Vi engagerar oss i Hudiksvall

Mitt i Sverige, efter hälsingekusten, ligger Hudiksvalls kommun. Från Stockholm till Hudiksvall med snabbtåg är restiden cirka 2,5 timmar och både Sundsvall och Gävle ligger inom en timmes restid med tåg. Här bor 37 744 hudikbor, varav drygt 16 000 i Hudiksvalls tätort.

Vi engagerar oss i Hudiksvall

Kommunen rymmer en storslagen och varierande natur. Skärgården utanför Hudiksvall har över hundra öar och det finns långa stränder och vackra fiskelägen för bad, båtliv och fiske.

skadegäng_555x300.jpg

Exempel på samhällsutmaningar

Vi på Länsförsäkringar Gävleborg vill bidra till ett hållbart samhälle. Där vi lever och verkar. Därför är vårt samhällsengagemang och de insatser vi gör baserade på de utmaningar vi ser här, i Gävleborg.

Som ett led i detta arbete har vi startat en hållbarhetsdatabas. I den lagrar vi statistik om som vi har samlat in och analyserat. Statistiken visar Gävleborgarnas ekonomi och möjlighet till försörjning. Den tar också upp viktiga områden så som jämställdhet, hälsa, miljö och klimat samt trygghet.

I Hudiksvalls kommun:

  • är 38 procent av invånarna (16-84 år) fysiskt inaktiva. Det är 6 procent fler än i Gävle kommun.
  • går nästan var tredje ungdom (30 procent) ut årskurs 9 utan fullständiga betyg – 2021 låg denna siffra på 24 procent.
Mer information

Ta del av vår statistik – Läs mer i Hållbarhetsdatabasen

Vårt bidrag

Länsförsäkringar Gävleborg vill vara med och skapa ett tryggt och hållbart samhälle. Därför driver vi olika typer av insatser som främjar gemenskap, integration och möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid. Vi samarbetar även med lokala föreningar och verksamheter som betyder mycket för barn och unga i Gävleborg.

Här är några av våra aktiva samarbeten i Hudiksvalls kommun.

  • Skapa trygghet i samhället
    Med målsättningen att skapa en lugnare miljö sätter föreningen Farsor och morsor i Hudiksvall samman grupper av vuxna. Dessa rör sig sedan ute på gator och torg och i miljöer där ungdomar vistas kvälls- och nattetid. Föreningen ingick tidigare i riksorganisationen Nattvandrarna, men sedan i höstas har man valt att gå sin egen väg.

 

  • På egen risk
    Trenden är tydlig. Allt fler ungdomar kör runt i EPA-traktorer, A-traktorer och/eller moppebilar. Samtidigt händer det ibland att olyckan är framme. På egen risk är ett projekt som handlar om säkerhet i trafiken. I december 2021 anordnade vi, tillsammans med fritidsgården Drivknuten i Hudiksvall, en första träff för motorintresserade ungdomar. Då fokus låg på trafiksäkerhet fick ungdomarna möjligheten att lyssna till Jennie Hedqvist – mamma till Felix som omkom i en trafikolycka. Deltog gjorde också räddningstjänst, polis och ambulanspersonal. Under 2022 anordnades EPA-träffar i Hassela, Hudiksvall och Ljusdal. Läs mer om På egen risk. Läs mer om På egen risk
     
  • Aktivitetsklubben
    I klasserna tre och fyra är det vanligt att elever inte längre går till fritids, utan istället går hem. Risken är stor att de hamnar framför mobiltelefoner och datorer och därmed får enväldigt stillasittande fritid. På aktivitetsklubben erbjuds barnen att prova på olika sporter, umgås och äta mellanmål tillsammans. Aktiviteterna varierar som till exempel badminton, fotboll, innebandy, bordtennis, dans och basket. Dessutom ordnas utflykter med möjlighet till andra typer av aktiviteter som att få åka skridskor, bowla, vara ute i skogen eller i ett ridhus. För de barn som hellre bara vill vara tillsammans med andra kamrater ges möjlighet att spela sällskapsspel eller få hjälp med läxor av kompisar och äldre ledare. Aktivitetsklubbens verksamhet bidrar till ökad fysisk och psykisk hälsa, bättre skolresultat och ökad gemenskap bland kamrater där delaktighet, inkludering och respekt är ledord.
  • Satsning på tjejer
    Team Hudik vill ge flickor samma möjligheter som pojkar. Därav startas ett nytt projekt under 2021 där målgruppen är tjejer 14 år och uppåt. Denna satsning kommer även att öka sammanhållningen mellan spelare och ledare vilket gör det lättare när tjejerna ska upp i A-laget till exempel.
     
  • #Skippaattityden
    Vad får man egentligen säga till en klubbkompis? Hur får man säga det? När får man säga det? Det är alla viktiga frågor som tål att tänkas på, men ibland kan man behöva hjälp med att tänka – särskilt när man är ung. Det är där som satsningen #skippaattityden kommer in. #skippaattityden, som genomförs av Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna, går ut på att träffa ungdomar mellan åtta och sexton år för att prata om attityder, jargong och hur man ska behandla varandra. Satsningen är länsövergripande.

Vi stöttar även genom vår samhällsfond

Föreningar och verksamheter som under åren fått stöd från vår samhällsfond

 

Förening/organisation Bidragsår
Bjuråkers Hembygdförsamling 2016
Delsbo IF 2020, 2022
Delsbo Kör- och Ridsällskap 2019, 2022
Farsor och morsor på stan 2021
Forsa IF 2020, 2024
Forsa OK 2019
FUB i Hudiksvall/Nordanstig 2019
Hudik/Björkeberg IBK 2023
Hudik Delight Sångverket 2023
Hudiks BJJ IF 2022
Hudiksvalls Atletklubb Forsa 2022
Hudiksvalls Basket 2022
Hudiksvalls FF Förenade Fotboll 2017, 2022
Hudiksvalls Gymnastikförening 2018, 2019
Hudiksvalls Jakt och sport 2022
Hudiksvall Ju-Jutuklubb 2021
Hudiksvalls MC-Klubb 2020, 2023
Hudiksvalls Simsällskap 2019, 2020, 2021
Hudiksvalls Sportdykarklubb 2017, 2018
Hudiksvalls Tennisklubb 2018
Hälsninglands Sportklubb 2023
Högs Sportklubb 2018
IF Team Hudik 2019, 2023
Iggesunds Scoutkår 2023
Iggesunds Skol-IF 2019
Julle United Dansförening i Hudiksvall 2019, 2023
Lindefallet SK 2016
Konst i Hudiksvall 2023
Näsvikens IK 2020
Rogsta Scoutkår 2018
Strands IF 2020, 2021, 2024
Tunalids ridklubb 2016, 2020
Ängebo Idrottsklubb 2021

Vår samhällsfond

Vår samhällsfond - en möjlighet för dig, din förening eller organisation att få ekonomiskt stöd för att göra insatser får våra barn och unga i Gävleborg län.