dela med oss av all den kunskap vi har inom bolaget, om försäkringar och om ekonomi – vad krävs för att starta ett bankkonto, hur månadssparar man och så vidare. Vi hoppas också på att våra anställda ska kunna engagera sig i läxläsning, säger hon.
Skillnad för kronobergarna
För Neighbourhood är Länsförsäkring Kronobergs engagemang viktigt.
– Det ökar våra förutsättningar jättemycket, för att vi ska kunna lägga mer tid på ungdomarna, säger Jonathan Ekros.
– Det känns både värdefullt och viktigt för oss att kroka arm med Neighbourhood, så att vi kan göra skillnad för människor i deras liv och deras framtid. Inte minst människor här i Kronobergs län, säger Beatrice Kämpe Nikolausson.
För oss är trygghet och möjligheter i det län vi lever, bor och verkar i en hjärtefråga. Här kan du läsa mer om några av de många initiativ vi stödjer.