Våra fondförvaltare kommenterar marknadsläget

Ta del av våra fondförvaltares aktuella kommentarer kring marknadsläget och fonderna som de förvaltar.

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

I dagsläget har våra Bekväma fonder, Sparmålsfonderna, Länsförsäkringar Mix och Länsförsäkringar Multistrategi vissa indirekta investeringar i statspapper från Ryssland och Belarus via underliggande externa fonder. Detta hanteras genom att vi kontaktar de externa förvaltarna och uppmanar dem att sälja av innehaven. På grund av ett rådande handelsstopp är det dock just nu inte möjligt att sälja denna typ av innehav.

Utöver det har Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Aktiv och Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära för tillfället direktinvesteringar i ryska bolag. I dagsläget utgörs mindre än en procent i vardera fonden av innehav i ryska bolag.

Exkluderingskriterier har införts för noterade ryska bolag som kontrolleras, via majoritetsägande, av ryska staten och/eller regioner i Ryssland. I nuläget har nio ryska noterade bolag lagts till Länsförsäkringars exkluderingslista av den anledningen. Tre av dessa finns i våra fonder och kommer säljas av så snart handelsstoppet hävs och det är möjligt.

Sverige Vision - november/december

Hur skulle ni beskriva den senaste tidens utveckling? Vad har påverkat fonden?

Med endast ett par veckor kvar av året börjar det bli dags att summera 2024. Det har på aggregerad nivå varit ett helt ok börsår, med Stockholms Benchmark index i skrivande stund upp med drygt tio procent, inklusive utdelningar. Däremot har drivkrafterna varit lite annorlunda det här året vilket har gjort att börsåret kanske inte har känts speciellt starkt. Defensiva sektorer som Operatörssektorn och Dagligvaruhandel har gått bäst och där mer cykliska sektorer som Konsumentsektorn och delar av Industrisektorn gått sämre. USA har även under det här året gått klart starkare än Europa trots en historiskt sett rekordhög värdering av den amerikanska börsen jämfört med europeiska marknaden. Presidentvalet i USA gav ytterligare stöd till den amerikanska börsen och marknaden börjar nu även fokusera på Europas strukturella utmaningar. Centralbankerna med Riksbanken i spetsen har sänkt räntan mer än väntat under året. Inledningsvis på grund av inflationen ansågs vara under kontroll men på senare tid framför allt på grund av en svagare makrobild i Europa. Marknaden har blivit alltmer orolig för konjunkturen under årets gång vilket har gjort att konjunkturkänsliga bolag över lag har gått sämre under framförallt andra halvåret

Med endast halva december kvar av året har Sverige Vision gått upp med 11,4 procent efter avgifter under 2024 och ligger därmed över sitt jämförelseindex med cirka 1,2 procent. Fondens något defensiva positionering har över lag skapat en viss överavkastning jämfört med index. Flertalet defensiva och mindre cykliska aktier som Securitas, Essity, AstraZeneca och Tele2 har bidragit positivt till fondens överavkastning. Även en ganska stor övervikt i banksektorn som helhet har givit stöd till fondens resultat under året. Slutligen har även Ericsson och Nokia varit en bidragande orsak till Sverige Visions överavkastning. På den negativa sidan för återfinns framför allt en undervikt i ABB där vi har underskattat de strukturella drivkrafterna som bolaget har dragit fördel av. Tyvärr har även fondens innehav i Hexagon, som har gått klart sämre än andra industribolag under 2024, belastat fonden negativt.

Hur ser ni på utsikterna framåt och hur återspeglas det i fonden?

Vi ser fortsatt en del utmaningar för marknaden när vi snart går in i det nya året. Det finns goda förutsättningarna för ett bättre konsumentsentiment med tanke på ett lägre ränteläge och förmodade reallöneökningar. Fonden har ökat sin exponering mot konsumentsektorn under hösten genom bolag som HM, Husqvarna och Volvo Cars. Däremot tycker vi fortsatt att industrisektorn över lag har en hög värdering jämfört med många andra sektorer. Fortsatt svaghetstecken konjunkturmässigt i Europa och Kina samtidigt som USA hotar med nya tullar tror vi kan dämpa entusiasmen för många industribolag.

Vi ser fortsatt värde i en del defensiva bolag som Securitas och Essity samt tycker att banksektorn är fortsatt väldigt attraktiv. Gemensamt för dessa segment och bolag är en låg värdering jämfört med både marknaden och bolagens egna historiska snitt. I ett scenario där konjunkturen förbättras tror vi ändå att lågt värderade bolag kan klara sig bra relativt marknaden. Banksektorn borde till exempel hjälpas av en starkare ekonomi framöver.

Geopolitiskt ser vi fortfarande stora utmaningar där den försämrade relationen mellan USA och Kina är minst sagt oroväckande. Det amerikanska valresultatet riskerar att försämra de spända relationerna. Ett alltför positivt sentiment kring framtida konjunktur och kommande räntesänkningar tillsammans med fortsatta geopolitiska spänningar gör att vi i skrivande stund behåller vår något defensiva positionering. Som alltid är vi ödmjuka inför framtiden och vi ser många rörliga variabler som kan påverka marknaden.

Länsförsäkringar Sverige Vision

Småbolag Sverige Vision - november/december

Med bara några dagar kvar av året 2024, kan man säga att marknadssentimentet har varit ganska bra för småbolag när vi blickar tillbaka på året som helhet. Efter att index för småbolag (CSRXSE) har gått klart sämre än motsvarande index för större bolag, både under 2022 och 2023, har avkastningen mellan de bägge segmenten varit ganska likvärdigt under 2024.

Sammanfattningsvis har fondens avkastning under året varit tillfredställande. I skrivande stund har Småbolag Sverige Vision avkastat 11,5 procent efter avgifter under 2024 samtidigt som fondens jämförelseindex har stigit med 9,9 procent. Justerar man dessutom för icke-investeringsbara bolag, på grund av fondens etiska riktlinjer etcetera, såsom framför allt Saab, är gapet till jämförelseindex ännu större.

Vad är det då som bidragit till fondens överavkastning i år? Stora innehav i förvärvsbolagen Indutrade, Lifco, Lagercrantz och Addtech har bidragit positivt till avkastningen. Dessa bolag har sedan förvaltarstarten varit en stor del av kärninnehaven för fonden. Även övervikter i Medcap AB och AAK har bidragit positivt till relativavkastningen. I övrigt har fonden gynnats av att inte äga bolag såsom Viaplay och Sinch som har gått klart sämre än index under året.
Fortsatta förhoppningar om framtida räntesänkningar har givit stöd till småbolagssegmentet som brukar gynnas och klara sig relativt bra i en miljö där centralbankerna sänker räntorna.

Riksbanken har totalt sänkt räntan med 150 baspunkter under 2024 och signalerar någon sänkning även under nästa år. Marknaden har stora förhoppningar om att ekonomin tar fart nästa år och därmed borde skapa bra förutsättningar för småbolagssegmentet. Som alltid gäller det att ställa sig ödmjukt inför vad som väntas ske på andra sidan Atlanten. Amerikansk ekonomi har gått starkt under en lång tid och en börs (S&P 500) som i dagsläget värderas klart över historiskt snitt, talar en del för att uppsidan är tämligen begränsad.

Samtidigt som vi är ödmjuka inför vart konjunkturen tar vägen härnäst, fortsätter vi på vår inslagna strategi med att fokusera på bolag som:

  1. Kan påvisa en beprövad affärsmodell med stark och stabil lönsamhet över tid 
  2. Rider på en strukturell tillväxttrend
  3. Har en skalbar affärsmodell
  4. Har en diversifierad kundbas
  5. Har en stark marknadsposition
  6. Har en hållbar affärsmodell
  7. Har en stark ägarstruktur

Länsförsäkringar Småbolag Sverige Vision

Bekväma fonder, Mix och Multistrategi - november/december

Lång Räntefond och Balanserad Räntefond - november/december

Europeiska räntor har handlat sidledes under tredje kvartalet medan räntor i USA trendat uppåt. Räntor i stora delar av Europa är i ett historiskt perspektiv extremt dyrt värderade och marknaden prisar stora sänkningar av styrräntorna. Riksbanken har sänkt styrräntan fem gånger med totalt 150 punkter även ECB har sänkt fyra gånger samtidigt som FED fattade det oeniga och udda beslutet att sänka med 50 punkter trots att det inte finns någon kris. Efter FEDs sänkning har ekonomiska data i USA visat att ekonomin är stark och att kärninflationen ligger alldeles för högt. Inflationen ligger kvar högt men trots det sänkte FED ytterligare två gånger med 25 punkter vid varje tillfälle. Centralbankerna tenderar att ha bråttom att sänka räntan och risken är stor att de kommer att skapa volatilitet.

För att värderingen av obligationer ska hålla krävs det att det pärlband av sänkningar som är förväntat infrias. Vad det gäller svenska räntor ska nivån på styrränta ligga 1,75 procent nästa år. Marknaden och centralbankerna förlitar sig återigen på att inflationsprognoserna kommer att vara korrekta. Detta trots stora prognosmissar som återkommer regelbundet. Centralbankerna har generellt blivit än mer kortsiktiga. Ett exempel på detta är just FED där de i maj signalerade noll räntesänkningar i år för att sedan sänka med 50 punkter i september. Riksbanken signalerade på sitt senaste möte att de kanske sänker en gång till under 2025 till 2,25 procent. Det är troligt att sänkningsfasen från både FED och Riksbanken är över och att nästa förändring mycket väl kan vara en höjning.

De negativa riskpremierna i obligationsmarknaden har blivit något mindre negativa än den senaste tiden på grund av de sänkningar som gjorts men är fortfarande kraftigt negativa i ett historiskt perspektiv. Nästa stora event kan vara att diskussionen kring statsskulden i USA drar i gång igen vilket kan få stor effekt på räntor. Om detta sker samtidigt som FED sänker sin ränta utan att de har fått ner inflationen tillräckligt mycket kan detta få räntekurvan att branta då långa obligationer kan gå upp rejält i ränta och återställa riskpremier.

Fondernas avkastning ligger med god marginal före sina index. Främst för att de var korta duration under första halvan av året men även för att de varit neutrala till lätt långa duration under senare delen av sommaren. Givet den prissättningen som är i marknaden är fonderna återigen korta duration då sannolikheten för stigande räntor återigen är hög.

Lång Räntefond

Balanserad Räntefond

Företagsobligation Vision och Kort Räntefond - november/december

Som jag nämnt tidigare har kapitalmarknaden under andra halvåret 2024 visat upp sig från sin bästa sida, med ett stort intresse från företag att emittera obligationer och ett mycket positivt mottagande från investerare. Kreditspreadar har rört sig sidledes, med en viss tendens att ”tighta”, särskilt för fastighetsrelaterade företagsobligationer. Under den tidiga hösten sjönk räntorna, främst drivet av flera räntesänkningar från centralbanker. På senare tid har dock räntorna åter stigit, till följd av starka makroekonomiska siffror från USA och resultatet av en Trumpseger (stigande inflationsförväntningar och högre löptidspremie).

Många ser Trumps seger som positiv för den amerikanska ekonomin men negativ för omvärlden, vilket har bidragit till att långa amerikanska räntor har stigit, medan omvärlden har sett mer modesta rörelser. En starkare USD har också varit en tydlig effekt av förväntningarna på Trumps handelspolitik. Trots att kreditspreadar pressats till låga nivåer finns fortsatt stöd från betydande inflöden till företagsobligationsfonder, som uppgår till över 24 miljarder SEK fram till november 2024. Det är dock inte nu rätt tidpunkt att maximera kreditrisk och spreadduration – en mer försiktig hållning är lämplig.

Avkastningen i fonderna har varit mycket god, även om den senaste ränteuppgången haft en viss kortsiktig negativ påverkan. För helåret 2024 har både underliggande ränterörelser och tightare kreditspreadar resulterat i en stark utveckling. Faktum är att avkastningen för 2024 ser ut att bli betydligt bättre än förväntat. Det innebär dock att vi sannolikt lånar avkastning från 2025, vilket leder till att de framtida avkastningsförväntningarna behöver justeras ned något. Med dagens lägre räntenivåer och tightare kreditspreadar har företagsobligationsfonden i stort sett blivit mer konservativ i sin positionering, både vad gäller kreditrisk och ränterisk.

I kort räntefond har fokus legat på att addera säkerställda bostadsobligationer framför seniora, då den extra avkastningen som erbjuds för att öka kreditrisken i seniora företagsobligationer inte motiveras av det extra kreditpåslaget.

När det gäller den framtida avkastningen för företagsobligationsfonden ligger ränteswapnivån på två procent, medan IG-kreditspreadar rör sig mellan 1,00 procent och 1,50 procent. Det ger en förväntad totalavkastning på 3-4 procent. Med sjunkande räntor och tightare kreditspreadar bör dock framtida avkastningsförväntningar vara mer dämpade. Samtidigt finns det en hel del osäkerhet kvar, då många tillgångsslag är relativt högt värderade. En priskorrigering kan därför inte uteslutas.

Jag undviker att fördjupa mig i den geopolitiska och politiska oron, då detta för tillfället är ett mycket stort och oförutsägbart område. Skuldsättningen i USA är en annan betydande osäkerhetsfaktor, men den största potentiella risken är om inflationen i USA inte faller i linje med förväntningarna. Om FED inte kan leverera de räntesänkningar som marknaden hoppas på kan 2025 bli en turbulent period. En Trumpseger bidrar till ytterligare volatilitet, och frågan är om detta redan är inprisat. Om man tittar på nivåerna för VIX och MOVE, som mäter volatiliteten på aktie- respektive räntemarknaden, är det tveksamt om marknaden fullt ut reflekterar denna risk.

Vi ses 2025!

Kort Räntefond

Fastighetsfonden och Fastighet Europa - november/december

Hur skulle du beskriva den senaste tidens utveckling? Vad har påverkat fonden?

Fastighetsaktier handlades under sommaren upp och utvecklats bättre än börsens stor- respektive småbolagsindex. Under de senaste månaderna har fastighetsaktier på aggregerad nivå däremot handlats betydligt sämre än börsens stor- respektive småbolagsindex. Det som främst bidragit till den starka återhämtningen under sommarmånaderna var ett avtagande inflationstryck med ökade förväntningar om snabbare räntesänkningar vilket avspeglat sig i kraftigt sjunkande långräntor. Den svenska 10 åriga statsobligationsräntan föll med cirka 50 räntepunkter och den 5-åriga swapräntan har fallit med cirka 80 räntepunkter under sommaren. Under oktober har däremot de längre marknadsräntorna vänt upp något i både SEK samt EUR, men bara med cirka 20-25 räntepunkter, alltså relativt marginellt. De långa marknadsräntorna i USA har däremot sedan slutet av september stigit rätt skarpt med cirka 80 räntepunkter. Detta har dragit ned risksentimentet något och bidragit till att fastighetsaktier har handlats lite svagare. Det är dock anmärkningsvärt hur svagt sektorn har handlats under senare tid och hur stor diskrepansen är mot de långa europeiska marknadsräntorna.

Vad gäller bolagens rapporter för det tredje kvartalet visar de på fortsatt stabilitet rent operationellt men däremot börjar det märkas mer att vi trots allt befinner oss i en lågkonjunktur. Generellt sett är vakansnivåerna trots allt fortfarande i nivå med det långsiktiga snittet men de har ökat något under de senaste kvartalen och en viss avmattning i lokalefterfrågan kan skönjas framför allt i Stockholmsregionen men fortfarande relativt odramatiskt.

Det har varit stor aktivitet i flera bolag under sensommaren/hösten där flera bolag har passat på att ta in nya pengar via nyemissioner. Tex har Balder, Cibus, Catena, NP3, Pandox, SLP samt Stendörren varit ute i marknaden och tagit in nytt kapital. Totalt rör det sig om 10,1 miljarder SEK i nyemitterade aktier. Samtliga dessa har genomförts i offensiva syften där de har för avsikt eller redan har genomfört attraktiva förvärv i syfte att öka tillväxttakten samt skapa värde i bolagen.

Bolagens möjlighet till ny- och refinansiering har gradvis förbättrats och är nu markant förbättrade mot hur situationen såg ut för bara ett drygt år sedan. Marginaler för fastighetsbolagen på de obligationsemissioner som har skett har kraftigt förbättrat fastighetsbolagens möjlighet att refinansiera sig billigare och även öppnat upp möjligheter att förlänga räntebindning på attraktiva nivåer och öka visibilitet i kassaflödet framåt. Även bankerna vill växa sin utlåning till sektorn och erbjuder lägre mer konkurrenskraftiga kreditmarginaler vilket är positivt för fastighetsbolagen. Inflationen har nu befunnit sig under Riksbankens mål under de senaste månaderna och vi har hittills sett fyra styrräntesänkningar från Riksbanken, varav en var en dubbelsänkning, totalt har styrräntan alltså gått från 4 till 2,75 procent där de signalerar för ytterligare en sänkning under slutet av året. Marknaden prisar för närvarande in lite ytterligare en till två sänkningar under 2025.

Länsförsäkringar Fastighetsfond i skrivande stund handlats upp marginellt med 0,1 procent, vilket är cirka 4 procent bättre än fondens jämförelseindex. Länsförsäkringar Fastighet Europa har handlats ned med 1,5 procent, vilket är cirka 0,7 procent sämre än fondens jämförelseindex.

Hur ser du på utsikterna 2025? Hur återspeglas det i fonden?

Vi har under året sett en dubbelsänkning från FED samt ett antal styrräntesänkningarna från ECB samt Riksbanken och det kommer med stor sannolikhet komma någon till i slutet av året från några av centralbankerna samt även några till under nästa år vilket är positivt för sentimentet i sektorn. Vi tror att fastighetsvärdena börjar att stabilisera sig och nu närmar sig en botten efter att ha fallit i drygt två år.

Bolagen har agerat och stärkt sina balansräkningar genom att ta in nytt eget kapital samt i vissa fall sålt av fastigheter. Det har skett en hel del nyemissioner bland de börsnoterade fastighetsbolagen. Fastighetsbolagen har med anledning av detta generellt sett betydligt bättre finansiell ställning idag jämfört med för ett år sedan. Dessutom har flera av bolagen även säkrat upp en större andel av skuldsidan genom att förlänga räntebindning och framförallt har obligationsmarknaden öppnat upp ordentligt i Sverige under året och bolagens kreditmarginaler har sjunkit markant jämfört med för bara ett år sedan med så mycket som 140-160 räntepunkter för bolag med högre kreditvärdighet och med drygt 400 räntepunkter för bolag med lägre kreditvärdighet inom det så kallade high yield segmentet.

Sammantaget är bankerna supporterande och vill växa sin utlåning till fastighetsbolagen, kapitalmarknaden har visat styrka, kreditmarginalerna för kapitalmarknadsupplåning har kommit ned markant och bolagens tillgång till lånat kapital på mer fördelaktiga nivåer har markant förbättrats under det senaste året. Detta sammantaget bidrar till ett mer positivt sentiment för sektorn. Nu ser vi stigande löpande intjäning framåt för bolagen där räntemotvinden under de senaste åren nu har vänt till räntemedvind. Mot bakgrund av ovanstående är vi optimistiska inför 2025 och har positiva utsikter för fastighetsbolagen och deras aktiekursutveckling framåt.

Positionering i fonderna är fortsatt en klar tonvikt mot delsegmentet lager/logistik/lättindustri, ett delsegment som har strukturell medvind samt bolag med högre avkastande fastigheter med starka kassaflöden. Dessa bolag gynnas även av den växande e-handeln samt att bolagen flyttar hem mer av produktionen vilket driver på efterfrågan av denna typ av lokaler.  Vi ser att bolag verksamma inom dessa delsegment är fortsatt väldigt framåtlutade och använder sina starka kassaflöden till värdeskapande projekt alternativt förvärv samt att de i vissa fall även passat på att ta in nya pengar för att tillvarata förvärvsmöjligheter som dyker upp på marknaden till attraktiva nivåer. Vi är mer försiktiga till lågavkastande kommersiella fastigheter, framför allt med stort Stockholmsfokus samt bostadsutvecklare i rådande marknadsklimat där vi tror att det kommer att ta tid att vända till en mer positiv trend.

Fastighet Europa

Fastighetsfonden

Europa Aktiv - november/december

Tillväxtmarknad Aktiv - november/december

Hur skulle du beskriva 2024 hittills?

Tillväxtmarknader (EM) har levererat stark utveckling under året fram till slutet av november, med en avkastning på +17,2 procent. LF Tillväxtmarknad Aktiv har överträffat MSCI EM-index under denna period, med en avkastning på +19,6 procent före avgifter.

Den kinesiska marknaden har återhämtat sig efter stimulanspolitiska besked från regeringen i september som syftar till att stödja fastighetsindustrin och finansmarknaderna. Ur ett landsperspektiv har Kina varit den största bidragsgivaren till portföljens överavkastning under perioden, drivet av starkt aktieurval. Portföljens övervikt i Contemporary Amperex (CATL), en världsledande batteritillverkare baserad i Kina, var den största positiva bidragsgivaren till utvecklingen under perioden. CATL expanderar sin marknadsandel samtidigt som de behåller en stark pris-premium tack vare sin branschledande position. De kan dra ytterligare nytta av långsiktiga medvindar som sjunkande tillverkningskostnader för batterier och ökad marknadsandel för elbilar i Kina. Taiwan har klart överträffat den bredare marknaden tack vare sin exponering mot flera marknadsledande teknikföretag som har exponering mot den generativa AI-komplexen. Portföljens övervikt i Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), en global ledande chiptillverkare som samarbetar med företag som NVIDIA och Advanced Micro Devices (AMD), har varit en av de största positiva bidragsgivarna till relativ utveckling då det gynnats av denna trend. Indien har varit en annan stark region inom EM då det drar nytta av strukturella medvindar inklusive ökande infrastrukturinvesteringar, positiva demografiska faktorer, en växande medelklass och en fastighetscykel.

Hur ser du på framtiden och hur återspeglas den synen i fonden?

Vi tror att den globala cykeln kommer att förbli en nyckeldrivkraft för tillväxtmarknadsaktier. En fortsatt mjuklandning, understödd av räntesänkningar i USA och andra utvecklade marknader, är en positiv miljö för tillväxtmarknader. En amerikansk centralbank (Fed) som är engagerad i att återgå till en neutral hållning skulle vara positiv för tillväxtmarknader, även om det redan är prissatt av amerikanska räntemarknader. Centralbanker i tillväxtmarknader kommer att känna sig mer bekväma med att sänka räntorna. De amerikanska räntesänkningarna kan hjälpa till att minska räntekostnaderna på tillväxtmarknaderna. En hårdare landning som försvagar råvarupriserna, bidrar till ytterligare stagnation i industrin i vissa delar av världen och försvagar kreditkvaliteten hos vissa företag och stater skulle vara en tuffare miljö för EM. Den största förväntade utmaningen 2025 kommer sannolikt att vara högre marknadsvolatilitet och global tillväxtosäkerhet från Trumps politik och hans kommunikationsstil. Vi förväntar oss att Trump kommer att upprepa sina kampanjlöften från dag ett, men vi tror också att det kommer att finnas ett gap mellan hans retorik och faktisk implementering över tid. Storleken på det gapet är mycket osäker. Kina skulle utan tvekan drabbas hårt i en värld med 60 procent tullar. Dock har Kina förmodligen spenderat de senaste 5 åren på att förbereda sig för nästa Trump-presidentskap. Även om tullarna i slutändan inte når de föreslagna 60 procent för Kina, kommer handelsosäkerheten under ett republikanskt presidentskap att vara mycket högre. Partiell implementering kan generera en svagare kinesisk valuta, lägre råvarupriser och svagare global tillverkning, med negativa följdeffekter på tillväxtmarknader. Spannet av potentiella utfall skapar osäkerhet, men marknadsvolatilitet kan också innebära attraktiva möjligheter för aktiv förvaltning att bygga positioner i kvalitetsföretag till attraktiva värderingar. Våra globala branschanalytiker ser många skäl att se med optimism på tillväxtmarknader över tid, med flera strukturella medvind som kan driva tillväxt. Vi har ökat vår exponering något mot Kina efter regeringens stimulansbesked som kan stödja en botten i tillgångspriserna. Vi har också ökat våra positioner inom internet-, industri- och finanssektorerna som kan gynnas av det ökade statliga stödet och en potentiell förbättring av konsumentförtroendet.

I Indien fortsätter vi att ha exponering inom industri- och konsumentsektorerna där ökade investeringar och en växande medelklass stödjer stark tillväxt för ledande företag. Generativ AI förblir ett nyckeltema inom regionen och företag involverade i leveranskedjan har generellt gett positiva utsikter inför 2025. Inom Taiwan och Sydkorea har portföljen exponering mot flera delar av leveranskedjan som vi tror kommer att gynnas av den generativa AI-trenden, minne, servrar och nätverk. Slutligen är den gröna omställningen ett annat långsiktigt tema som vi tror kan driva tillväxt över industrier och regioner i tillväxtmarknader. Portföljen har exponering genom positioner i elfordonstillverkare i Kina och Indien, batterileveranskedjan i Kina och koppargruvdrift över Latinamerika.

Tillväxtmarknad Aktiv

Global Vision - november/december

Hur skulle du beskriva 2024 hittills?

Aktiemarknader globalt har överlag visat stark avkastning hittills under 2024, även om de har dominerats av makrofaktorer i form av inflation, räntor och huruvida en hård- eller mjuklandning skulle uppnås. Under första kvartalet steg marknaderna, i stort sett obehindrat, medan volatiliteten kom tillbaka under det andra kvartalet och nådde en kulmen i början av augusti. Under årets början drevs marknaderna av USA, där investerare återvände till förra årets vinnare, medan förväntningar om betydande räntehöjningar stärkte sentimentet. Japan visade också anständiga vinster, mot en bakgrund av bolagsvinster som överträffade förväntningarna och optimism kring den ekonomiska cykeln, tillsammans med måttlig inflation, en försvagande valuta och en övergång till positiva räntor. Däremot släpade Asien exklusive Japan efter, drivet av fortsatt pessimism mot Kinas ekonomi. Minskade förväntningar på räntehöjningar i USA resulterade i att andra kvartalet började på bakfoten, vilket återspeglades i att vårt mått på riskaversion steg högre och in i ”risk-off”-territorium. Men när investerare accepterade higher-for-longer-scenariot återfick marknaderna sin jämvikt och riskaptiten förbättrades med motståndskraftiga ekonomiska data och tecken på att inflationen började svalna, vilket stärkte sentimentet. AI-orienterade aktier fortsatte att överträffa redan högt ställda förväntningar, vilket ledde till att amerikanska teknikföretag och de flesta av de Magnificent 7 lyfte marknaden. Men när slutet av andra kvartalet närmade sig hade riskaptiten börjat avta igen, vilket återspeglades i en betydande minskning av marknadsbredden. I juli skedde ännu en förändring i riskaptiten mitt i en stor rotation mot mindre bolag och räntekänsliga företag då mjukare inflations- och sysselsättningsdata ökade förväntningarna på att räntehöjningar skulle ske förr snarare än senare. Volatiliteten ökade i början av augusti när Japans centralbank höjde räntorna. Divergensen med resten av världen i lättnadsläge fick aktiemarknaderna över hela världen att rasa, särskilt Japan där Nikkei 225 noterade en nedgång på 12,4 % på bara en dag. Anledningen var avvecklingen av yen carry trade. Med räntorna i Japan som till synes stiger blev handeln plötsligt mindre attraktiv, vilket ledde till täckning av positioner och en ökning av marginalkrav. Marknaderna återhämtade sig snart och fick ytterligare en skjuts mot slutet av tredje kvartalet genom den länge efterlängtade (och välkomna) räntehöjningen i USA och Kinas stimulansmeddelande. Inför det amerikanska presidentvalet var marknaderna i "vänta och se"-läge, men det oväntat avgörande resultatet ledde till en kraftig ökning av riskaptiten när USA drev aktiemarknaderna högre. Sentimentet var den framstående faktorn under första kvartalet, men det fanns lite konsistens då investerarnas initiala preferens för tillväxt bleknade när värdering blev viktigare. Det fanns en tydlig preferens för värdering i början av andra kvartalet när förväntningarna på räntehöjningar minskade i USA. Faktorsavkastningen var dämpad i maj, även om vi såg viss volatilitet inom sentiment och värdering i juni. Sedan början av tredje kvartalet har bilden varit volatil. Investerare har regelbundet bytt preferens för sentiment och tillväxt mot värdering. Men under de senaste månaderna har sentiment och tillväxt kommit i förgrunden igen och investerare har vanligtvis undvikit billigare namn.

Hur ser du på framtiden – och hur återspeglas den synen i fonden?

Inför det amerikanska valet behöll vi en balanserad portfölj, med insikt om potentialen för mycket olika utfall efter valet. Medan vi behåller balanserade exponeringar har vi efter valet ökat vår tilt mot namn med inhemsk amerikansk exponering och områden som kan gynnas av avreglering. Men även om Trumps agenda för avreglering och lägre skatter är pro-business, bör vi inte förvänta oss en smidig resa. Trumps "America First"-politik kan öka globala handelsspänningar, särskilt med Kina och potentiellt EU. Dessutom kan budgetunderskottet, policyförutsägbarheten och hans geopolitiska hållning gentemot Ryssland och Mellanöstern ha en stor inverkan på energimarknader, militärutgifter och traditionella allianser. Oavsett de potentiella effekterna av valresultatet är det värt att notera att statens påverkan ofta överdrivs. Den amerikanska ekonomin är en stor maskin som marscherar obevekligt framåt genom att människor och företag fattar individuella beslut, oavsett vem som bor i Vita huset. Det är också värt att komma ihåg att ekonomin verkar vara motståndskraftig. Vi förväntar oss också att vinsttillväxtgapet mellan ”Magnificent 7” och resten börjar minska, vilket stödjer en breddning av marknaden. För en diversifierad portfölj av företag med attraktiva fundamentala förutsättningar bör detta vara positivt. Vidare säkerställer vår diversifieringsfilosofi att portföljens risker är kontrollerade och att den har exponering mot ett brett spektrum av sektorer och teman över hela stilsspektrumet. Vi tror att detta tillvägagångssätt kommer att vara viktigt för att navigera på en marknad som sannolikt kommer att vara mer volatil. Hållbarhet är ett område som kan komma under press. Det finns en verklig möjlighet att president Trump kan dra USA ur Parisavtalet när han tillträder. Åtgärder som dessa kommer sannolikt att påverka sentimentet mot företag som tillhandahåller lösningar på de hållbarhetsutmaningar vi står inför. Men i kölvattnet av de senaste extrema väderhändelserna vet vi att klimatförändringarna redan är över oss, och förekomsten av sådana händelser kommer bara att öka i regelbundenhet och allvar. Övervägande av fysiska risker såsom vem som är mest utsatt för extrema väderhändelser och hur dessa risker hanteras kommer att vara avgörande. ESG är därför möjligen viktigare än någonsin. Inte ur ett moraliskt perspektiv, utan för att vi tror att företag med goda eller förbättrade ESG-egenskaper kommer att generera överlägsna finansiella resultat. Kortsiktigt tänkande leder till intressanta värderingar för mer hållbara företag. God styrning är ett grundläggande krav: i en värld med minskad reglering behöver företag starkt, riskmedvetet ledarskap som kan navigera i den alltmer volatila makroekonomiska bakgrunden.

Global Vision

Asien - november/december

Asien exklusive Japan-regionen har presterat starkt under 2024, med MSCI All Country Asia ex Japan-index upp 25,1 procent i SEK-termer under året fram till den 13 december. Detta är, med god marginal, den starkaste utvecklingen vi har sett i den asiatiska regionen sedan början av COVID-pandemin i början av 2020, och den första perioden på de senaste 5 åren som visar en tvåsiffrig marknadsavkastning (det vill säga en avkastning på mindre än tio procent under ett kalenderår).

Sammantaget har 2024 varit ett år med stark aktieavkastning då investerare engagerade sig i en ”risk-on”-rally över utvalda länder och industrier. Asiatiska aktiemarknader steg efter att den amerikanska centralbanken (Federal Reserve) beslutade att sänka räntorna i september och mer nyligen i november. Dock har den initiala uppgången på den kinesiska aktiemarknaden efter positiva policybesked från den kinesiska regeringen i september avtagit då den förväntade finanspolitiska stimulansen inte överträffade marknadens förväntningar, mitt i kvarstående makroekonomiska utmaningar. Trumps seger i presidentvalet drev upp den amerikanska aktiemarknaden och andra riskfyllda tillgångar, men rädslan för tullar och handelskrig återuppväcktes, särskilt för Kina med hot om potentiella 60 procent-tullar som hägrar.

Trots marknadsvolatilitet har majoriteten av marknaderna i Asien exklusive Japan-regionen visat förbättrad ekonomisk tillväxtmomentum, understödd av ökande inhemsk efterfrågan, förbättrad turism och gynnsamma ekonomiska policyer. Aktiemarknaderna i Indien, Singapore, Taiwan, Kina och Malaysia har alla gett en avkastning på över 20 procent hittills i år.

Korea är det anmärkningsvärda undantaget i den annars optimistiska miljön över den asiatiska regionen, med den koreanska aktiemarknaden som har fallit med mer än tio procent hittills i år – den enda marknaden i regionen som levererat negativ avkastning i år. På kvällen den tredje december förklarade Sydkoreas president Yoon oväntat undantagstillstånd, vilket varade i cirka sex timmar. Mitt i politisk osäkerhet drog sig den inhemska aktiemarknaden tillbaka. Dessutom bidrog svag utveckling hos elektronik- och batterikomponentföretag till Koreas underprestation. Noterbart är att Samsung Electronics har setts på marknaden som en 'AI-eftersläntrare', vilket har påverkat investerarsentimentet negativt, och dessutom har koreanska batteriföretag mött utmaningar på grund av svag global efterfrågan på elfordon.

LF Asienfond har överträffat MSCI AC Asia ex Japan Index under året (fram till mitten av december). Positiv påverkan från portföljens positionering i Indien, Singapore och Thailand har motverkats av negativ påverkan i Korea, Indonesien och Kina. Indien fortsätter att vara vår största övervikt i portföljen, ett resultat av de många övertygande bottom-up-möjligheterna vi ser över flera sektorer. Vi har ökat vår exponering i Singapore under de senaste månaderna, drivet av de möjligheter vi ser inom banksektorn. Även om vi nyligen har minskat vår undervikt i Kina, förblir vi selektiva och försiktigt positionerade i Kina, då vi är vaksamma på den pågående regulatoriska och geopolitiska osäkerheten i landet. På sektornivå är våra största överviktspositioner inom fastigheter och finans, och våra största undervikter inom energi och IT. Vi fortsätter att vara entusiastiska över de många möjligheter vi ser över den asiatiska regionen idag, från fastighetsutvecklare i Indien till banker i Singapore till högteknologiska företag i Taiwan. Vi tror att Asien erbjuder de mest övertygande värderingarna av någon större region globalt, tillsammans med högre tillväxt, bättre demografi, ökande välståndsnivåer och lägre skuld som andel av BNP – och över tid tror vi att sådana fundamentala faktorer driver aktiemarknadsavkastning.

LF Asienfond