Så gör du en lyckad hushållsbudget
Att ta kontroll över din privatekonomi behöver inte vara så jobbigt som du kanske tror. Vi hjälper dig på vägen mot en lyckad hushållsbudget.
Vill du komma i gång direkt? Använd våra budgetmallar eller testa Konsumentverkets budgetkalkyl.Vi har en Excel-mall för familjehushåll och en Excel-mall för singelhushåll. Tveka inte att höra av dig om du har frågor om din hushållsbudget. Vi hjälper gärna till!
Först och främst, vad är en hushållsbudget?
En hushållsbudget är en uppställning där du summerar dina kostnader och intäkter för varje månad. Att den görs månadsvis har att göra med att inkomsten oftast kommer per månad, så då ser du hur mycket du har att röra dig med.
Varför ska jag ha en budget för mitt hushåll?
Med en hushållsbudget får du mer struktur, klarsynthet och överblick över din ekonomi. När du har den här överblicken blir det ofta tydligt vad som är viktigt för dig, och vad som inte tillför något värde just nu.
Hur gör jag en hushållsbudget?
1. Ta med dina fasta månadskostnader
- Gör en klassisk uppställning med alla fasta månadskostnader som exempelvis din elräkning, hemförsäkring och dina streamingtjänster.
- Se sparandet som en månadskostnad, och ha med det i budgeten. Sparandet ska alltid dras i början av månaden så att det inte bortprioriteras.
- Ladda gärna ner vår Excel-mall för familjehushåll eller vår Excel-mall för singelhushåll.
2. Dela upp rörliga månadskostnader som matinköp
- När det gäller rörliga kostnader som matinköp är det bäst att dela upp matkostnaderna i två olika delar: en för maten du handlar i butik och en för maten du handlar på restaurang. Kanske inser du att det har blivit lite väl många uteluncher?
- Många fasta kostnader är saker som du måste ha, så det är oftast de rörliga kostnaderna som du får laborera med om budgeten inte går ihop.
3. Gör varje månad kostnadsneutral
- Få en bättre överblick genom att göra varje månad kostnadsneutral, alltså att du delar upp årskostnader månadsvis.
- Ett exempel är en fritidsaktivitet till barnen som kostar 2 400 kronor per år. Då delar du den kostnaden med 12, så att du lägger undan 200 kronor i månaden för att vara säker på att du kan betala fakturan.
- Det kan också handla om ett årskort på gymmet, eller vilken annan årskostnad som helst.
Vilka är dina tips om jag redan har en fungerande hushållsbudget?
Det är alltid en bra idé att utvärdera dina kostnader för att se om det är något som du inte behöver. När det finns utrymme i budgeten blir även sparandet en viktig del. Fundera över vad du vill göra och hur du vill leva. Räcker ditt sparande för de mål och drömmar som du har?