Så gör du om det blir strömavbrott
Elavbrott är vanliga och kan till exempel orsakas av extremväder som storm, åska, eller kraftigt snöfall. Så klarar du ett strömavbrott och detta ska du ha hemma.
Förutom att det är risk för strömavbrott vid oväder, så kan det till exempel också bli strömavbrott till följd av tekniska fel i ett ställverk eller effektbrist under framför allt kalla vinterdagar när det behövs mycket el. Just nu finns det dessutom viss risk för elbrist i Sverige till följd av det oroliga världsläget.
Därför gäller det att du vet hur du ska agera och förbereder dig för att klara situationen på bästa sätt, framför allt under vinterhalvåret.
- Stäng dörrar och fönster. Om du har stort hemma kan det vara en bra idé att använda ett begränsat antal rum.
- Se till att klä dig varmt.
- Undvik att öppna dörren till kylen och frysen i onödan. Om du håller frysen stängd håller den kylan i flera dygn. Om det är kallt ute så kan du förvara dina kylvaror där – se bara upp så att inte djur kan komma åt dem.
- Vid långvarigt strömavbrott kan det vara bra att fylla hinkar och dunkar med vatten.
- Stäng av disk- och tvättmaskin och vrid av vattnet så att rören inte fryser sönder.
- Stäng av element och vrid på dem ett i taget när elen är tillbaka.
- Vattendunkar
- Säkringar
- Tändstickor, stearin- och värmeljus
- Batterier och batteridriven radio
- Powerbank för mobil och surfplatta
- Ficklampa
- Fotogenlampa
- Ett stormkök, exempelvis Trianga
- Matkonserver och torrvaror
- Filtar
- Elverk
Ett elverk kan generera ström till viktiga produkter i ditt hem som till exempel belysning, värmefläkt, värmepump, kyl och frys.
När du använder elverket ska det vara placerad utomhus, skyddat från regn och snö. Elverket kräver kylning och avger både gaser och oljud ifrån sig så placeringen är viktig. Dra en förlängningskabel för utomhusbruk från elverket in i huset.
Kolla upp vad ditt elverk är avsett att användas för – kanske går det inte att använda det till alla apparater och uppvärmning samtidigt. Läs i bruksanvisningen till elverket hur mycket det klarar av.
För att få värme under ett strömavbrott kan det vara bra att elda i sin kamin, kakelugn eller öppna spis. Det är dock viktigt att inte elda för mycket på en och samma gång, elda inte heller mer än cirka 2 kg ved per timme med torr och ren ved i lämplig storlek. Elda säkert i din kamin
Det är både mysigt och värmande att tända levande ljus vid strömavbrott. Men lämna aldrig ett levande ljus utan uppsikt, använd ljusstakar som inte kan fatta eld och se till att ha minst 10 cm mellanrum mellan ljusen. Skydda dig mot bränder orsakade av levande ljus
Räddningsplikten innebär att du har en skyldighet att efter bästa förmåga, när försäkringsfall inträffat eller kan antas vara på väg att ske, agerar för att förhindra eller minska skada.
Om det sker en skada i ditt hem till följd av strömavbrott så ska du så fort som möjligt anmäla den till oss.