Brandvarnare – att tänka på

En brandvarnare larmar vid rök så att du och familjen hinner sätta er i säkerhet om det börjar brinna. Framförallt är det på natten när man sover som brandvarnaren ger mest trygghet på grund av att man då själv har svårare att upptäcka en brand.

Testar brandvarnaren

Minst en brandvarnare

En bostad bör ha minst en brandvarnare. Har du flera våningsplan bör det finnas minst en på varje våning placerad på lämplig plats. Seriekopplade brandvarnare är väldigt bra i villor med flera våningar. Då larmar alla oavsett var i huset branden börjat. Det är allra viktigast att placera en brandvarnare intill sovrummet.

Fem enkla råd om brandvarnare

  • Montera brandvarnaren i taket.
  • Placera den minst en halv meter från närmaste vägg.
  • Testa brandvarnaren regelbundet, helst varje månad.
  • Byt eller kontrollera batteri varje år, om du inte har en med 10-årsbatteri.
  • Köp brandvarnare som är godkända och uppfyller svensk standard SIS EN 14604.

Så vet du att brandvarnaren funkar

Lika viktigt som det är att ha en brandvarnare, är det att byta batteri i den. Testa regelbundet att den fungerar genom att trycka på testknappen. Då ger brandvarnaren ifrån sig en signal som kvitto på att den fungerar. Testa gärna din brandvarnare inför advent då risken för bränder ökar. 

Om din brandvarnare piper utan anledning kan det bero på att batteriet behöver bytas eller att brandvarnaren är smutsig. En brandvarnare har en begränsad livslängd och bör bytas ut efter 8–10 år. 

Se vårt test av brandvarnare

Länsförsäkringars Forskningsfond har tillsammans med forskare från Lunds Universitet genomfört ett test av brandvarnare. 

Läs hela rapporten Provning av Brandvarnare 2021 här

 

Brandvarnarens dag 1/12 - så använder du den till något klokt

Rekommendationen är att testa din brandvarnare minst en gång om året. Varför inte göra det på Brandvarnarens dag den 1 december så blir det enkelt att komma ihåg? Ännu enklare blir det om du anmäler dig till den smarta sms-tjänsten Aktiv mot brand från bland annat Samhällsskydd och beredskap. Surfa in på sidan, lägg in ditt mobilnummer och få ett pling i luren när det är dags att testa!

Till sms-tjänsten

Rädda, varna, larma, släck

Varna och rädda dem som är i fara och lämna genast bostaden om branden är för stor för att du själv ska kunna göra något. Ring 112.