Säkerhetsprodukter mot brand
I vår webbshop hittar du brandsläckare, brandvarnare, brandfilt och andra säkerhetsprodukter som skyddar dig om olyckan skulle vara framme.
En sprakande eld i öppna spisen, kakelugnen eller kaminen skapar stämning. För många är eldning också ett sätt att hålla värme i huset. Att veta hur du ska elda är viktigt för att undvika bränder.
Den vanligaste orsaken till bränder i villor är att det börjar brinna i de brännbara beläggningarna i skorstenen. Det kallas för sotbrand eller skorstensbrand. En annan vanlig brandorsak är att för mycket ved läggs på elden. Det blir helt enkelt för hett i skorstenen och bjälklaget kan fatta eld.
Med moderna öppna spisar, kaminer eller annan typ av eldstad inomhus följer rekommendationer hur det ska eldas. Saknar din eldstad instruktion finns grundregeln att elda högst 2 kg ved per timme. Du behöver också ta reda på vilken kapacitet din eldstad har och vilka anvisningar som gäller för den.
Statistiken visar att 30 procent av bränderna startar i rökkanaler eller eldstäder – det motsvarar mer än en brand i veckan i länet. Den vanligaste brandorsaken är soteld och eldstäder som inte är kontrollerade är överrepresenterade i statistiken.
Vad du ska tänka på om du har en eldstad i din fastighet?
Om du eldar i en eldstad som inte är godkänd av sotaren så kan du bli utan försäkringsersättning. Kontakta sotaren om du är det minsta osäker på om din anläggning är godkänd.
I ditt försäkringsbrev finns information om du har en skorsten för eldning eller inte. Om detta har förändrats sedan försäkringsbrevet upprättades bör du anmäla det till oss.
Hur ofta skorstenen behöver besiktigas beror på typ av eldstad, hur mycket du eldar i den samt vilken kommun du bor i. Kontakta din kommun för mer information om besiktning.
I vår webbshop hittar du brandsläckare, brandvarnare, brandfilt och andra säkerhetsprodukter som skyddar dig om olyckan skulle vara framme.