Håll rätt hastighet - kör försiktigt

Rätt hastighet på våra vägar skulle rädda liv. Hastigheten är helt avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka. Ju högre hastighet, desto allvarligare skada. I nya bilar finns stödsystem för att undvika fortkörning, använd dem.

Håll rätt hastighet - kör försiktigt


Hur farligt är det att köra för fort?

För hög hastighet är en av de vanligaste orsakerna till trafikolyckor. När hastigheten är hög är det svårare att ha kontroll över fordonet och hinna reagera i tid om något oväntat händer. Stoppsträckan blir längre och skadorna allvarligare om ju fortare du kör. Vid nedsatt sikt och halt väglag behöver du alltid sänka farten utöver den tillåtna hastigheten.

Med en för hög hastighet blir det också svårare att upptäcka oskyddade trafikanter som motorcyklister, mopedister och cyklister. Finns det gående blir det ännu viktigare att anpassa farten. Därför är det oftast 30 km/tim där gående finns.

Reaktionssträcka

Från det att du upptäcker en fara tills du trampar på bromsen kallas för reaktionssträcka. För de allra flesta tar det en sekund att reagera, men trötthet, ålder och alkohol i kroppen gör reaktionstiderna längre och ökar risken för olycka. 

  • Håll rätt hastighet.
  • Håll ögonen på vägen.
  • Anpassa hastigheten vid svårt väglag eller dålig sikt.
  • Var utvilad bakom ratten.
  • Kör aldrig med alkohol i kroppen.

Hastigheten påverkar miljön

Att köra i en jämn och lugn rytm minskar påverkan på både klimat och miljö. Samtidigt minskar du bränslekostnaden, utsläppen, bullret och olycksriskerna. När du kör med lägre hastighet med färre accelerationer och inbromsningar river du upp färre partiklar i vägbanan och minskar slitaget av däck och bromsar. Dessutom minskar du halten  av luftföroreningar .

Är du en rattsurfare?

Mobilen stör koncentrationen vid körning och det kan bli farligt även om du bara tittar bort från vägen en kort stund. Det är lätt att föreställa sig vad som kan hända om bilen framför dig tvärbromsar samtidigt som du släppt blicken från vägen. Därför har lagstiftningen skärpts och du får inte ens hålla i mobilen under körning.

Mobiltelefon och bilkörning