Skogsrum – vår julklapp till Hjältarnas hus

Legorum, klättervägg och nu ett alldeles nytt skogsrum – vår årliga julklapp har blivit en spännande och välkommen tradition i Hjältarnas hus. – Det är sånt här som gör att vi kan sätta en guldkant på tillvaron hos familjerna som bor hos oss, säger Carola Lestander, verksamhetschef hos Hjältarnas hus.

Carola Lestander, verksamhetschef på Hjältarnas hus, planerar ett skogsrum för gåvan.

För tredje året i rad nalkas julfirande i Hjältarnas hus i Umeå, och med hjälp av vår julklapp förvandlas ett rum nu till skog och vildmark.

– Vi vill skapa en liten inomhusoas med inspiration från den svenska naturen. Fågelkvitter, björkar, en hängmatta och böcker om räv, varg, björn och älg. Det kommer vi att sätta igång med efter jul- och nyårshelgen, säger Carola Lestander, verksamhetschef på Hjältarnas hus.

Varje röst – en julklapp till familjer

Pengarna till julklappen samlades som vanligt in under vårt fullmäktigval, där varje kunds röst skänker 10 kronor till Hjältarnas hus. Sedan 2017 har varje år 10 000 kronor samlats in till verksamheten, vilket skapar möjligheten till ett legorum och ett lekrum med klätterväggar och tjockmatta. För barn och anhöriga som bor i Hjältarnas hus är det värdefulla tillskott under långa månader borta från hemmet.

Lekrum med klättervägg och tjockmatta gör det möjligt för barnen att aktivera sig.

– Det är sånt här som gör att vi kan sätta en guldkant på tillvaron hos familjerna som bor hos oss. Vi är otroligt tacksamma för de samarbetspartners och möjliggörare som fortsätter engagera sig, säger Carola.

En oas under tuffa behandlingsperioder

Hjältarnas hus slog upp dörrarna 2017, och är en plats för svårt sjuka barn och deras anhöriga att bo under långa och tuffa behandlingsperioder. Bara i år har omkring 560 personer fått ett andrum i de fina lokalerna som ligger ett stenkast från Norrlands universitetssjukhus. Förutom 13 rum och två små lägenheter finns gemensamt kök, bibliotek, flera ytor för lek, aktivitet och vila. Och engagemanget sträcker sig utanför husets fyra väggar.

I BIBLIOTEKET PÅ HJÄLTARNAS HUS KAN Man ta det lugnt en stund och LÄSA EN SAGA

– I somras hade vi ett sommarläger för familjer som bott länge i Hjältarnas hus och för de som varit återkommande. För många tryter både ekonomin och orken efter en lång behandlingsperiod, då känns det fantastiskt att kunna erbjuda en sommaraktivitet där allt är uppstyrt och klart. Det kom 24-25 personer, och vi fick några väldigt fina dagar, säger Carola.

Årets julfirande är fyllt av aktiviteter med julmarknad, julbord, nyårsfest och ett alldeles speciellt luciatåg.

– Vi fick besök av en internationell kör från Ålidhemskyrkan, jättekul! På julafton blir det en blandning av traditionellt och mindre traditionell julmat, och självklart kommer tomten också.

Vi har varit en partner till Hjältarnas hus sedan starten, och de fyra nordligaste bolagen har gjort gemensam sak i att stötta verksamheten på olika sätt – ett samarbete som ligger Carola varmt om hjärtat.

– Vi är otroligt tacksamma för att Länsförsäkringar vill fortsätta stötta vår verksamhet – det är ovärderligt. Har man idéer till samarbeten, eller bara är nyfiken på oss, så kan man alltid ta kontakt – eller bara ringa på dörren. Det kan aldrig bli för många som engagerar sig i Hjältarnas hus!

Läs mer:

Hjältarnas hus

Legorum - Länsförsäkringars julklapp till Hjältarnas hus

10 000 kronor till ett gymnastikrum - Länsförsäkringars julklapp till Hjältarnas hus

Fullmäktigevalet 2019

 

Se alla nyheter