Så funkar uppskov med vinstskatten
Har du gått med vinst när du sålt din bostad? Härligt, men glöm inte att du kan ansöka om uppskov för att slippa betala vinstskatten som just nu ligger på 22 procent.
Om du går med vinst när du säljer din bostad behöver du betala en skatt på vinsten, även kallat reavinstskatt. Du kan skjuta upp hela skatten, eller en del av den, genom att ansöka om uppskov.
Om du väljer att skjuta upp vinstskatten kan du använda pengarna till annat - en kontantinsats på en ny bostad till exempel. På så sätt behöver du inte låna lika mycket pengar av banken.
Tidigare var man tvungen att betala en ränta på uppskovet till staten, men den togs bort den 1 januari 2021. Det kostar ingenting att skjuta upp betalningen om du har sålt en bostad som du deklarerar för under 2022, eller senare.
Du ansöker om uppskov hos Skatteverket i samband med din deklaration året efter att du har sålt bostaden. Om ansökan blir beviljad kan du alltså vänta med att betala din vinstskatt. Om du har sålt en bostadsrätt har bostadsrättsföreningen lämnat in en kontrolluppgift till Skatteverket. Den informationen finns sedan i din deklaration och utifrån den kan du räkna ut din vinst, som du redovisar i blanketten K6 och skickar med deklarationen. Om du har sålt en villa finns inga uppgifter om det förtryckt i deklarationen, utan du räknar själv ut din vinst och redovisar i en blankett, K5.
- Du måste ha en vinst på minst 50 000 kronor.
- Bostaden som du har sålt ska vara en permanent bostad där du är folkbokförd.
- Den nya bostaden får du köpa tidigast året innan och senast året efter att du har sålt din gamla bostad.
- Både bostaden du säljer och den du köper ska finnas i Sverige eller EES-området.
- Du ska flytta in i din nya bostad senast 2 maj året efter att du har sålt din gamla.
Du kan skjuta upp skatten så länge du uppfyller kraven för att få göra uppskov. Men uppskovet innebär att du har en skatteskuld som måste betalas någon gång, till exempel om du säljer bostaden och flyttar till en hyresrätt eller av dina arvingar när du går bort.
Du som har gjort en bostadsaffär de senaste åren, betalat in skatten men ångrar dig, behöver inte misströsta. Det går nämligen att ångra sin deklaration sex år bakåt i tiden, det vill säga om bostadsaffären gjordes 2016 eller senare.
Använd en räknesnurra på Skatteverkets inloggade sidor för att se om det skulle vara fördelaktigt för din privatekonomi.
Att ta tillbaka en skatteinbetalning innebär att du behöver betala uppskovsräntan i efterhand och det kan påverka andra avdrag som du gjort som rut- och rotavdrag.
Tips för din deklaration
Vi tipsar om smarta avdrag du kan göra för att minska din restskatt eller öka din skatteåterbäring.