Mer än bandy och kul med Bandykul - en satsning för integration och jämställdhet som växer för varje år
Det startade som en satsning för att lära barn åka skridskor. Idag är det en viktig samhällsinsats för integration och jämställdhet. 30 år efter starten rullar fler bussar än någonsin från skolorna till bandyplanerna i Uppsala. Vi pratar om Bandykul. Och vi har pratat med Håkan Södergren, en av krafterna bakom projektet.
Året var 1992 och en idrottslärare på Malmaskolan i Uppsala såg att allt färre kunde åka skridskor. Mer än att konstatera faktum tog han tag i saken. Genom vänner i UNIK Bandy kunde man få tillgång till istider och tack vare att föreningen hade tillgång till en buss kunde transporterna skötas enkelt. Det var starten av två kända begrepp i Uppsala: Bandykul och bandybussarna.
- Han såg ett problem och kom på en lösning, resten är historia. Idag vet alla i Uppsala vad Bandykul och bandybussarna är, säger Håkan Södergren.
Fortfarande är bandybussarna en kärnidé i Bandykul och viktig ur så många aspekter, framförallt för att alla ska kunna vara med menar Håkan.
- Vi såg under pandemin, när vi inte kunde köra bussarna, att deltagarantalet minskade med ungefär 100 barn. Nu är barnen tillbaka igen och Bandybussarna är viktiga ur ett integrations- och samhällsperspektiv.
Bandykul, i dess nuvarande form, grundades 2007 och drivs av de fyra bandyklubbarna IK Sirius, Uppsala Bois, UNIK Bandy och Danmarks IF. Idén är lika enkel som viktig. Att lära de minsta att åka skridskor, att få barn att hitta ett sammanhang och säkra Uppsala bandys framtid. Idag hämtar man barn, som är mellan sex och nio år, från 30 skolor runt om i Uppsala till bandyskolorna som äger rum på tisdagar och onsdagar. Initiativet har väckt stor uppmärksamhet och spridits till andra regioner i Sverige, men också till andra idrotter.
Start nästa vecka
Nästa vecka, vecka 45, startar årets upplaga av Bandykul och Håkan och kollegerna i styrgruppen är inne i den mest intensiva fasen.
- Det är många som anmäler sig nu, vilket såklart är jättekul men det kräver en del administration och styrning. Som det ser ut nu kommer 500 barn och 70 ledare att delta. Fördelningen mellan tjejer och killar är helt jämn och NÄSTAN 20 procent av deltagarna har utlandsfödda föräldrar.
Kan man fortfarande anmäla sig?
- Vi tar självklart emot alla som vill lära sig åka skridskor, träffa nya kompisar och ha kul. Gå in på Bandykuls hemsida och anmäl dig idag.
Håkan Södergren har varit engagerad i bandyn i Uppsala och Bandykul länge. Och på frågan varför, svarar han såhär:
- Bandy har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag började som femåring och bortsett från ett uppehåll när vi fick barn så spelade jag seriespel till jag var 60 år. Det är en fantastisk sport. Samtidigt som jag får vara med och bidra till samhällets utveckling.
Omöjligt utan partners
Förutom bandyklubbarna och de många ideella krafterna skulle Bandykul inte vara möjligt utan de många partners man har.
- Framförallt är det bussarna som kostar. Vi kör nio fullstora turistbussar, varje vecka - en hel säsong. Det man ska komma ihåg som partner till Bandykul är att genom att stötta bussarna, så stöttar man integration, social jämställdhet och jämlikhet. Det blev extra tydligt under pandemin när vi såg att vi tappade deltagare.
Genom åren har bandykul lärt flera tusen barn att åka skridskor och hitta nya kompisar, men också skapat nya bandytalanger.
- Bandykul är bandyskolorna för klubbarna i Uppsala och det är klart att det är därifrån våra framtida spelare kommer så att idrotten kan leva vidare och utvecklas. Varje år startar flera nya bandylag i Uppsala. Men man ska komma ihåg, det heter Bandykul. Det är ingen träning på det sättet. Det viktigaste är att barnen har kul. Vi leker och har roligt, skapar minnen och gemenskap och så lär sig barnen att åka skridskor utan att de tänker på det, avslutar Håkan.
Foto: Bandykul
Länsförsäkringar Uppsala är partner till 69 olika föreningar och satsningar i Uppsala län. Bandykul är en. Det stora börjar i det lilla.