Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad – vad innebär det?

Idag har Riksbanken lämnat styrräntan oförändrad på 4,0 procent. Vad innebär det? Vår privatmarknadschef i Mjölby och Motala, Johan Swenson ger några tips på vägen.

Bild på privatmarknadschef Johan Swenson
Kommer räntorna att stabileras eller sänkas nu?

Den ekonomiska situationen är just nu ansträngd. Många hushåll påverkas starkt av ränteändringar, och det finns indikationer på att bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka. Om du har bolån, bör du vara beredd på att den rörliga räntan kommer ha fortsatt höga nivåer under första halvåret 2024.

Räntehöjning - så påverkas dina bolån | Länsförsäkringar (lansforsakringar.se)

 

Vad innebär det ekonomiska läget för mig som privatperson?

Det är väldigt viktigt att se över sin egen ekonomiska situation. Gör en noggrann budget och fundera på vad du kan förändra i din vardagsekonomi, se över vilka utgifter du har och vilka du kan dra ner på. Det kan vara värt att fundera på vad som är absolut nödvändiga utgifter och vad du kanske måste avstå under en period med högre utgifter.

 Så gör du en lyckad hushållsbudget - Länsförsäkringar (lansforsakringar.se)                       

 

Allt annat blir dyrare också, måste jag spara?

Om du har möjlighet, så försök att fortsätta med ditt regelbundna sparande varje månad. Det är bättre att minska summan du sparar än att upphöra helt med sparandet. Kom ihåg att även små summor ökar över tid.

Tips på hur man sparar pengar i vardagen - LF (lansforsakringar.se)

 

Vilka försäkringar behöver du för att skydda dig, din nära och din privatekonomi?

Det kan vara bra att se över ditt försäkringsskydd så att du är trygg om det plötsligt oförutsedda händer som till exempel ett bolåneskydd – som är en ekonomisk trygghet för dig med bolån och som bidrar till hushållets ekonomiska trygghet vid ofrivillig arbetslöshet, sjukskrivning eller dödsfall.

Bolåneskydd - Låneskydd med vår Bo kvar-försäkring - LF (lansforsakringar.se)

 

Välkommen att höra dig!

Om du behöver rådgivning så finns vi alltid här och kan hjälpa dig, så du får bättre koll på din ekonomi och blir mer rustad inför framtiden.

 

Se alla nyheter