Sju tips på hur du skaffar ett frihetskapital
Att starta upp sitt frihetskapital kan ibland kännas svårt. Här har vi satt ihop några tips på hur du kommer igång.
1. Vad är frihetskapital för dig?
Förmodligen har du stenkoll på vad du sparar till när målet är konsumtion. Samma logik kan du använda när du sparar ihop till ditt frihetskapital. Vill du kunna gå ner i arbetstid, flytta utomlands eller helt enkelt ha en buffert i livet? Fundera över vad frihetskapital är för dig, vad du kan tänkas använda det till i framtiden och planera ditt sparande utifrån det.
2. Gör en budget
Vardagsekonomin handlar om att balansera utgifter mot inkomster och om att ha en buffert för framtiden. Det bästa är att ta fram en budget - när du får struktur på din ekonomi är det lättare att hålla reda på var pengarna tar vägen. Ett sätt att hålla koll är med hjälp av månadskollen i appen.
Kolla också in Konsumentverkets kalkyl om du behöver hjälp på traven med att göra din budget:
3. Utgifterna är lika viktiga som inkomsterna
En vanlig missuppfattning är att sparande endast är för de som tjänar mycket pengar. Så är det inte. Inkomst och god ekonomi behöver inte hänga ihop – i takt med ökad inkomst ökar ofta de fasta utgifterna och för många också behovet av att ha en viss livsstil. Se över dina utgifter och dra ner på kostnaderna för att få mer pengar till sparande. Nyckeln till frihet kan ofta vara god vardagsekonomi.
4. Sätt undan pengar direkt
Undvik fällan att spara pengar som blir över vid månadens slut. Prioritera ditt sparande istället och se till att du för över pengar i början på månaden. Om du precis börjat spara kan ett sparkonto vara en bra idé och vill du dessutom ha ett långsiktigt frihetskapital, kan du redan nu lägga in automatiska överföringar till ett investeringssparkonto (ISK).
Är du redan bankkund hos oss kan du enkelt logga in på Mina sidor eller i vår mobilapp för att starta ditt frihetskapital eller boka tid för rådgivning.
5. Ge ditt konto ett eget namn
Visste du att du enkelt kan sätta ett eget namn på ditt sparkonto och ISK? Logga in på Mina sidor och ändra namn på ditt konto till Frihetskontot eller något annat inspirerande som du blir motiverad av.
Det blir både roligare och mer effektivt! Dessutom blir det lättare att motstå frestelsen att ta pengar från ett konto som du har en tydlig ambition med.
6. Håll koll på ditt sparande
Kom ihåg att följa utvecklingen och håll koll på ditt sparande. Eftersom ambitionen med ditt frihetskapital kan förändras från år till år är det viktigt att du ser över ditt sparande minst en gång om året. Då kan du anpassa det efter var du befinner dig i livet och hur dina sparmöjligheter ser ut. Vissa år kanske du sparar mer och andra mindre. Det viktigaste är att du sparar – varje krona kan användas för din frihet i framtiden.
7. Utmana varandra
Att spara för ekonomisk frihet kan dessutom vara riktigt roligt. Gå ihop med några vänner och peppa varandra. Sätt individuella mål och håll sedan koll på utvecklingen tillsammans. Vem är din frihetskapitalskompis?
Frihetskapital
Prioritera dig själv i ditt sparande. Med frihetskapital vill vi skifta fokus från att sparade pengar ska konsumeras till att låta dem bli en investering i din framtid och den egna känslan av ekonomisk frihet. Ekonomisk frihet är inte samma sak som ekonomiskt oberoende. Känslan av ekonomisk frihet är subjektiv, och det innebär att frihetskapital kan vara ett mindre sparande likväl som ett större. Det viktigaste är att du känner dig nöjd med ditt sparande. Låt oss tillsammans förändra synen på sparande!