Vaccinera familjen mot TBE
Fästingar som bär på TBE finns i stora delar av landet och antalet sjukdomsfall ökar. Därför rekommenderas nu vaccin även till små barn. Här får du koll på vad som gäller kring vaccinationen.
Risken att drabbas av TBE-viruset är fortfarande liten, drygt 300 personer blir sjuka varje år, enligt 1177. De flesta får lindriga besvär men ungefär en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation, som kan ge symptom som hög feber, svår huvudvärk och kräkningar. Det kan ta lång tid att bli frisk med följdsjukdomar och komplikationer. Hos barn brukar sympotomen vara lindrigare. Vaccin kan tas i förebyggande syfte och Läkemedelsverket rekommenderar vaccin till barn, som vistas i områden där TBE är vanligt, redan från ett års ålder.
Fästingar som bär på TBE är vanligast längst med östersjökusten i södra och mellersta Sverige, vid de stora sjöarna och på Öland och Gotland. Eftersom fästingar är aktiva redan när temperaturen är över fem grader är det bra att påbörja vaccinationen i god tid före fästingsäsongen, men bättre sent än aldrig.
För vuxna under 50 år och för barn över ett år som ska vaccinera sig mot TBE för första gången gäller följande:
- Första dosen
- Andra dosen, en till tre månader efter första dosen
- Tredje dosen, fem till tolv månader efter andra dosen
- Fjärde dosen, tre år efter den tredje dosen
- Därefter rekommenderas en påfyllnadsdos vart femte år för att behålla skyddet mot TBE
För personer över 50 år eller med nedsatt immunförsvar tas fyra vaccinationssprutor under det första året i stället för tre, enligt 1177. Har du glömt en dos tar du den utan att börja om hela vaccinationsschemat.
Vaccinet bekostas inte av staten och du måste själv söka dig till en vaccinationsmottagning. Här kan du hitta er närmaste mottagning.
För att försöka undvika fästingbett kan du ha stövlar och heltäckande kläder ute i skog och mark och titta efter fästingar efteråt. TBE överförs direkt i samband med bettet medan det kan dröja flera dygn för borrelia, som också är en fästingburen sjukdom, att utvecklas.
- Ta bort fästingen så snart som möjligt med pincett, fastingborttagare eller naglarna. Dra rakt ut utan att vrida eller följ instruktionen för fästingborttagaren
- Tvätta såret med tvål och vatten eller desinfektionsmedel
- Håll utkik så att ingen cirkelformad rodnad uppstår runt bettet efter några dagar eller veckor, det kan vara tecken på borrelia. Kontakta i så fall vården
- Sök vård om du eller ditt barn får huvudvärk, feber, muskel- och ledvärk eller blir ovanligt trött efter ett fästingbett
- Sök vård akut vid allvarlig sjukdomskänsla, svår huvudvärk, nackstelhet, ansiktsförlamning eller andra symptom på förlamning
Självklart ingår ersättning från vår Olycksfall- och sjukförsäkring eller Barnförsäkring om du eller ditt barn skulle bli allvarligt sjuk på grund av ett fästingbett, och är försäkrade hos oss på Länsförsäkringar.