Den som vill spara långsiktigt och kontinuerligt. Där pengarna har möjlighet att växa genom avkastning. Det är endast privatpersoner som kan ha ett ISK, ej företag. Det passar den som inte kan/vill deklarera. Vi rapporterar schablonintäkten till Skatteverket varje år, så vi sköter skatteuträkningen åt dig.
Investeringssparkonto (ISK)
Med ett investeringssparkonto (ISK) är det enkelt och smidigt att spara, utan att deklarera och skatta på enskilda vinster. Är du redan kund kan du öppna ett ISK-konto direkt på Mina sidor.
- Kostnadsfritt att öppna konto
- Köp, sälj och byt när du vill
- Enkelt att spara i fonder
Välj länsförsäkringsbolag
Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.
Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.
Ett ISK är ett sparande som passar för alla åldrar, även för pensionssparande. Du kan månadsspara eller göra engångsinsättningar och du kan flytta dina pengar mellan olika sparformer inom ditt ISK utan att du behöver betala någon extra skatt.
Om du redan är kund hos oss kan du öppna ett ISK-konto direkt när du loggat in på Mina sidor. För att kunna öppna ett ISK behöver du vara bankkund hos oss.
Nyhet! ISK är skattefritt upp till 150 000 kronor
Från den 1 januari 2025 är sparande på ISK ännu mer förmånligt. De första 150 000 kronorna är helt skattefria.
1. Öppna ett ISK-konto
Du kan enkelt öppna ditt investeringssparkonto via Mina sidor eller appen. Det är gratis att starta ett ISK-sparande och du väljer själv om du vill investera pengarna i fonder, aktier eller andra värdepapper.
2. Investera dina pengar
Vet du redan vilka fonder eller aktier du vill investera i är det bara att sätta igång. Är du nybörjare eller bara inte vill fundera så mycket kan du istället välja någon av våra Bekväma fonder, där du väljer risknivå och så sköter fondförvaltarna resten.
3. Sätt upp en sparplan
I ditt ISK kan du sätta upp en sparplan så att både dina engångsinsättningar och regelbundna överföringar automatiskt investeras i de fonder du har valt.
En fördel med att investera pengar är att de har möjligheten att växa genom avkastning. Du skattar på ditt ISK en gång per år, i stället för att deklarera vid varje vinst eller förlust.
Pengar som du har på ditt ISK som inte är investerade växer enbart med räntan. De riskerar till och med att minska när den årliga skatten dras i samband med deklarationen. Därför kan det vara en bra idé att investera pengarna som du har på ditt ISK.
ISK-konto omfattas av insättningsgarantin
Kontanta medel (pengar) på ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin.
Om banken går i konkurs har du rätt till ersättning för din sammanlagda kontobehållning i banken med belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.
Utöver beloppet om 1 050 000 kronor kan insättare få ersättning för vissa särskilt angivna händelser, till exempel försäljning av privatbostad, avgångsvederlag, försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor.
Allt om investerarskyddet för din depå
Värdepapper på ISK omfattas av det statliga investerarskyddet. Det ger dig som kontohavare rätt till ersättning om banken går i konkurs och du inte kan få ut dina finansiella instrument (värdepapper). Beloppet är för närvarande högst 250 000 kronor. Om du vill ha ersättning ska du senast ett år från dagen för konkursbeslutet vända dig till Riksgälden, som beslutar om och betalar ut ersättningen.
Vill du ta ut pengarna från ditt ISK kan du enkelt sälja ditt innehav på Mina sidor eller i appen. När ordern är genomförd hamnar pengarna på ditt ISK, men inte investerade. Därifrån kan du flytta pengarna till ditt vanliga konto. När du tar ut pengarna från ditt investeringssparkonto är det kostnadsfritt och pengarna är redan skattade.
- Kostnadsfritt att öppna konto.
- Du kan köpa, sälja och byta när du vill.
- Du behöver inte deklarera och skatta enskilda vinster. Du betalar en schablonskatt en gång per år för innehavet på ditt ISK.
- Du kan kostnadsfritt flytta ditt innehav mellan konton när de inte är investerade.
- ISK omfattas av investeringsskyddet och insättningsgarantin.
- Du betalar en schablonskatt för innehavet på ditt ISK-konto även om du är en passiv sparare.
- Du får betala schablonskatt även om ditt sparande har minskat i värde.
- Det går inte att välja förmånstagare. Det behövs ett testamente för att bestämma vem som ska få pengarna om du avlider.
- Du kan inte kvitta förluster mot eventuella vinster när du betalar skatt för ditt ISK konto.
- Du kan inte dra av förluster på enskilda försäljningar i deklarationen.
- Vill du flytta sparande från en depå till ett ISK betalar du skatt på det du vill flytta (30 procent av vinsten).
Så beskattas ISK
Ditt ISK schablonbeskattas. Det innebär att du kan köpa, sälja och byta hur ofta du vill och slipper deklarera och beskatta enskilda vinster, i stället betalar du en årlig skatt på en schablonintäkt.
Schablonintäkten för ditt ISK beräknas utifrån värdet på ditt ISK och insättningar som du gör under året (kapitalunderlag), som sedan multipliceras med statslåneräntan plus 1 procent. Som lägst kan schablonintäkten vara 1,25 procent av kapitalunderlaget.
Så räknar du ut skatten på ditt ISK
Vi rapporterar schablonintäkten till Skatteverket varje år, så vi sköter skatteuträkningen åt dig. Förluster är inte avdragsgilla och schablonskatten dras även om dina placeringar minskar i värde under året.
Avgifter ISK
Vid aktiehandel är courtageavgiften lika som för aktiehandelstjänsten (se prislista) och vid fondsparande är förvaltningsavgiften lika som för direktsparande i fonder.
Villkor för ISK
Ladda gärna ner och läs igenom villkoren.