Getingen – skadedjur eller missförstått nyttodjur?
Skadedjur, nyttodjur eller både och? Hur ska man egentligen förhålla sig till getingen? Skadeförebyggschef Magnus Larsson på Länsförsäkringar Kalmar län reder ut begreppen inför det som verkar bli en riktig getingsommar.
Vi har nog alla varit med om det. Hur en skön fikastund på uteplatsen snabbt förvandlas till ett crescendo av flaxande armar och vält porslin när en svärm av getingar bjuder in sig själva på bulle och saft. Är oturen framme så blir någon till och med stucken. Då kan frågan ligga på lur: vad ska vi med getingar till?
- Getingar kan ställa till med både besvär och hälsoskador, samtidigt som de gör väldigt stor nytta för oss och vårt gemensamma kretslopp. Getingar äter bland annat en hel del skadeinsekter och hjälper även till att pollinera växter, särskilt på våren och försommaren. Med det sagt så ska man alltid ha respekt för getingar. Ett stick kan få mycket svåra följder, speciellt för den som är överkänslig eller allergisk, säger Magnus Larsson, Chef Skadeförebygg på Länsförsäkringar Kalmar län.
Så förebygger du problem senare i sommar
Under våren kan du förebygga problem med getingar senare i sommar. Då är nämligen de övervintrade getingdrottningarna i färd med att bygga nya boplatser att lägga ägg i. Hittar du små bon runt hus/uterum och i uthus så kan du ta bort dem själv så länge du inte är allergisk mot getingens stick. Använd handskar och lämplig tätslutande klädsel och ta bort boet på kvällen då getingar är förhållandevis lugna. Ett knep för att få fika i fred och ändå ta del av getingens nyttiga egenskaper är att locka dem till en avlägsen plats.
- Du kan fylla en skål med läsk och ställa så lång bort som möjligt. Till exempel i utkanten av trädgården. I skålen kan du lägga flytande lecakulor. På så sätt så drunknar inte getingarna, säger Magnus Larsson, Chef Skadeförebygg.
Välkommen att kontakta mig om du har några frågor:
Magnus Larsson, Chef Skadeförebygg, Länsförsäkringar Kalmar län
Telefon: 0480-691 07, E-post: magnus.larsson@LFkalmar.se
Att sträva efter hållbarhet är att tro på framtiden. En framtid som ska vara så trygg och bra som möjligt. Därför engagerar vi på Länsförsäkringar Kalmar län oss systematiskt och på djupet i hållbarhetsutmaningar ur alla perspektiv; såväl sociala, ekonomiska som miljömässiga. Allt vi gör tillsammans hänger ihop och formar vår gemensamma framtid. Så låt oss göra något bra.
Fakta: Om du fått ett getingstick
• Tvätta getingsticket med tvål och vatten.
• Smärtan kan dämpas med en isbit.
• Den lokala reaktionen kan mildras om du fuktar huden och gnider in en tablett med acetylsalicylsyra (Aspirin, Magnecyl, Treo)
• Getingstick kan, speciellt för den som är överkänslig eller allergisk, få mycket svåra följder. Vid symptom som illamående, yrsel, kräkningar, stark klåda över hela kroppen och andningssvårigheter måste du söka läkare snabbt.
• Om sticket sitter i mun eller hals, åk omedelbart till sjukhus. Svullnaden kan täppa till andningsvägarna.