Det finns gott om installatörer och återförsäljare som kan hjälpa till att hitta en laddstation och en lösning som passar dig. Viktigt att tänka på är att låta ett behörigt elföretag göra installationen. Kolla upp att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket med verksamhetstypen ”Övriga anläggningar för användning av el”.
Så laddar du elbilen säkert
Allt fler elbilar och laddhybrider rullar på vägarna och eltankas i våra hem. Men hänger säkerhetstänket med i svängarna? Här har vi samlat kloka tips på hur du minskar riskerna och istället kan njuta fullt ut av fördelarna med din elbil.
Under vintern är det några extra saker som du som har elbil behöver tänka på, utöver laddningen.
- Förvärm bilen innan start. När elbilen är ansluten till elnätet förbrukar du inte någon energi från batteriet under uppvärmningen.
- Stolsvärmen, rattvärmen och rutornas värmeslingor är mycket mer energieffektiva än kupévärmaren.
- Parkera om möjligt i varmgarage, så är bilen behaglig att starta och tyngande is och snö som påverkar räckvidden smälter.
- Ladda så snart du kan. Destinationsladdningen hjälper till att hålla batteriet vid rätt driftstemperatur utan att förbruka energi från bilen.
- Planera din körning. Du kommer inte nå samma räckvidd som sommartid. Kolla in i förväg var du kan ladda.
Trenden är tydlig. Fler och fler väljer eldrivet när det är dags att byta bil. Inte konstigt med tanke på fördelarna. Om plånboken räcker till för inköpet eller leasingkostnaden uppskattar många att kunna glida fram tyst och miljövänligt för en blygsam milkostnad.
Men det ska kännas bra i magen säkerhetsmässigt också. Hur står det egentligen till med den där laddkabeln som kan pluggas in i det vanliga eluttaget? Och vad är viktigt att tänka på när man skaffar laddstation?
3 sätt att ladda med koll
-
Motstå frestelsen att plugga in i väggen
Ladda inte din elbil i vanliga vägg- och motorvärmaruttag, det är helt enkelt inte tillräckligt säkert. Satsa på en laddbox eller laddstolpe avsedd för elbilar.
-
Låt ett proffs göra jobbet
Se till att installationen av din laddstation görs av en behörig elfirma. Lista finns hos Elsäkerhetsverket.
-
Skippa förlängningssladden
Använd aldrig förlängningssladd till din laddstation, det ökar riskerna för brand.
För att ladda elbilen säkert behöver du skaffa en laddstation. Den bästa lösningen för laddning beror förstås på hur du bor. Har du till exempel en villa eller ett radhus med egen parkering skaffar du en laddbox själv och tar kontakt med en behörig elfirma för installationen. Bor du i bostadsrätt eller hyresrätt går du via föreningen eller fastighetsägaren.
Därför ska du undvika eluttaget
Det kan vara lockande att ladda bilen genom att plugga in i det vanliga vägg- eller motorvärmaruttaget. Dessa uttag är inte gjorda för den långvariga och höga belastningen från elbilsladdningen. Gamla eller bristfälliga kopplingar kan orsaka varmgång, vilket i sin tur ökar risken för brand. Tänk på att det är du som fastighetsägare som ansvarar för att elinstallationen är säker och används på rätt sätt.
”Med lite koll på säker laddning och körning kan den som kör på el luta sig tillbaka och bara känna sig nöjd över att vara del av en mer hållbar framtid.”
Maria Wedin, motorspecialist, Länsförsäkringar.
Skaffa laddstation och känn lugnet
För att kunna ladda elbilen både snabbt och säkert behöver du skaffa en laddstation. Oftast handlar det om en laddbox som sitter på väggen eller en laddstolpe som monteras i marken. Laddstationen är speciellt framtagen för laddning av elbilar och garanterar en säker laddning. Bland annat har laddboxen en inbyggd funktion som gör att strömmen kan slås på först när alla kontakter är ihopkopplade.
Bidrag för privatpersoner:
Om du ska installera grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Det gäller installationer som påbörjats, betalats och slutförts tidigast 1 januari 2021. Det fungerar på liknande sätt som med rut- och rotavdrag, men är en egen skattereduktion. Du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen (din utförare). Företaget begär sedan utbetalning från Skatteverket.
Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort. Läs mer om Grön teknik på Skatteverket.se.
Bidrag för företag och organisationer:
Ladda bilen-bidraget är ett statligt stöd i syfte att uppmuntra investeringar i laddstationer för elbilar. Bidraget kan sökas både av bostadsrättsföreningar, organisationer och företag och innebär att du kan få tillbaka hälften av kostnaderna för laddbox, material och arbetskostnad. Högst 15 000 kronor per laddprodukt. Ett krav är att installationen ska ha gjorts av en behörig elektriker och att du själv äger eller har nyttjanderätt till fastigheten. Mer om vad som gäller och hur du gör ansökan hittar du hos Naturvårdsverket.
Minska riskerna – några ord om din säkerhet
Att tänka säkerhet kanske inte ligger överst på listan när du just skaffat elbil, men det är värt några minuter eftersom det finns några saker att vara uppmärksam på just när det gäller eldrivna bilar.
-
Lär känna din elbil
Ofta ger elbilar en mer direkt och kraftig acceleration vid gaspådrag än fossildrivna bilar. Även om du är en van förare är det värt att ha respekt för det och lära känna hur bilen beter sig.
-
Gör rätt saker om något händer
Se till att bryta strömmen om du krockat. Kliv ur och håll avstånd från bilen innan du ringer räddningstjänst och bilbärgare. Låt en auktoriserad bilverkstad säkerställa att bilens batteri är oskadat.
-
Ladda inte vid åska
Ladda inte bilen när det är risk för åska. Vid blixtnedslag kan bilens batteri samt laddelektronik ta skada.
-
Ladda ner vår folder med tips och råd
Elbilar har andra egenskaper än bensindrivna bilar, vilket innebär nya risker för olyckor. Med vår folder vill vi hjälpa dig att undvika dem.
En försäkring för din elbil
Du ska känna dig lika trygg på vägen i din elbil som i en vanlig bil. Därför har du samma rätt till assistans om du blir stående längs vägen på grund av urladdat batteri.
Ecodriving – klimatsnäll körstil
Slipa din förmåga att ratta bilen utan att slösa bränsle.
Så sitter barnen säkert
Babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde? Välj rätt till bilens yngre resenärer.
En guide till livet bakom ratten
Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.