Köpa eller leasa - vad är egentligen bäst?

Dags att skaffa bil? Kul! Som du säkert redan vet finns det olika sätt att finanseria bilköpet, antingen kontant med lite hjälp av ett billån, eller via privatleasing. För att göra det lättare för dig att välja har vi ställt de två olika möjligheterna mot varandra.

Pojke framför bil.

Oavsett hur du väljer att finansiera ditt bilköp behöver du först och främst göra din research: vilken bil vill du ha? Tänk igenom noga vad som passar dig och dina önskemål. Är du ute efter en enkel bil att ratta i city eller en som klarar hårdare terräng? Vill du ha en helt vanlig pendlarbil eller använder du den i jobbet? Ja, du fattar! När du väl har bestämt dig är det dags att kika på de olika alternativen till finansiering.

Skaffa bil genom privatleasing

Att privatleasa bil blir mer och mer vanligt och nu erbjuder de flesta återförsäljare ett brett utbud av bilmodeller. För att sammanfatta privatleasing väldigt kort kan man säga att du hyr en bil, vanligtvis under en treårsperiod, betalar en fast månadsavgift och lämnar sedan tillbaka bilen till återförsäljaren när avtalsperioden löpt ut. Smidigt, men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på inför, under och efter.

3 bra saker med billeasing

  1. Du slipper en saftig kontantinsats!

    Det kanske mest fördelaktiga med privatleasing är att du inte behöver tömma spargrisen för att ha råd med en fin och ny bil. Det krävs alltså inte någon kontantinsats eller billån för den här typen av ”ägande”. Många tycker att det är stor fördel.

  2. En och samma faktura

    I ditt leasingavtal ingår ofta försäkring och service i månadsavgiften. Det betyder att du har en och samma månadskostnad på en och samma faktura. Hur stor eller liten den utgiften blir, beror så klart på val av bilmodell, olika tillägg och bekvämligheter. Men du kan känna dig trygg i att du inte får några överraskande utgifter.

  3. Ingen värdeminskning och ingen framtida försäljning

    Köper du en sprillans ny bil börjar värdeminskningen redan samma dag du rullar ut från återförsäljaren. Att gå plus när man säljer en bil är väldigt sällsynt. Det gäller framförallt om du köpt bilen ny från fabriken. Genom privatleasing är du förskonad från nervösa tankar som kan dyka upp kring en framtida försäljning.

3 mindre bra saker med privatleasing

  1. Vad innebär egentligen normalt slitage?

    I de flesta leasingavtalen ingår så kallat ”normalt slitage”. Men det är en fin gräns mellan vad som klassas som normalt slitage och inte. Det kan vara en oro när du väl ska lämna tillbaka bilen med risk för extra kostnader.

  2. Åhnej, du har kört lite för långt..

    Redan vid avtalsskrivning behöver du ange hur långt du kommer att köra med bilen/år och det behöver du hålla dig inom. Råkar du köra för långt och utöver det överenskomna miltalet kan det bli dyrt. Det kanske hämmar dig till att använda bilen på det sätt som du egentligen vill.

  3. Mycket kan hända på 3 år

    Det allra vanligaste är att ett leasingavtal stäcker sig över en treårsperiod, det är en ganska lång tid. Fundera över din situation idag och om den kommer vara liknande under dessa år. Att bryta sig ur ett leasingavtal är möjligt, men det är krångligt och dyrt.

Tips – tänk på det här innan du skriver avtal!

Det finns många fördelar med en leasingbil, de bästa tipsen du kan få är att vara påläst, ställa frågor inför avtalsskrivning, och som alltid: läs det finstilta!

Så påverkas månadskostnaden

Månadskostnaden för en leasingbil varierar men vad är det egentligen som påverkar?

  • Val av körsträcka – ju högre miltal desto dyrare i månaden
  • Avtalets längd
  • Eventuella tillval i form av utrustning – till exempel automat, backkamera, rattvärme, display
  • Serviceavtalets innehåll och bilförsäkring

 

Välj oss att försäkra din leasingbil

Hos de flesta återförsäljarna ingår det en försäkring i ditt avtal eftersom det ofta finns ett samarbete tillsammans med ett försäkringsbolag. Men du har alltid möjligheten att välja att försäkra din leasingbil hos oss på Länsförsäkringar istället! Det är inget som brukar framgå, men du ska veta att möjligheten finns. Prata med din återförsäljare innan det är dags att skriva på avtal.

Checklista inför avtalsskrivning – bra att veta

Innan du skriver på ett avtal kan det vara bra att tänka på några saker. Till exempel vilka rättigheter och skyldigheter du har. De flesta tvister uppstår i samband med att bilen återlämnas till återförsäljaren.

Bra frågor att ställa innan du tecknar avtal:

  • Får bilen köras utomlands?
  • Vad händer om bilen utsätts för skada?
  • Vem ansvarar för fel på bilen?
  • Var går gränsen mellan skada och vanligt normalt slitage? Hos vissa leasingfirmor finns tydliga bilder och beskrivningar som illustrerar detta. Gå igenom noga.
  • Kan avtalet sägas upp innan avtalsperiodens slut?
  • Får fler än jag som står på avtalet köra bilen?

Köp bilen själv – casha och låna

För att det ska bli så rättvist som möjligt så kommer jämförelsen att stå mot en nyare bil. I grund och botten behöver du göra samma typ av förarbete för att komma fram till vilken bil som matchar dina behov bäst.

När du väl knäckt den nöten är det dags att börja scanna av internet. Om du behöver bra tips och trix så finns här en bra artikel som guidar dig genom hela processen.

Något som också är bra att tänka på i första hand är att räkna ut hur mycket du kan lägga själv på bilen, eget kapital, kanske har du sparade pengar och kan betala hela bilen kontant? Eller så tar du lite hjälp av ett billån.

Fördelar med att köpa bilen själv

  • Fria mil – du får köra precis hur mycket du vill och när du vill
  • Slit den med hälsan – din bil, dina bekymmer
  • Ingen mellanpart – du är enda ägaren och slipper oroa dig för avtal och återförsäljare
  • Större flexibilitet – du kan sälja bilen när du vill och du behöver heller inte tänka på vad som skrivits i ett kontrakt
  • Påverka kostnaden – du kan vid köp av bil förhandla om priset och på så sätt få ner kostnaden, även kolla med ditt försäkringsbolag om du kan få en bra deal om du samlar allt på samma ställe

Nackdelar med att köpa bilen själv

  • Kräver kontantinsats – kanske måste du tömma spargrisen för att ha råd med en stor kontantinsats
  • Osäker månadskostnad – försäkringar, service och andra typer av underhåll är något du själv ansvarar för vilket ger en viss osäkerhet kring kostnaden
  • Värdeminskning – vid en framtida försäljning får du räkna med förlust
  • Billån – kanske krävs ett billån för att kunna finansiera hela köpet och då tillkommer också ränta
  • Större ansvar – din bil ditt ansvar

Går det att säga att det ena alternativet är bättre än det andra?

Vilket alternativ som är bäst för dig kommer i slutändan bero på dina förutsättningar och behov. Vissa föredrar den flexibilitet som kommer med ett privat bilägande, medan andra föredrar enkelheten med privatleasing. Det viktigaste är att tänka igenom ditt beslut noggrant och vara påläst. Lycka till!

Psst..

Till dig som är intresserad av tjänstebil

Vill du veta mer om hur det funkar med tjänstebil, vad skillnaden är mot en förmånsbil och andra bra fördelar? 

Ta del av hela guiden och lär dig mer

Detta gäller för elsparkcykel i trafiken

Köp begagnat med koll

Begagnad bil på lut? Här är en handfull smarta saker att tänka på inför köpet.

Se tipsen

Tjej kör bil.

En guide till livet bakom ratten

Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.

Konsten att äga bil

Pappa spänner fast barn i baksätet, foto.