Är du rätt försäkrad?

Ditt försäkringsbehov kan variera beroende på hur du lever ditt liv, och hur starkt skydd du vill ha. Scrolla ner för att testa dig själv och få tips om vilka försäkringar du bör överväga.

Du kan inte försäkra dig mot koriander... 

En kvinna ger en man en matbit på en gaffel.

Men du kan försäkra köket.

Är lägenheten din borg?

Då ska du ha en bostadsrätts- eller hyresrättsförsäkring. Båda dessa ger ett skydd för dig, ditt hem och dina prylar – men bostadsrättsförsäkringen försäkrar även fast inredning, balkong och annat som du ansvarar för.

Tips! Kolla upp om din bostadsrättsförening har en kollektiv bostadsrättsförsäkring. I så fall räcker det med en hemförsäkring för dig.

Helt klart värt allt slit

Som husägare behöver du en villahemförsäkring som ger skydd för huset och tomten vid till exempel inbrott, brand och översvämning, samt skydd för dig och dina saker. 

Bor du på en gård med flera byggnader? Då kan du behöva en Gårdsförsäkring med skydd för dina gårdsbyggnader. 

Tips! Äger du ditt hus rekommenderar vi att du kollar upp Allrisk Byggnad.

  • Allrisk Byggnad kan ge ersättning vid oförutsedda händelser som inte täcks av villahemförsäkringen.
  • Den ger även ett minskat åldersavdrag och en självriskförmån vilket kan göra stor skillnad om ditt hem skulle drabbas av en skada. 

Håll huset torrt

Bra att du vill hålla köket uppdaterat. Nya vitvaror är både mer energieffektiva och minskar risken för vattenskador. Men tänk på att installationen av el och vatten måste vara fackmannamässigt gjord för att din hemförsäkring ska gälla. Ta gärna hjälp av en fackman för att installationen ska bli korrekt.

Inget behov av att renovera?

Har du ett gammalt kök kan det vara värt att överväga att i alla fall byta vitvaror. Äldre maskiner ökar risken för skador, och ersättningen från försäkringen sjunker ju äldre dina vitvaror är.

Kolla efter vatten

En vanlig vattenskada uppstår när en koppling under diskbänken droppar under lång tid innan den upptäcks. Ha som vana att kolla vaskskåpet då och då. Här får du fler vattentäta tips på hur du kan undvika vattenskador i köket.

Och du, tänk på att installationen av el och vatten måste vara fackmannamässigt gjord för att din försäkring ska gälla.

Satt på dig glasögon eller satt dig på glasögon?

Är du som många andra för ung för senilsnöre, men tillräckligt förvirrad för att glömma glasögonen på tåget? I hemförsäkringen ingår något som kallas allrisk. Det innebär att du kan få ersättning för skadade eller förlorade glasögon. Du betalar dock en självrisk (normalt 1 500 kronor), så helt smärtfritt blir det inte.
 
Tips! Har du dyra glasögon och vill slippa ta smällen om något händer kan det vara värt att kolla upp vilka försäkringar din optiker erbjuder.

Koll på det mesta

Glasögonen i ett snöre minskar risken för att tappa bort eller skada dem. Men om olyckan ändå skulle vara framme kan det vara bra att veta att hemförsäkringen kan ersätta skadade och förlorade glasögon. 

Försäkra dina värdesaker

Har du gott om värdefulla smycken eller klockor bör du ha koll på kvitton och annan dokumentation för att kunna visa att du äger föremålen. Beroende på värdet av dina smycken och klockor, kan du behöva komplettera din hemförsäkring med en tilläggsförsäkring.

I hemförsäkringen är högsta ersättningsbeloppet för smycken och klockor 200 000 kronor.

Tips! Längst in i garderoben är ett av de första ställena tjuvar letar värdesaker. Förvara dem istället på mindre lättåtkomliga ställen, allra helst i ett värdeskåp.

Smart förvaring av värdesaker

Kanske förvarar du dina värdesaker i ett värdeskåp? Det är det bästa sättet att skydda dem från stöld. Om värdet på dina smycken överstiger 200 000 behöver du en tilläggsförsäkring.
 
Lever du ett liv utan utrymme för guld och diamanter är hemförsäkringen skydd nog.
 
Tips! Fundera över hur du skyddar sånt som är värdefullt för dig men saknar ekonomiskt värde, som fotoalbum och andra minnessaker. Det emotionella värdet kan en försäkring aldrig ersätta, så det är viktigt att tänka på hur du kan förhindra att dessa saker blir förstörda eller går förlorade. 

Vill du ha hjälp?

Vi hjälper dig gärna att se över ditt försäkringsbehov. Fyll i dina uppgifter här så ringer vi upp dig inom kort.

Vill du lära dig mer om vilka försäkringar du kan behöva?

Inte bara ditt hem behöver försäkras. Klicka på knapparna nedan för att lära dig mer.

I bilen     På fritiden

Mer information:

Du kan inte försäkra dig mot otur... 

Ett träd har vält över en vit bil.

Men du kan försäkra bilen.

Annat i tankarna när du tankar?

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt och då är det skönt att ha en bra försäkring. Med en helförsäkring har du ett bra skydd, och kan till exempel få ersättning för skador som du själv råkat orsaka på bilen. 

För att kunna få ersättning när du råkat tanka fel drivmedel räcker det med halvförsäkring. Men gör inte fel för ofta, försäkringen täcker bara en feltankning per försäkringsperiod.

Tips! Vill du kunna få tillgång till en lånebil i väntan på reparation rekommenderar vi att du kompletterar din bilförsäkring med MER-försäkring.

Full koll på vad du har i tanken

Bra att du tänker efter innan du tankar! Kanske kör du på el? I så fall vill vi tipsa om hur du kan ladda säkert.

Vill du kunna få tillgång till lånebil om din bil skulle behöva repareras rekommenderar vi att du kompletterar din bilförsäkring med en MER-försäkring.

Gammal trotjänare förtjänar också ett bra skydd

Härligt att du trivs med din bil! Oavsett om den är skruttig eller inte måste den vara försäkrad.

  • Trafikförsäkring är obligatorisk enligt lag och ersätter bland annat skador du orsakar på annan egendom än din egen bil, och skador på andra personer. Den ersätter också personskador om du krockar och själv skadas i krocken.
  • Halvförsäkring kan ersätta bland annat stenskottsskador, inbrott eller feltankning. Den innehåller även assistans och räddning.

Vilken försäkring som passar dig bäst kan du ta reda på i vår bilguide.

Tar du cykeln istället för bilen ibland? Då vet du kanske att din cykel täcks av hemförsäkringen.

Varning för tjuven!

Hur stöldbegärlig är din bil? Stöld av bildelar har tyvärr blivit allt vanligare.

  • Gör det svårt för tjuven genom att parkera inomhus om du har möjlighet.
  • Undvik obevakade parkeringsplatser nattetid.

Här får du fler tips på hur du kan skydda dig mot stöldligor.

Kör du en dyr bil eller har mycket påkostad extrautrustning är det klokt att prata med ditt försäkringsbolag för att säkerställa att du har rätt skydd. Det kan även vara bra att dokumentera eventuell extrautrustning som du installerat, och tänk på att spara kvitton.

Tänk på att inte alla kör som du

I en undersökning från 2023 anser 44 procent att de kör bättre än genomsnittet, särskilt män i åldern 50-64.

Oavsett hur bra du kör finns det mycket som kan ställa till det i trafiken. Cyklister, fotgängare, rådjur och andra bilister. Tänk  på att om du råkar orsaka en olycka kan du gå miste om ersättning från försäkringen om det framkommer att du varit oaktsam.

Tips! För bästa skydd, komplettera din bilförsäkring med en MER-försäkring. Ett prisvärt tillägg som bland annat kan ersätta skador från viltolyckor och ge möjlighet till hyrbil när din bil är på verkstaden.

Och du, tänk på att ange rätt körsträcka för din bil när du tecknar din försäkring.

Lagom bra bilförare

Kanske är du en lagom bra bilförare som inser dina begränsningar? Att inte överskatta sin förmåga i trafiken är viktigt.

Men oavsett hur bra du kör finns det annat som kan ställa till det för dig. Cyklister, fotgängare, vildsvin och andra bilförare till exempel. I vår bilguide får du tips om kan hjälpa dig i valet av försäkring.

Vill du ha hjälp?

Vi hjälper dig gärna att se över ditt försäkringsbehov. Fyll i dina uppgifter här så ringer vi upp dig inom kort.

Vill du lära dig mer om vilka försäkringar du kan behöva?

Inte bara bilen behöver försäkringsskydd. Klicka på knapparna nedan för att lära dig mer om vilka försäkringar du behöver.

I hemmet     På fritiden

Mer information:

Du kan inte försäkra dig mot regn... 

Regnet öser ned över ett poolområde med palmer.

Men du kan försäkra resan.

Bra att du håller igång!

För dig som lever ett aktivt liv kan det vara värt att investera i en olycksfallsförsäkring. Den kan ge ersättning för till exempel brutna ben och tandskador som orsakats av en olycka. I många fall ger olycksfallsförsäkringen även ersättning för ärr.

Även en soffpotatis kan snubbla

Alla kan råka ut för en olycka. Med en olycksfallsförsäkring kan du få ersättning för t.ex. glasögon, hjälm eller hjälpmedel som skadas i en olycka. Försäkringen kan också ge ersättning för akut sjukvård, ärr och om du drabbas av bestående men efter en olycka. Ersättningen betalas ut i form av ett engångsbelopp.

Känslig mage?

Blir du lätt sjuk när rutinerna bryts och bakteriefloran rubbas? Kontakta alltid SOS International för rådgivning och hjälp om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall under resan.

Tips! Reseskydd ingår i hemförsäkringen. Med reseskyddet kan du få ersättning för nödvändiga kostnader om du skulle bli akut sjuk under resan, men tänk på att du måste besöka en doktor på plats för att få ett läkarintyg. 

Hemmakär eller gillar att uppleva nya saker?

Om resor inte är din passion kan du känna dig trygg med att reseskyddet som ingår i hemförsäkringen troligtvis räcker för dig.

Oavsett om du reser mycket eller lite kan det vara bra att ha ett utökat reseskydd med bland annat:

  • Avbeställningsskydd
  • Möjlighet till ersättning om du skulle bli försenad på resan.
  • Möjlighet till ersättningsresa om du blir sjuk och inlagd på sjukhus under mer än halva resan. 
  • Utökat reseskydd gäller i hela världen under resans första 45 dagar - alltså även för resor inom Sverige!

Föredrar du sol och strand framför regn och rusk?

I din hemförsäkring ingår ett grundläggande reseskydd som kan skydda dig om du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka under resan.

Vill du ha ett mer heltäckande skydd bör du teckna utökat reseskydd som även kan ge ersättning vid försening, avbeställning på grund av sjukdom eller försenat bagage.

Ska du vara borta länge?

Då rekommenderar vi dig att teckna en reseförsäkring för längre utlandsvistelse, då skyddet i din hemförsäkring bara gäller under 45 dagar.

Tips! Tänk på att vara rädd om dina saker och var extra försiktig där andra kan få tillgång till dina grejer. Använda värdeskåpet på hotellrummet, till exempel.

Full fart i backen! 

Gillar du vintern och drar gärna med dig familjen på skidresa? Reseskyddet som ingår i din hemförsäkring kan ersätta akuta sjukvårdskostnader om du skulle skada dig, men också förlorade semesterdagar om du blivit ordinerad vila av en läkare under minst fem av resans dagar.

För ett mer omfattande skydd rekommenderar vi ett utökat reseskydd, som bland annat kan ge ersättning från första dagen om du blir ordinerad vila.

Vill du ha hjälp?

Vi hjälper dig gärna att se över ditt försäkringsbehov. Fyll i dina uppgifter här så ringer vi upp dig inom kort.

Vill du lära dig mer om vilka försäkringar du kan behöva?

För hemmet och bilen finns det olika försäkringar att välja bland. Klicka på knapparna nedan för att lära dig mer.

I hemmet     I bilen

Mer information: