Cirkulärt byggande i fokus under besök hos Humlegården
Vi investerar våra kunders pensionssparande med fokus på god avkastning. Samtidigt bidrar pensionspengarna till en hållbar framtid. Men till vilken samhällsnytta? Vi fortsätter våra besök hos företag och organisationer vi investerar i för att visa på goda exempel där kundernas pengar gör nytta.
Under slutet av förra året besökte Länsförsäkringar Liv fastighetsbolaget Humlegården tillsammans med två av de andra delägarna Länsförsäkringar Älvsborg och Länsförsäkringar Västernorrland. Humlegården visade upp sitt pilotprojekt för cirkulärt byggande i fastigheten ”Greenhouse” i Solna strand.
- Fokus på cirkulärt byggande är viktigt för att minska Humlegårdens generella klimatpåverkan och koldioxidutsläpp. Genom att vi investerar kundernas pengar i Humlegården kan man säga att de är med och bidrar till bolagets klimatarbete och mål, säger Kristofer Dreiman Chef ansvarsfulla investeringar i Länsförsäkringar Liv.
Klimatmål och cirkulärt byggande hänger ihop. Bara inom EU står byggnader för cirka 36 procent av de totala koldioxidutsläppen. Utöver energikonsumtionen och utsläpp under fastighetens livstid är materialutvinning av byggmaterial en betydande källa till koldioxidutsläpp.
Vad är fördelarna med en cirkulär byggnad?
Om det cirkulära tänket framöver integreras fullt ut vid Humlegårdens byggnationer och renoveringar leder det till minskad materialåtgång, minskat avfall och minskad klimatpåverkan. En byggnad som Greenhouse kan till exempel anpassas till nya behov och användas längre och mer.
Dessutom finns tydliga ekonomiska incitament eftersom byggkostnaderna ökat markant de senaste åren. Cirkulärt byggande bidrar därmed både till bolagets långsiktiga miljö och finansiella mål.
Utöver klimatfokus, vilka andra åtgärder gör Humlegården i Greenhouse för att främja miljön?
Utöver piloten med cirkulärt byggande görs en hel del annat för att främja fastighetens miljöegenskaper. Solceller kommer installeras på taket och den elproduktionen gör att förbrukningen minskar med cirka 30 procent.
Gröna ytor är ett annat kännetecken, både för att etablera trivsamma miljöer för hyresgäster och bidra till biologisk mångfald lokalt. Humlegårdens ambition är att miljöcertifiera Greenhouse enligt BREEAM ”In-Use” (certifiering för befintliga byggnader) nivå ”Very Good”. Fastigheten beräknas vara inflyttningsklar mot slutet av 2023.
Vilken roll har Länsförsäkringar Liv haft som delägare i Humlegårdens klimatarbete?
Sedan 2019 har ett hållbarhetsinriktat påverkansarbete bedrivits tillsammans med representanter från utvalda länsförsäkringsbolag. Ett tema för påverkan har varit att harmonisera Humlegårdens klimatmål med de mål som finns för våra egna investeringsportföljer och att Humlegården ska anta vetenskapligt grundade klimatmål. Bolagets klimatmål blev verifierade i slutet av 2022 vilket var en viktig milstolpe i påverkansarbetet.