Dags för däckbyte? Här är datum och lagar att ha koll på

När ska du byta till sommardäck? Och mellan vilka datum är det lag på att ha vinterdäck? Här är allt du behöver veta inför däckbytet, sommar som vinter.

Man byter däck på bil.

Det är en del som du behöver tänka på när du ska byta till vinter- och sommardäck – allt från vilka datum och lagar som gäller till vad som räknas som vinterväglag. Men vi hoppas att du får ännu bättre grepp om vad som gäller när du ska byta däck med den här guiden!

Så säger lagen om vinterdäck

Det finns en lag som bestämmer när du måste ta av och på vinterdäcken. Det du framför allt ska lägga på minnet är att mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.

Men vad räknas då som vinterväglag?

Det räknas som vinterväglag när det finns frost, is, snö eller snömodd på någon del av vägen eller vägrenen. Om det råder delade meningar är det i slutändan polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte på platsen.

Icons/70px/Quotation-mark-70
”Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag”

Alla viktiga datum för däckbyte

Det finns några fler datum du behöver komma ihåg, oavsett var du bor. Tänk på att övergången mellan sommar- och vinterväglag kan variera beroende på om du bor i norr eller söder.

1 oktober – 15 april

Under den här perioden får du köra med vinterdäck – både dubbdäck och odubbade däck är tillåtna. Resten året får du inte köra med dubbdäck, om det inte råder vinterväglag.

16 april – 30 september

Från 16 april till och med 30 september får du inte köra med dubbade vinterdäck – undantaget är om det är vinterväglag. Du får köra med odubbade vinterdäck, men det är farligt eftersom bromssträckan blir längre och väggreppet sämre än om du har sommardäck.

1 december – 31 mars

Från 1 december till och med 31 mars måste du enligt lag köra med vinterdäck, om det är vinterväglag.

Nya regler för dubbfria vinterdäck från 1 december 2024

Du har väl inte missat att det är skärpta krav för dubbfria vinterdäck från 1 december 2024? Kraven innebär att dubbfria däck till personbil och släpvagn måste ha symbolen ”alptopp/snöflinga”. Symbolen nämns ibland som 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake).

Läs mer på Transportstyrelsen.se

Symbolen Alptopp/Snöflinga

Gör som proffsen - däcktänk från våra experter

Vi bad två av våra sakkunniga inom trafiksäkerhet ge några personliga tips.

Anders Wallstenius, skadeförebyggare Stockholm

- Ett tips är att byta till vinterdäck i god tid så att däcken hinner gå in sig lite, eftersom de blir lite torra av att förvaras under sommaren. Vänta inte till sista stund, snön kommer lika plötsligt varje år.

- Om du förvarar dina däck på ett däckhotell, se till att du bokar hjulskifte i tid. Under en kort period vill alla få på sina vinterhjul och det är bättre att köra några mil extra på barmark än att få ta sig fram på första snön med sina sommarhjul.

Ewa Renkonen, skadeförebyggare Umeå

- Om du köper dina däck på nätet är ett tips att titta efter så att de verkligen är anpassade för nordiskt klimat. Det finns många däck som är märkta med snöflinga, men som inte är anpassade för nordiskt klimat utan är optimerade för att fungera bäst i mellaneuropa.

Välj rätt bilförsäkring också

Oavsett vad du har för däck på bilen gäller det förstås att ha koll bakom ratten – och rätt skydd om något händer. Visste du till exempel att en trafik- eller halvförsäkring inte ersätter skador på din egen bil?

Läs om våra bilförsäkringar och se ditt pris

Detta gäller för elsparkcykel i trafiken

Rätt tryck i däcken

För högt eller för lågt? Här är fördelarna med att hitta det perfekta lufttrycket för din bil.

Få koll på lufttryck och mönsterdjup

Kvinna kollar lufttryck på bil.

Ecodriving – klimatsnäll körstil

Slipa din förmåga att ratta bilen utan att slösa bränsle.

Hitta tekniken här

Tjejer i bil, foto.

En guide till livet bakom ratten

Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.

Konsten att äga bil

Pappa spänner fast barn i baksätet, foto.

Frågor och svar