Undvik vanliga misstag i skidbacken

Lockar skidbackarna? Innan du spänner på dig skidorna och kastar dig ut i snön, är du säker på att du har tänkt på allt? För att skidsemestern ska bli precis så härlig som du drömmer om gäller det att tänka till en extra gång. Vet du hur du bäst tränar inför skidsemestern – och vad du ska göra om olyckan är framme? Med rätt förberedelser och rätt försäkringar kan du njuta av skidåkningen utan onödig oro.

Barn med slalomskidor i famnen.

Stärk kroppen

Skidåkning är en utmaning för kroppen. Det är inte ovanligt att vi blir mer aktiva under skidsemestern än vad vi är till vardags, och det kan leda till skador – särskilt på knän och axlar. Nästan hälften av alla olyckor i skidbacken drabbar knäna.

– Knäna utsätts för rörelser och vridningar som de inte är vana vid. Men med rätt träning kan du stärka både muskler och leder och minska risken för skador innan du ger dig ut i backen, säger Amir Pasha Attarzadeh, ortopedkirurg hos SOS International.

För att förbereda kroppen rekommenderar Pasha att du börjar träna några månader innan resan. Löpning, cykling och styrkeövningar som jägarvila och bålrotation gör stor skillnad.

– En stark kropp är inte bara bättre skyddad mot skador – den gör dessutom att du orkar mer och får en roligare skidupplevelse, säger Pasha.

Här sker flest olyckor

Italien, Österrike och Frankrike är tre populära skidresmål för svenskar. Men de toppar också statistiken över var vi oftast skadar oss i skidbacken. I Italien, som står för 37 procent av olyckorna, krävs dessutom att du har en ansvarsförsäkring när du åker skidor.

– Innan du åker på skidsemester behöver du kontrollera vad det land som du ska besöka kräver att du har för försäkring. Ska du exempelvis till Italien behöver du ha med dig ett intyg som visar att du har ansvarsförsäkring. Om du har en hemförsäkring hos oss, så ingår ansvarsförsäkringen, tipsar Bertil Jansson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar. Om du ska åka till Italien och behöver ett intyg kontaktar du ditt lokala länsförsäkringsbolag, så skickar de ett intyg till dig.

Om olyckan är framme

Även om du är väl förberedd kan olyckor inträffa. Om du skadar dig utomlands finns SOS International där för att hjälpa dig som har din hemförsäkring hos Länsförsäkringar. Det är viktigt att du kontaktar SOS International så fort som möjligt när olyckan inträffat. De kan säkerställa att din försäkring täcker kostnaderna för eventuell vård och guidar dig till rätt vård. Du når SOS International på telefonnumret +46 867 040 00 eller genom att skapa ett digitalt ärende. Din försäkring gäller oftast för vård motsvarande den du kan få i Sverige.

– Om du inte har möjlighet att kontakta SOS International innan du får vård är det viktigt att du får ett läkarintyg från opartisk läkare på resmålet, där det tydligt framgår diagnos och läkarens ordination om vila samt att du sparar kvitton på eventuella utlägg som du vill ha ersättning för, säger Bertil Jansson.

Ha koll på din skidutrustning

Utan skidor eller snowboard blir det inte lika kul i backarna. Det kan vara skönt att veta att din utrustning är försäkrad genom din hemförsäkring, även när du hyr den. Men det finns mycket du kan göra för att minska risken att bli av med utrustningen på semestern.

  • Använd skidlås eller låsbara skidställ i backen och förvara den i ett låst utrymme under natten.
  • Undvik att förvara utrustningen i bilens takbox eftersom den ofta är lätt att bryta upp och en enkel sak för tjuven att ta sig in i.

Om du trots allt skulle bli bestulen är det viktigt att komma ihåg att göra en polisanmälan innan du anmäler din skada hos oss. Om du befinner dig utomlands ska du göra polisanmälan i det land du befinner dig i.

Är du och din familj försäkrade?

Kolla gärna över dina försäkringar innan du ger dig ut i backen. Din hemförsäkring täcker vanligtvis vård och, om det skulle behövas, hemtransport från resmålet. Men det är också viktigt att hela familjen har en olycksfallsförsäkring om en skada leder till bestående men. I vissa kommuner har skolbarn en olycksfallsförsäkring som även gäller på fritiden, kolla upp vad som gäller i just din kommun.