Äger man ett bra bolag som handlas till låg värdering brukar marknaden till slut även värdera upp aktien förutsatt att aktien är undervärderad. Detta kan ibland ta längre tid än du tänkte från början men den tålmodige brukar belönas till slut. För övervärderade bolag gäller detsamma men omvänt. Om aktien handlas på för hög värdering i jämförelse med bolagets prestationer brukar investerare kunna sälja av aktien för att säkra hem sina vinster.
Lär dig mer om värdepapper
För att du ska känna dig hemma bland aktier och värdepapper har vi samlat svar på en del frågor och förklaringar till några svåra begrepp.
När du har blivit bankkund hos oss kan du öppna en depå eller ISK för att kunna handla med aktier. Du kan handla aktier via internetbanken och mobilappen. Det är enkelt att komma igång, allt du behöver är ett BankID eller en säkerhetsdosa.
Vad ska jag tänka på när jag handlar med aktier?
-
Risker
När du handlar med värdepapper är det viktigt att du förstår risken du tar genom att investera. För att lära dig mer om vilka risker du utsätts för i samband med en investering, kan du läsa på i våra villkor på sidan 6 där det finns beskrivet.
-
Sparhorisont
Utöver risk behöver du ha en tanke med ditt sparande. Kommer du inte behöva kapitalet du vill investera under de kommande åren, eller kommer du inom kort behöva ta ut ditt sparkapital för att köpa ny bostad?
-
Lär känna bolaget
Det är viktigt att veta vad man äger och varför man äger det. Bekanta dig med bolagets hemsida, läs igenom årsredovisningen, speciellt VD-ordet. Vad är bolagets mål? Vad vill bolaget uppnå framöver? Hur ser bolagets finansiella ställning ut? Hur agerar bolaget kring hållbarhet? Detta är exempel på saker du bör ta reda på och frågor du bör ställa dig innan du väljer att investera.
-
Håll dig uppdaterad
Uppdatera dig sedan kontinuerligt då saker kan förändras över tid. Följ bolagets tekniska utveckling, tillväxt, försäljning, orderingång, marknadsdata, regulatoriska förändringar och inte minst håll koll på deras konkurrenter. Lär dig känna igen varningssignaler. Var källkritisk och lär dig sortera bort onödigt brus i form av rykten eller missvisande information.
Känns aktier svårt kan det vara en bra början att investera i en fond. Då gör förvaltarna jobbet åt dig med att hitta de bästa bolagen, enligt dem.
Vill du ändå prova på att handla med aktier själv men känner att du kan för lite och är rädd att förlora det du investerar så kan du börja med att bevaka några bolag som du tycker verkar spännande och tror kan vara intressanta att äga. Läs på om bolagen och bevaka hur aktierna rör sig under en period. Efter din utvärdering, börja sedan med att investera för en mindre summa tills du känner dig bekväm med att investera större belopp. Det blir sällan bra när man har för bråttom med att tjäna mycket på kort tid då man oftast tar på sig alldeles för hög och stor risk.
När det är dags att köpa eller sälja beror bland annat på om det en kortsiktig eller långsiktig placering. Om du behöver pengarna i närtid eller om du bara vill allokera om då du hittat ett annat spännande bolag att investera i. På frågan om det är köpläge får du fråga dig själv om du vill äga bolaget. Vill du vara med på bolagets resa och ta del av bolagets aktieutveckling?
Det är en konst att köpa på botten och att sälja på toppen vilket gör att det mer är en fråga till dig om du är införstådd med riskerna vid en investering och om du kan bära risken om aktieutvecklingen inte går som du tänkt från början. För att du inte ska fatta förhastade beslut och sälja bort dig i turbulenta perioder så är det av vikt att du känner ditt bolag och vet vad du investerat i.
En anledning till att sälja är när man antingen är nöjd eller missnöjd med sin investering, alternativt när man vill allokera om eller bara vill hålla sig likvid ett tag av någon anledning. Att vara likvid är också att hålla en position. Om man inte tror pengarna jobbar bättre i en placering så kan det vara klokt att hålla sig likvid.
Ibland blir det tokigt och en felinvestering kan hända även den bäste. Utvärdera om det är en eventuell felinvestering och fundera om det är bättre att sälja till förmån att investera i något annat. En förlust måste inte komma tillbaka i just den felaktiga placeringen utan kan ibland jobbas tillbaka snabbare och bättre genom att placeras om i ett annat bolag.
Det finns inga rätt eller fel, ingen manual och inget facit. För att investera och agera rationellt så är det bra att känna sig själv. Hur hanterar du stress? Klarar du av att läsa och tolka en plötslig, påverkande händelse? Kan det röra sig om ett missförstånd och vara ett fantastiskt köpläge eller är det en stark säljsignal? Kan du hantera ett plötsligt ras på -70 % en morgon vid handelns öppning? Hur agerar du i en sådan situation? Mycket handlar om psykologi, att kunna behålla ett inre lugn vid större rörelser. Vi vill därmed påminna om vikten av att läsa på om bolagen för att lättare kunna identifiera när det faktiskt är köp- eller säljläge. Det mesta handlar i grund och botten om bolagets värdering. Vad är bolaget värt och vad är du villig att betala för det? Det är bra att ha förståelse för marknaden och viktigast av allt för bolagen du äger.
Det går sällan snabbt att bygga en förmögenhet, men det kan gå ganska snabbt att förlora den. Det är klokt att spara långsiktigt och att vara tålmodig när du investerar. Långsiktigt ägande brukar löna sig över tid men det passar inte alla och många väljer istället att äga bolag kortsiktigt.
Handlar du på kort sikt finns en risk att du kommer urholka ditt kapital, då du kanske väljer att handla på en rörelse snarare än att läsa på om bolagen. Då är det viktigt att bevaka aktien mer noggrant och kapa en förlust tidigt så den inte växer sig för stor. Ibland kan man vara kortsiktig ägare av ett bolag, antingen på grund av att det händer en plötslig förändring i bolaget som gör att du inte vill investera i det bolaget längre. Det kan även ske en förändring för dig rent ekonomiskt där du behöver ditt kapital till annat.
Aktiekursen går inte alltid i linje med hur bolaget faktiskt presterar. Det är vanligt att det uppstår skillnader mellan två värden, så kallade divergenser, då aktiekursen inte speglar bolagets rätta värdering. Det ena värdet säger vad bolaget borde vara värt medan det andra värdet är det som köpare är villiga att betala för det. Man brukar då tala om undervärderat eller övervärderat. Det är viktigt att känna till värderingen för bolaget för att kunna syna dessa skillnader. Det underlättar för dig att kunna göra en god investering.
Undervärderat innebär att aktiekursen handlas för lågt i förhållande till var aktien borde handlas, medan en övervärderad aktie är ovanligt dyr jämfört med vad bolaget levererar.
När du bygger en portfölj behöver du fundera över hur långsiktig ägare du vill vara och vilken risk du är beredd att ta. Hur mycket är du beredd att förlora för att eventuellt kunna tjäna pengar? Du kan maximalt förlora 100 procent av din aktieinvestering men du kan tjäna flera tusen procent över tid.
Du minimerar risken genom att följa dina bolag noggrant och sprider riskerna genom att investera i flera bolag inom olika sektorer men samtidigt bör du inte investera i fler bolag än du kan ha koll på för då ökar du risken.
När du sätter ihop en långsiktig portfölj kan du tänka likt hur du skulle göra om du skulle sätta ihop ett fotbollslag. Du behöver ha bra och starka spelare på plan för att ha förutsättningarna att vinna en match på samma sätt som du behöver ha starka och bra bolag i en vinnande portfölj.
Nasdaq Stockholm, även känd som Stockholmsbörsen, består av Large Cap, Mid Cap, Small Cap och First North samt First North Premier. Utöver dessa finns bolag som är noterade på MTF (Multilateral Trading Facility) handelsplattformarna Spotlight och NGM som ofta kallas för ”smålistorna”. Vilken lista bolaget är noterat på baseras på och styrs av bolagets börsvärde.
Kraven på bolagen är högre för att vara noterade på Nasdaq Stockholm medan de är lägre på MTFerna. Högst risk finner du därav i bolag noterade på dessa smålistor hos NGM och Spotlight. Ofta är det även här du finner bolag som kanske inte tjänar pengar ännu, utan som går med förlust. Dessa bolag kallas ofta för ”förhoppningsbolag” eller ”krydda” just för att du ”kryddar” din portfölj genom att äga denna typ av bolag. Du får samtidigt fundera över hur mycket risk du är villig att ta, då denna typ av småbolag tenderar att svänga stort mellan varven. Vill du begränsa din risk så kan du hålla dig till Large Cap-, Mid Cap- och Small Cap-listorna.