Bostadsmarknaden 2025 – prognosen enligt experterna
I takt med att räntorna fortsätter sjunka och inflationen stabiliseras ser vi en ljusning på bostadsmarknaden 2025. Våra experter förväntar sig att bostadspriserna kommer öka med cirka sex procent under året. Ta del av deras prognoser för bostadsmarknaden, bostadspriser och bolåneräntor för 2025.
– Inflationen har stabiliserats runt Riksbankens mål på två procent och är inte längre ett problem. Vi förväntar oss därför att Riksbanken ytterligare sänker styrräntan i början av nästa år, och landar kring 1,5 procent försommaren 2025. Det kommer bidra till lägre rörliga bolåneräntor, med viss eftersläpning. Vi räknar med att de rörliga bolåneräntorna i genomsnitt landar runt tre procent mot sommaren 2025. Bolåneräntor med längre löptider har redan gått ner och anpassats till de på sikt lägre räntenivåerna, säger Stefan Westerberg, Länsförsäkringars privatekonom.
– I början av 2025 väntas ekonomin ta fart. Bättre ekonomiska tider tillsammans med ökad optimism på bostadsmarknaden kan bidra till att fler gör slag i sak och flyttar till ett nytt boende. Det finns sannolikt ett stort uppdämt behov att byta bostad efter en tid där bostadsmarknaden stått still, säger Stefan Westerberg.
– Svenskarna ser ljust på bostadsmarknaden och Länsförsäkringars prognos är att bostadspriserna ökar med ungefär sex procent under 2025. De positiva tongångarna hänger ihop med lägre bolåneräntor, skattesänkningar och positiva reallöneökningar 2025. Det bidrar till mer pengar i plånboken som ger stöd åt bostadsköp på högre prisnivåer, säger Stefan Westerberg.
Så tror svenskarna om bostadsmarknaden 2025
– Bankerna vill fortfarande att kunder säljer sin befintliga bostad innan de köper en ny, vilket har hållit antalet bostäder till salu på rekordnivåer och dämpat prisuppgången något. Med andra ord kommer vi inte se något prisrally, men de sjunkande räntorna i kombination med ökande reallöner kommer att ge bostadspriserna en liten skjuts uppåt, säger Marcus.
– Ta tid på dig för att hitta rätt. Just nu finns det många bostadsobjekt att välja på, utbudet är stort. Men titta inte bara på Hemnet. I dag finns cirka 40 procent av alla bostadsobjekt på mäklarnas egna hemsidor, där de många gånger ligger som kommande försäljning. Det innebär ofta att säljaren inte har lika bråttom att sälja men kan samtidigt tänka sig att göra det om rätt köpare och bud dyker upp, menar Marcus. Även bostadssajten www.boneo.se är ett bra komplement, med ett stort utbud av kommande bostäder.
– Gå igenom din boendeekonomi. Det är viktigt att du landar i rätt prisklass så att du klarar av de löpande utgifterna samt har extra utrymme för oväntade utgifter. Det ska finnas marginaler kvar. Kolla också igenom andra indirekta kostnadsposter. Ska du exempelvis köpa en bostadsrätt så var noga med att gå igenom bostadsrättsföreningens ekonomi – belåning, räntor och renoveringsbehov, kompletterar Stefan.
– Den eviga frågan; Köpa eller sälja först? Vår enade rekommendation är att sälja först. Då vet du hur mycket du har att röra dig med. Men försök också att hålla ihop sälj och köp i tid, så att du håller dig på samma ”marknad” och därmed minskar risken för att priserna går upp efter att du sålt, säger Stefan.
Marcus fortsätter: – Be en mäklare om hjälp att göra en värdering först, så du vet vad du kan förvänta dig och kan sätta en budget. Du ska vara medveten om att det finns mycket för köparna att välja på och att priserna är fortfarande lägre än tidigare toppnivåer. Så även om du inte kan sälja för det pris du önskar så innebär det ju även att ditt nästa boende kan vara ”billigare” och ligga på en lägre prisnivå. Särskilt om du vill byta upp dig prismässigt från lägenhet till hus. Om du bestämmer dig för att köpa en ny bostad först kan ett bra råd vara att diskutera med säljaren om det går att villkora köpet med att du får din nuvarande bostad såld till ett pris du kan känna dig trygg med.
Stefans fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad
- Försök sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt. Då har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse. Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny.
- Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur eventuellt stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.
- Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.
- Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.
– Generellt sett känner köpare sig mer trygga nu än förra året. Det är lättare att räkna på boendekostnader, tack vare räntesänkningarna och att elpriserna har sjunkit och stabiliserat sig. Så vi ser en mindre osäkerhet bland köpare. Samtidigt finns osäkerhetsfaktorer som den geopolitiska oron och ränteutvecklingen i euroområdet och valet av Donald Trump som USA:s president, vilket skulle kunna sätta käppar i hjulet för svenskarnas flyttvilja, säger Marcus.
– Hushållen har en positiv syn på bostadsmarknaden och osäkerheten kring inflation och räntor har minskat, och med allt lägre räntor har köpare och säljare närmat sig varandra. Samtidigt finns det många osäkerhetsfaktorer att hålla reda på, som kan påverka både ränteläget och arbetsmarknaden, som i sin tur har slagsida mot bostadsmarknaden. Därför är det klokt att tänka rationellt och långsiktigt när man köper bostad som är den största affär man gör i livet, menar Stefan.
– Vi har en bostadsbrist i Sverige och nybyggnation av småhus och villor har inte varit prioriterat. Det gör att efterfrågan på dessa bostadstyper är stor, särskilt när energipriserna faller tillbaka och vi har den här större gruppen som är i skedet av att bilda familj, säger Marcus.
– De som söker bostadsrätt tittar extra noggrant på föreningens ekonomi eftersom höjda räntekostnader kan innebära avgiftshöjningar. Köparen vill ha ett boende som är hållbart både vad gäller ekonomi och miljö. När det gäller marknaden för fritidshus har priserna sjunkit på många håll vilket innebär att den som är på jakt efter säsongsboende har goda möjligheter att göra en bra affär framöver, även om vi nu ser att den marknaden är på väg att vända, avslutar Marcus.
– Mest sannolikt fortsätter bostadspriserna att stiga under 2026, som effekt av att räntorna faller tillbaka och svensk ekonomi återhämtar sig. Hushållens köpkraft väntas öka nästa år då löneökningarna antas bli högre än inflationen, vilket borde stödja en allmän prisuppgång, avslutar LFs privatekonom Stefan Westerberg och LFFs vd Marcus Svanberg.
Så såg bostadsmarknaden ut 2024
Bolåneräntorna var högre i början av 2024. Bland annat låg de rörliga bolåneräntorna nära fem procent. Under sommaren började dock räntorna sjunka i takt med att Riksbanken började sänka styrräntan när inflationen närmade sig målet på två procent. Även bolåneräntor med längre löptider började röra sig nedåt under året.
Bostadspriserna började stabiliseras under 2024, vilket våra experter förutspådde. Utbudet av bostäder till salu var stort och många försäljningar tog lång tid. Samtidigt fanns ett uppdämt behov av att byta bostad, och nästan hälften av svenskarna trodde på stigande bostadspriser under 2024.
Kort om Marcus Svanberg
Marcus har de senaste sju åren varit vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Hans målbild är att svenskar ska ha möjlighet att byta bostad efter behov, på en långsiktigt hållbar bostadsmarknad.
Kort om Stefan Westerberg
Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar och arbetar med frågor kring bostadsmarknaden, sparande, pension, familjeekonomi och försäkring. Han följer och analyserar händelser som påverkar privatekonomin ur individens perspektiv och ger råd om hur man skapar ekonomisk trygghet för sig själv och sin familj.