Du får skatteåterbäring om du har betalat in mer skatt än vad du faktiskt är skyldig under året. Det kan bero på avdrag, ränteutgifter eller att din arbetsgivare dragit för mycket skatt. Skatteverket gör en automatisk beräkning när din deklaration granskas, och om du har pengar att få tillbaka betalas de ut till ditt angivna konto.
5 tips – använd din skatteåterbäring smart
Har du fått tillbaka pengar på skatten? Grattis! Skatteåterbäringen kan ge din ekonomi en skjuts. Här är några sätt att tänka kring din återbäring för att få ut det mesta av den.

– Det viktigaste är att först se till att du har en stabil buffert för oförutsedda utgifter. Har du redan en trygg grund kan du i stället använda skatteåterbäringen för att stärka ditt långsiktiga sparande. När det är på plats – unna dig gärna något som ger glädje för dig eller din familj, säger vår privatekonom Stefan Westerberg.
Så maxar du skatteåterbäringen
-
Bygg upp din buffert
Oförutsedda utgifter kan dyka upp när som helst. Att ha en ekonomisk buffert ger trygghet och minskar stressen vid oväntade utgifter, som en trasig bil eller diskmaskin. En bra riktlinje är att ha minst två månadslöner i sin buffert.
-
Betala av skulder
Har du lån eller kreditkortsskulder med hög ränta? Då kan det vara klokt att använda din skatteåterbäring till att betala av en del av dem. Att minska dina skulder innebär lägre räntekostnader och en bättre ekonomi på sikt.
-
Stärk ditt långsiktiga sparande
Om du redan har en buffert på plats kan du använda din återbäring för att ge ditt långsiktiga sparande en extra skjuts, förslagsvis på ett investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring. Kicka även i gång ett månadssparande – det enklaste tricket för att sparandet ska bli av.
-
Boosta din pension
Fundera på om du vill låta en del av skatteåterbäringen glida in på sparandet till ditt framtida jag – alltså ditt liv som pensionär. Här får du tips om hur du kan tänka kring ditt pensionssparande.
-
Unna dig något
Det är också viktigt att få njuta av livet. Kanske en weekendresa eller en fin middag, om ekonomin tillåter det. Vad får dig att må bra? Genom att avsätta en del av återbäringen till något du tycker om kan du hitta en bra balans mellan sparande och välmående.
Svenskarna sparar skattepengarna 2025
Svenskarnas skatteåterbäring väntas uppgå till betydande summor i år, framför allt som en följd av förra årets höga räntekostnader. En ny undersökning av Länsförsäkringar visar att över 40 procent tänker i första hand spara skattepengarna.
När får man skatteåterbäring?
Se alla viktiga datum för deklaration och skatteåterbäring 2025
-
3-7 mars
Under den här perioden finns din deklaration tillgänglig på Mina Sidor på Skatteverket.se. Du som har digital brevlåda har också fått deklarationen där.
-
18 mars
Nu kan du deklarera i Skatteverkets e-tjänst och app.
-
2 april
Godkänn din deklaration digitalt senast idag, utan ändringar eller tillägg, för att få skatteåterbäringen i april.
-
8-11 april
Nu kommer första svängen av skatteåterbäring för dig som godkände din deklaration utan ändringar senast den 2 april.
-
15 april
Du som inte har digital brevlåda får idag din deklaration med posten.
-
2 maj
Sista dagen att deklarera.
-
3-5 juni
Andra svängen med skatteåterbäring för dig som deklarerade den 2 maj och inte fick skattepengarna redan i april.
Deklarera via digital brevlåda – få återbäringen i april
Genom en digital brevlåda, till exempel Kivra, får du din deklaration digitalt istället för papper. Du får den också skickad till dig tidigare.
För att få skattepengarna redan i april behöver du ha en digital brevlåda. Om du inte redan har en, se till att skaffa en digital brevlåda senast 2 mars.
Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.
Stefan Westerberg – Privatekonom
Stefan är Länsförsäkringars privatekonom och inriktar sig på frågor som rör bostadsmarknaden, sparande, pension, familjeekonomi och försäkring.