Därför blir du aldrig långvarigt lycklig
Känner du igen uttrycket ”Säg den lycka som varar”? Och visst känns det igen – lyckliga stunder avlöses av andra känslor som nöjdhet och sorg. Går det att få lyckan att hålla i sig lite längre? Expert Liv Svirsky förklarar.

Lyckoforskning har försökt förstå och mäta lycka – inte minst hur vi kan öka den. Inom psykologin har forskare identifierat sex faktorer som verkar spela stor roll. De sammanfattas i förkortningen PERMAH:
- Positiva känslor: Glädje, lycka, tacksamhet och lust stärker vårt välmående.
- Engagemang: När vi är helt uppslukade av något vi gör – ibland kallat "flow".
- Relationer: Trygga och nära relationer som stärker oss och där det finns utrymme att vara sårbar.
- Mening: Att känna att livet är meningsfullt och har en riktning. Det kan vi känna när vi gör saker som vi tycker är viktiga för oss själva eller för andra.
- Accomplishment (att lyckas): När vi uppnår mål och känner stolthet över våra framgångar.
- Hälsa: Att ta hand om kroppen med träning, god kost och återhämtning. När vi mår bra fysiskt ökar också vårt psykiska välmående.
Stärk din mentala hälsa och må bättre
Att prioritera den mentala hälsan är viktigt för vårt välbefinnande. Vår sjukvårdsförsäkring innehåller hälsofrämjande tjänster som kan hjälpa dig att skapa sunda vanor och må bättre i vardagen.
Du behöver inte pricka in alla delar i PERMAH för att känna välbefinnande. Men att utgå från dem och försöka öka dem kan vara värdefullt. En bra start är att titta på sina relationer. Det har nämligen visat sig att goda relationer påverkar vårt välbefinnande väldigt positivt – och det handlar inte om hur många vänner vi har, utan om kvaliteten på relationerna. Att ha en eller ett par personer i sitt liv som vi känner oss trygga med och kan vara oss själva inför är ovärderligt.
Utöver delarna i PERMAH spelar våra förväntningar en viktig roll för vårt välbefinnande. Ju mer lycka vi förväntar oss desto mindre tycks vi uppleva. Studier visar faktiskt att personer som försöker maximera sin lycka tenderar att bli mer missnöjda. Höga förväntningar riskerar alltså att bli fallgropar.
Så hur gör vi då? En nyckel kan vara att öka PERMAH-faktorerna och skruva ner förväntningarna till en rimlig nivå. Genom att fylla livet med sådant som engagerar oss, uppgifter som känns meningsfulla, relationer som stärker och en kropp som mår bra, ger vi oss själva en god grund för välmående.
Samtidigt är det viktigt att acceptera att livet går upp och ner. Motgångar kan vara tuffa, men de kan också utveckla oss. Att hitta balansen mellan att sträva efter lycka och att acceptera livets svängningar gör att vi får fler värdefulla stunder.
Om författaren
Liv Svirsky är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi och utbildad handledare i KBT. Liv har lång erfarenhet av psykoterapeutiskt arbete med barn, ungdomar, vuxna och par. Du kan läsa mer om Liv Svirsky hos vår hälsopartner Health Competence.
Hälsa och välmående - med våra hälsofrämjande tjänster
Med vår sjukvårdsförsäkring får du tillgång till smarta tjänster som gör det enklare att må bra i vardagen. Du kan använda digitala hälsoprogram, hälsotester och stöd från psykologer, jurister och hälsocoacher. Allt för att hjälpa dig att leva hälsosamt – på ett sätt som passar dig.