Trygghet gör skillnad. I hela Gävleborg.

21 procent av ungdomarna mellan 15 och 25 år uppger att de, sällan eller aldrig, har en trygg vuxen att vända sig till när de behöver stöd. Var tredje ungdom (32 procent) i Gävleborg lämnar årskurs 9 utan fullständiga betyg.

Få trygghet. Ge trygghet.

LF Gävleborg är ett kundägt bolag och du som är kund hos oss bidrar löpande till insatser för länets barn och unga. När du väljer oss tryggar du alltså inte bara din egen framtid och tillvaro, utan även barnens. Här ser du några exempel på vad pengarna går till.

 

Bollnäs Bandy

En stor del av LF Gävleborgs samhällsengagemang handlar om att stötta föreningar och verksamheter som betyder mycket för barn och unga. Ett bra exempel är Bollnäs Bandy och Bandykul. Det är en satsning som riktar sig till de allra yngsta bandyhjältarna i Bollnäs kommun och målet är att kunna erbjuda en lördagsaktivitet som är full av glädje och lek.

Smedjan

Smedjan en verksamhet som samlar många ungdomar varje vecka. Exempel på aktiviteter som de erbjuder är läxhjälp. De anordnar också TV-spelsturneringar med mera.

 

Brynäs IF och En bra start

LF Gävleborg har, sedan 2014, samarbetat med Brynäs IF och En bra start. Då som nu ligger huvudfokuset på att skapa goda framtidsutsikter för barn och ungdomar. En bra start har fler aktiviteter som riktar sig till barn och unga. Ett exempel är Kompissnack. Då åker representanter från En bra start ut till skolklasser för att prata om hur man är en bra kompis. En viktig del i besöken är också att uppmuntra elever att satsa på skolan, samt välja ett aktivt liv med lek och rörelse. Kompissnack når ut till 41 olika skolor i 10 kommuner i vår region (Gästrikland, Hälsingland samt Norduppland). 11803 barn har hittills detta verksamhetsår (maj 2024 - april 2025) deltagit på Kompissnack. Läs mer här.

Gefle IF och Ett bättre Gävle

  • Spontanfotboll i Andersberg - Två dagar i veckan mellan kl 20-22 spelar ca 20–30 unga vuxna fotboll i Andersbergshallen. Både socialtjänsten och polisen rapporterar att det blivit lugnare i centrum efter att spontanfotbollen dragit igång. Fotbollen gjorde uppehåll under sommaren på begäran av ungdomarna och kommer att återupptas i slutet av oktober.
  • Årets ”summercamp” gick av stapeln 1–26 juli. 145 barn mellan 9 och 13 år deltog. Dagarna började med frukost, för att sedan bjuda på olika aktiviteter, utflykter och kunskapsinhämtning. Lägret leddes av två huvudledare samt 24 ungdomsledare. Antalet barn på ”summercamp” ökar för varje år, och det är märkbart att det gör skillnad för barn och familjer som inte har möjlighet att göra saker på sommarlovet.
    Det vi noterade i år var att gruppen 7–9 åringar var fler än äldra barn, samt att fler barn med svenskfödda föräldrar var anmälda. 24 ungdomsledare samt 2 huvudledare och 1 projektledare jobbade på årets läger. Samtliga ledare är utbildade genom SISU i grundläggande ledarskap samt temaföreläsningar och med Lifeguard i barn-HLR.
  • Nattfotbollen fortsätter vara en trygg samlingspunkt varje lördagskväll mellan 20.00-23.00, för ungdomar mellan 13-18 år. Antalet unga som spelar har nästan varit konstant i alla år vi arrangerat Nattfotbollen. Det är också en trygghet att ungdomarna vet att aktiviteten är hållbar och oförtrutet rullar på varje lördagskväll oavsett väder vind och röda dagar.

 

Strömsbro och Våra barns framtid

Under varje sommar anordnar Våra barns framtid Sommarglädje. Det är ett sommarläger där barn och unga – som går i årskurs 1 upp till 5 – samlas på Testebo idrottsplats för att bada, bara vara, rita, leka eller spela kubb. Dagarna inleddes med en morgonsamling där ämnen som att vara en schysst kompis, respekt och hur man ska vara på nätet togs upp till diskussion. Målet med projektet var att ge barn, oavsett social status eller familjeekonomi, minnen för livet, möjligheten till ett härligt sommarlov med massor av nya vänner, minnen och upplevelser att ta med sig in i hösten. Där kunde fina förebilder i ungdomsledarna också bidra till att lära känna varandra över stadsdelsgränserna, minska segregationen, rasismen och utanförskapet i samhället.

Matakuten

I november 2023 inledde LF Gävleborg ett samarbete med Matakuten. Samarbetet innebär att LF Gävleborg skjuter till pengar till Matakutens verksamhet. Pengarna beräknas räcka till 1 700 matkassar. Det är ungefär detsamma som 70 personers årliga uthämtning av matkassar. Medarbetare vid LF Gävleborg ges också möjligheten att vara volontär i Matakutens verksamhet.

 

HudikGympan

En av våra samarbetspartners är HudikGympan i Hudiksvall. “LF - Rörelse för alla”-fonden instiftades 2024 av Hudikgympans styrelse och anställda, med syfte att motverka de ekonomiska hinder som kan försvåra barns och ungdomars möjlighet att delta fullt ut i föreningslivet. Hudikgympan krokade arm med LF Gävleborg som partner i projektet. Målet är att inkludera fler i verksamheten och motverka ekonomiska orsaker till att hamna utanför gymnastiken. HudikGympans aktiviteter:

  • är trygga,
  • bygger på gemenskap och tanken om allas lika värde,
  • bidrar till ökad fysisk aktivitet och rörelse,
  • rustar barn och ungdomar med kunskap som de har nytta av resten av livet,
  • utbildade ledare och en värdegrund som rimmar med LF Gävleborgs.

Strands IF och Hej aktivitet

I klasserna tre och fyra är det vanligt att elever inte längre går till fritids, utan istället går hem. Risken är stor att de hamnar framför mobiltelefoner och datorer och därmed får enväldigt stillasittande fritid. På Aktivitetsklubben erbjuds barnen att prova på olika sporter, umgås och äta mellanmål tillsammans. Aktiviteterna varierar som till exempel badminton, fotboll, innebandy, bordtennis, dans och basket. Dessutom ordnas utflykter med möjlighet till andra typer av aktiviteter som att få åka skridskor, bowla, vara ute i skogen eller i ett ridhus. För de barn som hellre bara vill vara tillsammans med andra kamrater ges möjlighet att spela sällskapsspel eller få hjälp med läxor av kompisar och äldre ledare. Aktivitetsklubbens verksamhet bidrar till ökad fysisk och psykisk hälsa, bättre skolresultat och ökad gemenskap bland kamrater där delaktighet, inkludering och respekt är ledord.

Ljusdals Bandy

För att ge fler barn och unga möjlighet till ökad gemenskap samarbetar LF Gävleborg med föreningar i samhället. Ett exempel är Ljusdals bandyklubb. Samarbetet med Ljusdals Bandyklubb är också viktigt för att klubben ska kunna bygga sitt A-lag kring ungdomar som fostrade i de egna leden.

SAIK Bandy

Högbolägret är en viktig del i Sandvikens AIK:s verksamhet. Syftet med lägret är att ge barn och unga (7-13 år), oavsett ekonomisk och etnisk bakgrund, chansen till en bra start på sommaren. Lägret arrangeras varje sommar, under veckorna 26 och 27, och består av massor av roliga aktiviteter. ‘Hur är man en bra kompis’ är en central fråga. Deltagarna får också möjlighet att lära känna barn och unga från andra kulturer än sin egen.

Sandvikens IF och Framsteget

Framstegets vision är att barn och unga ska få en meningsfull fritid oavsett vilka förutsättningar man har, därför är det viktigt att aktiviteterna är kostnadsfria för alla som vill delta. Det vänder sig till barn och unga i åldrarna 9 till 25 år och har till syfte att skapa goda förutsättningar för dem att få en meningsfull fritid och att inte hamna i utanförskap i samhället.

Sandvikens IF och Framsteget anordnar också:

  • Blåljusmatchen. 90-tal barn och ungdomar som deltog i matchen för knyta kontakter genom att ha roligt tillsammans.
  • Nattfotbollen. Aktiverar ungefär 150 deltagare per tillfälle, fredagar och lördagar i Bessemerhallen.
  • Framstegetmodellen - Framsteget åker ut till skolor och jobbar med beteenden bland elever. Norrsätraskolan 2.0 ett projekt för att strama åt beteenden i klassrumen. Resulterat i lugnare klasser.
  • Plussa skolan. Vuxennärvaro på raster, i klasser och matsalen. 17 herrspelare och en damspelare har deltagit.
  • Framsteget Tjejer. Aktiviteter för bara tjejer. 
  • Sportfritids – Aktiverar barn och ungdomar efter skoltid med en meningsfull fritid. Läs mer om Sandvikens IF och Framsteget. 

Storviks IF och Frizon

Frizon ger barn och ungdomar som inte är intresserade av att träna och tävla möjligheten att ändå vara aktiv. Bland annat anordnas aktiviteter varannan fredag och ungdomar som är 12 år och äldre är välkommen att delta. Frizon erbjuder även höst- och sportlovsaktiviteter för barn och ungdomar i alla åldrar. Frizon drivs av Storviks IF med hjälp av samarbetspartners som till exempel vi på LF Gävleborg.

Brynäs IF och En bra start

LF Gävleborg har, sedan 2014, samarbetat med Brynäs IF och En bra start. Då som nu ligger huvudfokuset på att skapa goda framtidsutsikter för barn och ungdomar. En bra start har fler aktiviteter som riktar sig till barn och unga. Ett exempel är Kompissnack. Då åker representanter från En bra start ut till skolklasser för att prata om hur man är en bra kompis. En viktig del i besöken är också att uppmuntra elever att satsa på skolan, samt välja ett aktivt liv med lek och rörelse. Satsningen växer även i Hälsingland.

Broberg Bandy och Bandyfritds

Sedan säsong 2016/2017 så bedriver Broberg Bandy bandyfritids för barn och ungdomar i åldern 6 -12 år. Aktiviteten äger rum när barnen och ungdomarna går på fritids – under säsongen 2022/2023 deltog ungefär 450 barn. Broberg Bandy samarbetar i dagsläget med åtta skolar i Söderhamns kommun och det kom mellan 100 och 150 barn vid varje tillfälle. I arbetet ingår att få ihop logistiken med mellis, knyta skrillor och hjälpa barnen på isen. Det finns också utrustning till alla som inte har. Syftet med aktiviteten är att få barn/ungdomar att fysiskt röra sig, bryta av vardagen på fritids men också att skapa ett intresse kring bandy som sport.

 

 

Det finns pengar att söka! 

Har du en idé som kan göra nytta för barn och ungdomar i vårt län? Då finns det pengar att söka! Idag vet vi att organiserade fritidsaktiviteter som att spela i ett lag, vara med i en teatergrupp eller en förening har positiva effekter på barns och ungas hälsa. Det bidrar också till en känsla av meningsfullhet. I förlängningen kan det ge bättre förutsättningar att klara skolan och bygga sig ett liv. Därför stöttar vi, med hjälp av vår samhällsfond, föreningar som bidrar till meningsfulla sammanhang, trygga platser och vuxen närvaro bland våra barn och unga. Läs mer om vår samhällsfond här