Prata pengar innan flytten
Har ditt barn blivit så stor att det börjar bli dags att flytta hemifrån? Då kan de snart stå inför en ekonomisk situation som känns överväldigande. Det är hyra, elräkningar, mat, abonnemang och annat som du som förälder kanske stått för tidigare. Skapa förutsättningar för ditt barn att klara sig på egen hand genom att prata pengar innan flytten.

En framtida bostad eller den där nya datorn? Oavsett vad ditt barn drömmer om gäller det att komma igång med sparandet.
-
Var öppen och transparent
När man ska flytta hemifrån har man troligtvis en del erfarenhet av att hantera pengar - från veckopeng till månadspeng och till slut hela barnbidraget. Men erfarenheten när det gäller att hushålla med sina pengar kanske är något mindre. Försök att på ett positivt sätt förmedla att det krävs ett långsiktigt tänkande när man själv står för hela ansvaret. Det kan vara svårt i början när man tvingas nedprioritera sådant som man egentligen vill göra eller köpa. Men på sikt kan prioriteringarna leda till större möjligheter och ekonomisk frihet.
-
Dela med dig av personliga erfarenheter
Hur såg din ekonomi ut när du var ung och nyss hade flyttat hemifrån? Har du själv någon erfarenhet av att inte kunna betala en faktura eller att pengarna var slut en bra bit innan nästa inkomst landade på kontot? Om inte, vad hade du för strategi för att lyckas med din ekonomi? De allra flesta av oss har erfarenhet av något ekonomiskt snedsteg genom livet. Berätta om dina erfarenheter och uppmuntra till att ställa frågor eller be om råd när något börjar kännas kämpigt.
-
Var uppdaterad om världsläget
Se på nyheterna tillsammans och prata om aktuella händelser som påverkar den globala, och även den privata, ekonomin. Det kan handla om förändrade räntor, inflation, skatter eller annat som påverkar levnadskostnader i stort. Ge konkreta exempel på vad som händer med pengarna när förutsättningarna förändras. Ett exempel kan vara att prata om vilken skillnad en ökad ränta har på ert bolån, vad innebär det i kronor varje månad?

Budgetering
Ett första steg i att få en bra koll på sin ekonomiska situation är att göra en budget. Hjälp till att se över vilka inkomster och utgifter som kan komma att bli aktuella i det nya boendet. Diskutera de fasta kostnaderna som de kan förvänta sig, så som hyra, elräkningar, matkostnader och abonnemang. Därtill kommer också de rörliga kostnaderna som man har större möjlighet att själv påverka, som mat och nöjen.

Sparande
Det är alltid en bra idé att spara, oavsett vilken summa man har möjlighet att sätta undan. Det är bra att ha en buffert för oväntade utgifter. Kanske går cykeln sönder, TVn sjunger på sista refrängen och jackan börjar bli sliten. Då är det gott att ha lite pengar undanstoppade, att använda i nödfall. Det finns olika sätt att spara pengar, att börja månadsspara är ofta ett bra sätt för att kicka igång sitt sparande.
Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.
Skuldsättning
Diskutera vikten av att betala räkningar i tid, att vara medveten om sina utgifter och att undvika att leva över sina ekonomiska möjligheter. Hur man sköter sina ekonomiska åtaganden kan påverka en för en lång tid framöver. Det vara svårt att ta sig ur skuldfällan om man samlar på sig betalningsanmärkningar och skulder. Räntorna på lättillgängliga lån brukar vara skyhöga, vilket i slutänden innebär att man betalar en bra bit över det ursprungliga priset. Kreditvärdigheten blir sämre och kan till exempel påverka möjligheten att starta abonnemang eller annat som är viktigt i vardagen, men också ha inverkan på större steg längre fram i livet – som att kunna ta ett bolån för att köpa sitt framtida drömboende.

Försäkra ditt hem
När man flyttar hemifrån till ett eget boende rekommenderar vi alltid en hemförsäkring, oavsett hur man bor eller hur många saker man äger. Har man inte tidigare varit ansvarig för att teckna försäkringar kan det vara lätt att glömma bort, men skulle man till exempel råka ut för en vattenskada kan det bli en riktig ekonomisk smäll om man saknar hemförsäkring.

Andra försäkringar
Börjar ditt barn närma sig åldern där barnförsäkringen slutar gälla (hos oss gäller 25 år)? Då ska ni kolla på personförsäkringar - ett skydd om man skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka. Kanske finns det fordon som behöver försäkras – som en bil eller elspark. Fundera över vilket behov som finns och vilka försäkringar som kan vara aktuella för just ditt barns situation.