Köpa bostad utomlands

Att köpa hus eller lägenhet utomlands lockar många – vare sig det handlar om ett fritidshus för semestern, eller att bosätta sig utomlands permanent som pensionär. Men det finns mycket att tänka på för att undvika fallgropar och säkra en trygg affär. Vi guidar dig!

Utsikt över vita hus vid medelhavet.

Checklista – så köper du bostad utomlands

  1. Utgå från dina behov

    Vill du ha ett semesterboende eller planerar du att flytta permanent? Ditt svar påverkar både val av land och vad du behöver tänka på juridiskt.

  2. Öka chansen för värdeutveckling

    Köp bostaden i ett område med god tillväxt, hög efterfrågan och bra kommunikationer, både till Sverige och övriga Europa. Se till att bostaden uppfyller de vanliga kraven, så ökar du chansen att den behåller sitt värde och blir lättare att sälja vidare.

  3. Räkna på hela kostnaden och planera för resorna

    Juridiska avgifter och registrering kan uppgå till 10–15 % av köpeskillingen. Ofta krävs också en kontantinsats på runt 30 %. Ta även höjd för resekostnaderna! Det ska kännas rimligt även på lång sikt att resa mellan Sverige och ditt nya säsongsboende. Glöm inte heller att räkna på driftkostnader – de kan skilja sig från Sverige.

  4. Tänk på klimatriskerna

    Läs på om vilka effekter klimatförändringarna kan få där du tänkt köpa bostad. Leta information på kommunens hemsida eller prata med en lokal mäklare om du är osäker. I exempelvis Spanien kan torka och vattenbrist vara ett problem under delar av året.

  5. Vill du kunna hyra ut ditt boende?

    På många semesterorter är säsongen lång, vilket gör det möjligt att hyra ut bostaden när du inte vistas där. Under de senaste åren har hyresnivåerna stigit, vilket förbättrar möjligheten att täcka kostnaderna för bostadsköpet. Undersök reglerna för uthyrning innan du slår till – både i bostadsområdet, staden och regionen.

  6. Val av mäklare

    I många länder har säljaren och köparen varsin mäklare. Det är klokt att anlita en mäklare som är på din sida, gärna någon som kan svenska och har koll på både svenska och lokala förhållanden.

  7. Ha koll på reglerna och skriv tydliga avtal

    Hur ser äganderätten ut? Får du som utlänning köpa bostad? Det varierar mycket mellan länder – så börja med att ta reda på vad som gäller där du vill köpa. Se till att kontraktet är på ett språk du förstår. Allra helst – låt någon översätta det åt dig innan du skriver under något.

Icons/70px/Quotation-mark-70
En semesterbostad utomlands är ofta mer lättskött än ett fritidshus i Sverige, som kräver kontinuerligt underhåll, till exempel gräsklippning och målning. Med en lägenhet i solen blir det enklare att släppa alla måsten och fokusera på att vara ledig.
Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Vilka länder är mest populära?

Vilka platser ska man egentligen satsa på? Redan dyra städer kan vara ett säkert kort. Men det kan vara värt att kika på platser med lägre priser, som börjar växa i popularitet.

Platser med höga kvadratmeterpriser:

  • Mallorca, Spanien
  • Nice, Frankrike
  • Algarve, Portugal

Platser med låga kvadratmeterpriser:

  • Sardinien, Italien
  • Amalfikusten, Italien
  • Kreta, Grekland

Platser som växer i popularitet

Albanien
Med sitt klara turkosa vatten, orörda kustlinjer och ett mer förmånligt prisläge än grannländerna Kroatien och Montenegro, väcker Albanien allt större intresse. Städer som Saranda och Vlorë erbjuder attraktiva bostadspriser och en smidig kombination av naturskön omgivning och pulserande stadsliv.

Maresmekusten
Endast en kort bilfärd från Barcelonas myllrande stadsliv ligger Maresmekusten – en idyll som kombinerar storstadens närhet med ett lugnare tempo. Området bjuder på charmiga byar, vidsträckta sandstränder och vinodlingar som klättrar uppför bergssidorna – och ett mer överkomligt pris än i närliggande Barcelona.

Alperna
Alperna erbjuder mycket mer än skidåkning. När snön smälter blir området en dröm för vandrare och naturälskare. I Schweiz, Österrike och norra Italien väntar svala sommardagar, blomstrande ängar och pittoreska bergsbyar.

Kan man få bolån för bostad utomlands?

Att köpa bostad utomlands är spännande – men att få bolån för det är inte alltid lika enkelt. Svenska banker brukar inte bevilja bolån för köp i andra länder, eftersom bostaden inte kan fungera som säkerhet på samma sätt som i Sverige.

Här är några vanliga alternativ:

  • Belåna din bostad i Sverige
    Om du äger en bostad i Sverige kan du ansöka om att utöka ditt bolån här hemma och använda pengarna till köpet utomlands.
  • Spara ihop en kontantinsats
    Vissa väljer att köpa kontant. Det kräver förstås en större sparbuffert – men ger också mer frihet.
  • Ta lån i det land du köper i
    Det går ibland att få bolån i landet där bostaden ligger. Tänk då på att regler, räntor och villkor kan skilja sig mycket från vad vi är vana vid i Sverige.
  • Samarbeta med svensk mäklare med lokalkännedom
    De kan ofta hjälpa till att hitta trygga finansieringslösningar eller banker med erfarenhet av svenska köpare.

Många långivare – både i Sverige och utomlands – tittar på din framtida inkomst. Som pensionär kan det därför vara svårare att få lån. Men det beror helt på dina ekonomiska förutsättningar och vilken lösning du söker.

Tips till dig som är pensionär:

  • Visa att du har stabila inkomster från pension eller annat sparande.
  • Har du låga levnadskostnader och en bostad utan lån i Sverige? Det kan stärka din låneansökan.
  • Överväg att köpa en mindre bostad kontant – och se den som en långsiktig trygghet.

Försäkring och skydd när du äger bostad utomlands

Det är viktigt att du skaffar en försäkring för ditt hus eller lägenhet i det land där bostaden finns. Beroende på om du ska använda bostaden till fritidshus eller permanent boende, finns det några aspekter att ta hänsyn till. Om du kommer att använda bostaden som fritidshus, är det viktigt att du har en reseförsäkring i Sverige som gäller under hela vistelsen. Reseförsäkringen kan exempelvis hjälpa dig om du blir akut sjuk eller råka ut för en olycka när du vistas utomlands.

Om du istället planerar att bosätta dig utomlands permanent kan det vara läge att se över de försäkringar som gäller för dig som person i det land där du vistas, exempelvis olycksfalls- och sjukförsäkring och hemförsäkring.

Kom ihåg att försäkringsregler och olika krav på försäkring kan variera mellan olika länder.