Bok skildrar klimatförändringarna i Skåne
I fotoboken Erosion skildras konsekvenserna av klimatförändringarna längs Skånes kuster, tillsammans med de människor som berörs. Några av dem är medarbetare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, som också valt att sponsra boken.
"Enligt en klimatanalys från SMHI lär extremvattenståndet för vissa delar av Skåne bli mer än 2,5 meter över dagsläget inom de närmsta 80 åren."
Så inleds boken Erosion, en konstfotobok som vuxit fram ur fotograf Kristoffer Granaths dokumentation över klimatförändringarna längs södra Sveriges kuster.
– Jag hamnande mitt i stormen Urd 2017. Då gick det upp för mig att jag behövde fånga vad som händer, vad som komma skall, och prata med de som arbetar med erosionen, som kustingenjörer, forskare och de människor som påverkas, berättar Kristoffer.
Det krävs för att klara klimatomställningen
Fotoboken ges ut i samarbete med bland annat Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.
– För att klara av klimatomställningen krävs det mer gränsöverskridande sätt att jobba och detta är verkligen ett unikt samarbete. För första gången, mig veterligen, jobbar det fria kulturlivet tillsammans med en statlig myndighet som SMHI och kommuner, länsstyrelsen och det privata näringslivet.
Kommer min försäkring att gälla i framtiden?
Per Vallbo, skadechef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är själv intervjuad i boken Erosion.
– 2014 började vi på allvar titta på klimatanpassning. Jag fick se en karta på hur Helge å i olika scenarier skulle kunna svämma över. Vi började göra egna modeller på hur det skulle påverka oss och de som bor i vårt område. Samtidigt var det en del kunder som hörde av sig med en relevant fråga: Hur kommer min försäkring gälla i framtiden? – Den frågan ställer väldigt mycket på sin spets.
– Vi vill finnas med och stötta våra kunder så långt det bara går när vi drabbas av klimatförändringar och bidra till ett samhälle som är hållbart i framtiden. Vi tror att vägen framåt är samverkan. För fastighetsägare har ett ansvar att rå om sina fastigheter, det kan man inte lägga över på någon annan. VI kan stötta skadeförebyggande. Och samhället måste bära sin del; när det handlar om nybyggnation så bör kommuner ta hänsyn till den kunskap som finns. Den som länsstyrelserna fattar beslut utifrån, det vill säga fakta från SMHI och IPCC.
Påverkar grödorna
En annan som berättar i boken om hur hans förutsättningar har förändrats, är Göran Trobro, lantbrukare och styrelseordförande i Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Han driver en gård söder om Kristianstad:
– Jag har varit lantbrukare hela mitt liv, på en gård som funnits i familjen sedan 1600-talet. För mig har det blivit väldigt stora förändringar med mycket extremväder.
– Vi bor i ett utsatt område. Vi har mycket sjöar, vattendrag, kuststräckor och ligger lågt. Vi har havshöjningarna som man räknar med, vi har Helge å också. Kristianstad ligger två meter under havsnivån, där finns också räddningstjänsten och sjukhuset. Kommunen har gjort stora insatser för att bygga vallar, men vattnet kommer ju från himlen också.
Alla kan vara med och påverka
Göran är stolt över att Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad tagit en aktiv del i miljö- och hållbarhetsarbetet.
– Vi har ett nära samarbete med kommuner och länsstyrelser i Skåne för att vara beredda så vi inte står handfallna när skador på grund av klimatförändringarna sker. Men vi kan alla vara med och påverka den här utvecklingen. Vi på Länsförsäkringar försöker dra vårt strå till stacken genom att minimera skadorna. Men varje människa kan göra det de kan.
Renée Carlsson är hållbarhet- och kommunikationschef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och medverkar i boken utifrån ett skadeförebyggande perspektiv där samverkan står i fokus.
– Vi är tacksamma för att Kristoffer hörde av sig till oss. Vi har arbetat skadeförebyggande med klimatförändringarna i många år och boken är ett nytt sätt att prata om ett mycket komplext problem som är svårt att greppa. Avgörande för oss är också att SMHI är med bidrar med fakta. Vi ska använda boken för att bli ännu bättre i vårt påverkansarbete och förhoppningsvis kan vi även inspirera andra aktörer, säger Renée.
Samverkar för att lyckas
– Det vi har lärt oss genom åren att vi måste samverka för att driva frågor kring klimatanpassning. Just nu arbetar vi i flera olika projekt tillsammans med samhällets aktörer, privata näringslivet, privatpersoner och fastighetsägare, säger Renée.
– Boken Erosion är en del av det. Vi är delaktiga i boken för att vi vill förmedla budskap kring klimatförändring på ett nytt sätt. Vi har funnits här i 180 år och ska finnas här i framtiden också. Vi ser att naturskador blir alltmer frekventa, därför är det viktigt att vi alla har ett långsiktigt perspektiv avseende vad våra handlingar leder till. För oss är det är en självklarhet att arbeta med de här frågorna. Hur skulle det se ut annars, om vi som kundägt bolag inte engagerar oss så mycket vi någonsin kan för att bidra i klimatarbetet?
Bläddra i boken
Ta del av Kristoffers storslagna naturbilder över kusterna från Båstad till Kristianstad. Här varvas de vackra bilderna med personliga reflektioner och människors berättelser.