Del 1: Jämställdhetssäkra er ekonomi

För att man ska kunna bygga ett frihetskapital så behöver man ha rätt förutsättningar. Om man lever i en parrelation så kan det vara bra att prata igenom hur jämställd den gemensamma ekonomin är. Ofta finns det ojämlikheter som påverkar den egna ekonomin på sikt.

Sidan innehåller:

  • Dela upp kostnader
  • Deltidsarbete påverkar din pension
  • Föräldraledighet och vab

Fördelning av kostnader

Det finns förmodligen lika många sätt fördela kostnader i en relation som det finns människor i det här landet. Det är dock många som tycker det kan vara krångligt att prata pengar med sin partner. Då kan det vara skönt att ha med sig lite tips på hur man kan fördela kostnaderna.

Om ni tjänar lika mycket

Om du och din partner tjänar ungefär lika mycket kan ni dela på de gemensamma kostnaderna rakt av. Försök fördela inköpen av förbrukningsvaror och kapitalvaror så lika som möjligt. Om den ena partnern står för inköp av mat och löpande räkningar och den andre för bil och båt kan det bli väldigt orättvis bodelning vid en separation. Bilen och båten tillfaller den som köpt dem medan förbrukningsvarorna är förbrukade och inget värt.

Om ni tjänar olika mycket

Om ni tjänar olika mycket i ert hushåll kan det vara bra att diskutera hur ni fördelar kostnaderna. Exempel: Du tjänar 30 000 kr i månaden och din partner tjänar 40 000 kr i månanden. Er gemensamma hushållsinkomst är 70 000 kr i månaden, där du står för 43 % av intäkterna (30'/70') och din partner för 57 %. Alla gemensamma kostnader betalar du då 43 % av, medan din partner betalar 57 %.

Egna och gemensamma konton

För att lösa vardagsekonomin på ett smidigt sätt kan exempelvis var och en ha sitt eget lönekonto och sedan öppna ett gemensamt konto dit ett belopp går automatiskt varje månad från bådas lönekonton. Den summan ska sedan täcka utgifter såsom mat, elräkning, tidning, telefon och andra inköp som görs för gemensamt bruk. Koppla sedan varsitt kort till kontot som kan användas vid inköp.

Deltidsarbete påverkar din pension

För att få familjepusslet att gå ihop är det många som väljer att gå ner i arbetstid under åren då barnen är små. Än idag är det främst kvinnor som tar den uppgiften, något vi kallar för deltidsfällan. Det är viktigt att förstå hur mycket det påverkar framtiden ekonomiskt, och hur ens partner kan hjälpa till att kompensera för det.

Föräldraledighet och vab

Trots att vi till stor del är ett av världens mest jämställda länder, så är vi i Sverige fortfarande inte helt jämställda när det kommer till att ta hand om våra barn. Kvinnor är fortfarande de som är hemma längst med barnen och de som vabbar mest. Detta får långsiktiga konsekvenser för kvinnors ekonomi och makt.

Hur påverkas ekonomin av att vara föräldraledig?

När du tar ut föräldraledigt kan inkomsten och din pension påverkas. Om du har haft en inkomst så består föräldrapenningen av knappt 80 % av din lön, eller max 1 006 kr per dag. Det beror dock på hur många dagar du väljer att ta ut föräldrapenning för. Totalt har man 480 dagar att ta ut per barn. De dagarna delar man på om man är två föräldrar. Man får 195 dagar var med hög ersättning och 45 dagar var med låg ersättning. 90 dagar per förälder är låsta och kan inte föras över till den andre föräldern.

Beräkna hur er ekonomi kommer att se ut under föräldraledigheten med hjälp av Föräldrakollen hos Försäkringskassan.

Pensionen påverkas olika beroende på inkomst och avtal

Den allmänna pensionen fortsätter du att tjäna in till under föräldraledigheten eftersom den är pensionsgrundande. De flesta arbetsgivare med kollektivavtal fortsätter att betala in tjänstepension även när du är föräldraledig, men glöm inte att kontrollera om det görs på din arbetsplats. I vissa fall måste du ansöka om det.

Störst påverkan på pensionen får du om du tar hela föräldraledigheten själv och sen arbetar deltid under flera år. Att jobba inom stat, kommun eller region innebär ofta en säkerhet för din pension genom de kollektivavtal som finns för att skydda föräldralediga. Har du dessutom låg lön påverkas pensionen ännu mindre. Att ha hög lön och jobba privat ger störst påverkan på pensionen om du är föräldraledig.

Läs mer om hur småbarnsåren påverkar din pension hos Pensionsmyndigheten.se.

Hur mycket kostar det att vabba?

Försäkringskassan har ett bra verktyg som räknar ut hur mycket det kostar för dig att vabba. Spana in Kassakollen.

Stöd från arbetsgivare

Om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats har du rätt till så kallad föräldralön. Då fyller arbetsgivaren ut din föräldrapenning med 10 % extra av din lön.

Vissa arbetsgivare vill ge extra uppmuntran till sina anställda att båda föräldrarna ska ta ut lika mycket föräldraledighet, och kan därför erbjuda en bonus till de som gör det.